Hlavní obsah

Placebo: Může být účinnější než skutečný lék!

Foto: Thinkstock

Podle výzkumů léčí i léky, které v sobě nemají žádnou účinnou složku. Jak vlastně placebo funguje?Foto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přípravek, který se tváří jako lék, ale neobsahuje žádnou účinnou látku. Myslíte si, že je to obyčejný podvod? Ve skutečnosti i placebo může doopravdy pomáhat, tlumit bolest a urychlit hojení!

Článek

Toho, že už samotná víra v uzdravení pomáhá, využívají lidé odedávna. Mění se jen podoba takové „léčby” – moderní člověk věří pilulkám, v jiných kulturách ale může mít třeba podobu zaříkávání nebo talismanu. To, že placebo efekt funguje, bylo mnohokrát prokázáno. Je-li pacient přesvědčen o tom, že dostává účinný lék, zvyšuje se v jeho mozku produkce endorfinu, dopaminu a dalších látek, které snižují bolest, stabilizují krevní tlak i puls a zvyšují imunitu.

Síla očekávání

Placebo neúčinkuje na každého, odborníci odhadují, že je na něj vnímavá asi třetina až polovina lidí. Nejlépe se projeví u onemocnění, na která má velký vliv psychika, jako jsou deprese nebo některé typy bolesti. Rakovinu ani bakteriální infekce bohužel nevyléčí, může ale zmírnit některé průvodní příznaky nebo urychlit zotavování po operaci.

Vědecký výzkum placeba byl zahájen počátkem 20. století. Asi nejvíc se o to zasloužil americký anesteziolog Henry Beecher, který za války dával vojákům injekce se slanou vodou namísto chybějícího morfia. Přestože slaná voda samozřejmě nemá žádné tišící účinky, vojáci očekávající morfium se uklidnili natolik, že mohli podstoupit operaci.

Foto: Thinkstock

Léčba při bolestech například hlavy může být založená i na placebuFoto: Thinkstock

Funguje, i když o něm víme

Poprask ve vědeckém světě způsobil před časem lékař Ted Kaptchuk z Harvard Medical School v Bostonu. Při svém pokusu dokázal, že placebo může fungovat, i když o něm pokusné osoby vědí! Pacienty, trpící syndromem dráždivého tračníku, rozdělil na dvě skupiny. Ta první nedostávala nic, druhé skupině předepsal léky, ovšem současně nemocným popravdě sdělil, že jde jen o neúčinnou náhražku. Na krabičkách bylo slovo „placebo“ dokonce napsáno.

Výsledek byl překvapující. Po třech týdnech, kdy dvakrát denně polykali cukrové pilulky, hlásilo 60 procent pacientů, že se jim významně ulevilo, a zlepšily se i výsledky vyšetření! „Výsledky našeho pokusu dokazují, že i otevřeně podávané placebo může mít určitý léčebný účinek," píší autoři studie. Kdoví, možná, že víc než pilulka samotná zapůsobil nemocniční rituál, pravidelné podávání vlídnou sestřičkou, která se o pacienta zajímá.

Foto: Thinkstock

Jak to máte s braním pilulek vy? Zajímá vás, jaké látky v sobě mají?Foto: Thinkstock

Jsou drahé léky účinnější?

Jakému léku byste víc věřili: tomu, o kterém si myslíte, že je to drahý zahraniční preparát, nebo obyčejné piluli, kterou při obchůzce vysype sestra z lahvičky? Lékařský časopis Journal of the American Medical Association uveřejnil zprávu o poněkud provokativní studii, při které dobrovolníci dostávali dva typy léku proti bolesti – dražší a levnější. U první skupiny, užívající „drahý“ lék, se úleva dostavila v 85 procentech případů, u druhé skupiny v 61 procentech. Pointa? Všichni dostávali totéž, a to placebo.

Je také známo, že léky účinkují lépe, když jsou pacientovi podány primářem a ne pomocným personálem. Placebo, které se podává čtyřikrát denně, je účinnější než velká dávka jednou denně. A význam má i barva léku. Oranžová a žlutá jsou nejlepší pro antidepresiva, protože připomíná sluneční svit, modré tablety navozují útlum a snižují napětí. Není divu, že mnozí lékaři uvažují o tom, jak placebo cíleně využít. „Placebo efekt by měl být důležitým tématem probíraným na lékařských fakultách. Lékaři by neměli přehlížet sílu mysli jako něco podřadného ve srovnání s chemickými látkami a skalpelem," píše americký biolog Bruce Lipton v knize Biologie víry.

Placebo efekt občas využíváme všichni. Nebo jste snad nikdy nepofoukali natlučené kolínko, které jako zázrakem přestalo bolet?

Reklama

Načítám