Hlavní obsah

Plakáty už nikdy lepit na stěny nebudete? Omyl!

Foto: thinkstock

Plakát oživí každý interiérFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svoje bydlení můžete proměnit jednoduše a rychle. A ještě k tomu za pár korun získáte zajímavý umělecký předmět. Slyšeli jste někdy o interiérovém plakátu? Zní vám to povědomě? Není se čemu divit!

Článek

Doba, kdy se na stěny lepily stránky z časopisů, je dávno pryč. Používání plakátů jako interiérových doplňků ale minulostí není a v současnosti zažívá velký boom.

Co je to interiérový plakát?

Moderní interiérový plakát je autorské umělecké dílo vytvořené výtvarným umělcem. Nejedná se o reklamní předmět sloužící k propagování nějakého zboží. Tvorba plakátu je standardní výtvarnou disciplínou, které se věnují skuteční profesionálové s cílem vytvořit interiérovou dekoraci. Používají se přitom různé výtvarné techniky jako například kresba, grafika, digitální malba a tak dále, pomocí kterých vznikne návrh, a ten se pak tiskne většinou na speciální papír. Plakát má vždy svého autora, jehož jméno nebo značka bývá uvedeno v dolním rohu či na zadní straně. A není to nic nového! Jistě znáte malíře Alfonse Muchu. I on se věnoval tvorbě plakátu, ale tenkrát před sto lety se tomu říkalo „dekorativní panó“.

Foto: Home Design

Vybírejte plakát s tím vědomím, že se na něj budete dívat každý denFoto: Home Design

K čemu vám to bude?

Získáte možnost velmi snadno proměnit své bydlení. „Obrazy, tisky či plakáty do interiéru jednoduše patří, pozvednou jeho charakter a dodají mu nádech osobitosti. Platí to zejména o velkoformátových plakátech a obrazech. Jejich efekt je skutečně přesvědčivý,“ říká Martin Šťastný ze společnosti BoConcept.

Foto: BoConcept

Malé formáty plakátů můžete nejen zarámovat, ale i zasklítFoto: BoConcept

Jak si vybrat a co je trendy?

„Dělejte to stejně, jako když si vybíráte nějaký módní doplněk. Prostě podle nálady. To přece není žádný problém a můžete si to užít,“ radí designérka Klára Pječeňová a dodává „plakát se vám musí do bytu hodit, což ale neznamená, že je například potřeba sladit jeho barvy s barvou potahu sedačky. Jde jenom o to, abyste se na plakát rádi dívali. Budete ho totiž mít na očích každý den. Ale je také fakt, že pokud se vám zprotiví, dá se snadno vyměnit.“ Jestliže váháte s volbou motivu, pak se můžete svést na vlně dnes velmi populárního retra. Je to mírně sentimentální, příjemné a svému bytu dodáte trendovou atmosféru „zlatých 60. let“. Ovšem nenechte se ovlivňovat a vybírejte podle svého vkusu!

Foto: Home design

Vybrat si můžete i reprodukci klasických či zcela moderních děl. Pak už to ale nebude autorský plakátFoto: Home design

Foto: Dudeman

Zejména velkoformátové plakáty dovedou interiér proměnit k nepoznáníFoto: Dudeman

Jaké plakáty se nabízejí a kde?

Plakáty nabízejí specializované obchody nebo galerie. Většinou je nabídka tvořená podle motivů a stylu plakátu. Takže se setkáte například s kategorií „láska“, „auta“, „retro“, „jídlo“ a tak dále. Někdy si však můžete vybrat nejen motiv, ale i materiál, na kterém je vytištěný. Standardně se sice nabízejí plakáty z papíru, ve výjimečných případech se však vybrané plakátové motivy tisknou i na malířské plátno a plakát pak svým vzhledem připomíná klasický malovaný obraz.

Rozměry plakátů mohou být skutečně jakékoli, obvykle však nepřesahují velikost 2 x 2 metru. Ve většině případů jsou vybavené jednoduchým rámem a můžete je jednoduše pověsit na zeď. Papírové plakáty se také dají nalepit na zeď pomocí lepidla na papírové tapety.

Foto: Posterbar

Plakát je autorské výtvarné dílo, které má v interiéru svou tradiční roliFoto: Posterbar

Foto: Posterbar

Velmi populární je retro designFoto: Posterbar

Foto: Plakatt

Motiv je možné natisknout na malířské plátnoFoto: Plakatt

A jaké jsou ceny?

Vzhledem k tomu, že se jedná o autorská umělecká díla obvykle opatřená i takzvanou signaturou, čili podpisem nebo značkou autora, jsou ceny ve srovnání s obrazy nebo sochami vlastně velmi nízké. Nejlevnější papírový plakát formátu A4 pořídíte do 100 korun, za velikost A0 (84,1cm x 118,9 cm) zaplatíte už kolem 1000 korun. Pokud vás láká plakát s motivem natištěným na malířském plátně, pak počítejte s cenou mezi 2000–4000 korunami dle rozměru.

Interiérový plakát váš obytný prostor ozvláštní a zútulní. Uvidíte!

Tip redakce: Plakáty se vám nelíbí, ale bytové doplňky milujete? Pak nahlédněte do článků Módní doplňky do bytu: Znáte tyhle 4 trendy? a Nejoblíbenější samolepky na stěny. Máme jich hned 10!.

Lepili jste si dvojstránky z časopisů na zeď? Tohle je ale opravdu něco jiného. Anebo vám to přijde stejné?

Související témata:
Dílo

Načítám