Hlavní obsah

Plánuje rozchod? Poznejte to na něm

Foto: Thinkstock

Nezájem o sex je jedním z příznaků možného rozchoduFoto: Thinkstock

Reklama

Rozchod. Je podmíněn slovy? Nebo se i z pouhého chování partnera dá vyčíst, že o něm uvažuje? My říkáme, ano! Odhalte jeho úmysly vás opustit a skoncujte s tou nejistotou! I pouhá podrážděnost, absence kontaktu nebo kritika vaší osoby ho prozradí!

Článek

Milovali jste se, doteď jste cítila, že je to ten pravý... Jenže najednou se chová neobvykle: je zamlklý, už nějakou dobu se nechce mazlit, nepohladil vás už týdny, pořád nemá čas a odtažitost z něj sálá na kilometry daleko. Ten odvážnější jedná a rovnou přijde se slovy, že si musíte promluvit. Prý už není v partnerství šťastný, a tak touží po rozchodu. Když se sbalenými taškami odejde, bleskne vám to hlavou. Vždyť indicie byly více než jasné, jenom jste jim nepřikládala takovou váhu! Nebo jste je vidět nechtěla. Příště už ale budete vědět dřív, že se k rozpadu vztahu schyluje a budete jednat. Co „ho" prozradí?

Mezi příznaky rozchodu, který klepe na dveře, patří:

  • neustálá podrážděnost (taková „nepřetržitá pánská menstruace“)
  • duševní nepřítomnost alias „co jsi to říkala"?
  • chladnost, absence citů, něhy a komunikace
  • náhlé a nevysvětlitelné přesčasy
  • nenadálý zájem o něco, co ho doteď nezajímalo (vyhýbá se tak konfrontaci – třeba četbou románů…)
  • klesající zájem o sexuální život
  • časté vyčítání čehosi, co vlastně ani není důležité
  • změna osobnosti

Vycházejte ze standardního chování

Jestliže porovnáte jeho běžné chování s tím momentálním (například dřív sám navrhoval, jak strávíte společný čas, ale teď si ho plánuje bez vás nebo se k vám chová spíš jako ke kamarádce než k partnerce ), a pořád si nejste jistá, zda má nebo nemá váš partner choutky na opouštění, zariskujte. Jedná se o jistou, poměrně účinnou a rychlou metodu. Buďte prostě rychlejší než on.

Připravte si na něj argumenty, které podle vás nasvědčují rozchodu, a vytaste je na světlo (chodí domů čím dál později, nechce se milovat, odsekává a obtěžují ho i jednoduché otázky, má sklony k hádkám, nebo z něj naopak nejde dostat kloudné slovo, tráví hodně času s kamarády, máte pocit, že před vámi něco důležitého tají a podobně).

Umlaťte ho realitou, která vás tak tíží

Pak následují dvě možnosti. Buď vám na všechno kývne, uzná vaši domněnku a závěrem dodá, jak si ulevil, že jste na to přišla sama, nebo si uvědomí následky svého počínání a ještě situaci přehodnotí (pravděpodobnost malá, ale existuje). A také se můžete zcela mýlit. Své o tom ví čtyřiadvacetilá Diana. „Když se mnou přítel začal jednat hnusně, myslela jsem si, že má jinou a chce se rozejít. Nakonec se ale ukázalo, že byl jenom ve stresu. Kdo ho taky dneska nemá, že?"

Jednat či nejednat přímo?

Někdy to asi nejde, a proto se někteří adepti na rozchod uchýlí ke „srabismu", než aby to řekli narovinu.

Marek, 34 let, Ostrava

„Já zásadně chodím domů později a vyhýbám se veškerým rozhovorům. Radši trávím čas s kamarády, a taky mi nevadí být o něco déle v práci. Narovinu bych to partnerce řekl jenom v případě, že by došlo k hádce z její strany. Spíš spoléhám na to, že jí to samotné dojde ještě dřív, než jí budu muset něco vysvětlovat.“

David, 23 let, Hradec Králové

„Já jednám fér. Ženě řeknu hned, že nemá smysl ve vztahu pokračovat a rozhodně mě neobměkčí scénami, sliby nebo sebelítostí. Jednou se mi ale stalo, že po půl roce po rozchodu jsem dal bývalé partnerce druhou šanci. A mělo to smysl.“

Ondřej, 48 let, Plzeňsko

„Já to mám jednoduché. Používám pořád stejnou lest už léta. Začnu partnerce neustále něco vyčítat. Každý den jí předhazuju, co dělá špatně, až jí dojdou nervy, a řekne mi, že když je tak marná, mám si najít jinou. Vezmu ji za slovo a mám pokoj."

V případě Ondřeje je to tedy „hra" s názvem „Kdo vydrží déle." Ale i to patří k životu. Na druhou stranu jste se třeba k sobě vůbec nehodili. „Pokud se jedná o absolutně nekompatibilní zájmy partnerů, čili jeden chce dovolenou na horách, druhý u moře, tak snad ani nemá cenu se o udržení partnerství pokoušet, protože jeden pro druhého není ochotný něco udělat," vysvětluje psycholožka Tamara Cenková.

Co říci závěrem? Pokud rozchodu litujete, více se příště zaměřte na změnu jeho chování, která hodně napovídá, a s rozhovorem o nespokojenosti obou stran začněte dřív. Je známo, že kopačky se lépe dávají než přijímají. Možná opravdu budete první, která je vytáhne na světlo.

A abyste věděla, jak absurdní mohou někdy důvody k rozchodu být, uvádíme jeden příklad za všechny. Prý stačí i povánoční špíčky!

Už je ten váš komentoval?

A jak jste poznala na svém partnerovi, že chce odejít? Napište nám do diskuse, zda jsou opravdu muži tak průhlední, nebo své pocity dokáží s úspěchem skrývat delší dobu!

Reklama

Související témata:

Načítám