Hlavní obsah

Úspěch vědy: Kávou proti demenci!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Snižte si riziko demence pitím kávyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pijte ve středním věku 3-5 šálků kávy denně, snížíte si tak riziko demence či Alzheimerovy choroby ve stáří. K takovému závěru dospěli vědci jedné z finských univerzit.

Článek

Časopis Uzlíček

A jde o výzkum opravdu dlouhodobý. První setkání vědců se skupinou osob středního věku proběhlo v 70. letech minulého století. Naordinovali jim denní konzumaci kávy v různém množství. Poté je znovu navštívili po třiceti až čtyřiceti letech, tj. ve věku 65 až 70 let, aby zjistili, zda se u nich začaly projevovat příznaky demence či Alzheimerovy choroby.

„Protože dlouhodobý vliv kofeinu na centrální nervový systém nebyl stále znám a patologický proces vedoucí k Alzheimerově chorobě může začít desítky let před tím, než se choroba projeví navenek, začali jsme s testováním již ve středním věku, abychom byli schopni zachytit vývoj," vysvětluje délku testování vedoucí výzkumu MD Miia Kivipelto, PhD.

Pití kávy bylo rozděleno do třech skupin: nízká spotřeba (0-2 šálky denně), střední spotřeba (3-5 šálků denně) a vysoká (více jak 5 šálků denně).

Studie prokázala, že lidé, kteří ve středním věku pijí vyšší množství kávy, jsou ve stáří méně náchylní ke vzniku demence či Alzheimerovy choroby. Nejlepší výsledky (65% pokles výskytu těchto chorob) přineslo střední pití kávy, tedy 3-5 šálků denně.

A kolik šálků kávy, milé čtenářky, vypijete denně vy?

Časopis Uzlíček únor 2009

Reklama

Související témata:

Načítám