Hlavní obsah

Plány na víkend? Vyprovoďte zimu a vyzkoušejte si voodoo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Aktualizováno

Poslední víkendy nebyly na slunce lakomé a bylo fajn si vyrazit někam do přírody. Tentokrát by mělo být také docela teplo, ale bohužel i zamračeno, a občas by mělo i pršet. Ale i v takovém počasí se dá zažít hodně zajímavého!

Článek

Víkend by měl být polojasný až oblačný, občas zaprší. Teploty v noci budou od 2 do 7 stupňů, během dne se zvýší na 11 až 16 stupňů Celsia. Neděle bude deštivější. Vyhřívat se na sluníčku, jako tomu bylo předešlé dva víkendy, sice nepůjde, ale náladu si tím pokazit nedejte. Máme pro vás několik zajímavých tipů, které zahrnují úklid, loučení se zimou, ale i třeba magii. Aktuální předpověd počasí můžete sledovat zde

Kde se topí Morana

Už vás to jarní laškování se zimou nebaví a rádi byste si užili stabilnějšího sluníčka a jarního rozpuku? Třeba pomůže, když se definitivně a tradičně rozloučíte se zimou tak, jak to dělali naši předkové. Příležitostí k tomu máte hned několik – tato neděle je totiž podle starých kalendářů „smrtná“ a vynáší se během ní Morana, tedy symbol zimy. Moranu můžete doprovodit například v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí od 15 do 17 hodin.

Šanci máte ale i v Mělníku, a to od 15 hodin, vychází se od Regionálního muzea na náměstí Míru  za asistence folklórního souboru Jarošáček.

Počasí rozhodne o tom, kde utopí Moranu děvčata z folklorního souboru Barunka z České Skalice. Průvod vyrazí ve 14 hodin z Husova náměstí a za hezkého počasí dojde až k Viktorčině splavu do Ratibořic, a pokud bude počasí nepříznivé, skončí už u Muzea Boženy Němcové v České Skalici.

Foto: Profimedia.cz

Vynášením Morany se můžete rozloučit se zimou a těšit se na jaro a VelikonoceFoto: Profimedia.cz

Velikonoční vajíčka

Do Velikonoc sice ještě nějaký čas zbývá, ale už jsou natolik na dohled, že po republice začínají různé velikonoční trhy či výstavy. Jistě na nich najdete i originálně zdobená vajíčka, což vás může dovést k rozhodnutí, že letos nezůstanete u obyčejného barvení, ale budete kreativnější. Tradiční zdobení vajíček v Klášteře Teplá se hodí pro celou rodinu. Od Mirky Derkové se naučíte tradiční techniku voskové batiky a zdobení vajíček slámou. Sraz účastníků je v 15 hodin v recepci Hroznatovy akademie a poplatek je 80 Kč za dítě a 120 Kč za dospělého. Podrobnosti se dozvíte a zarezervovat se můžete na stránkách Klášter Teplá. 

Jestliže byste chtěli čas před zdobením vajíček věnovat malému výletu, jistě oceníte mapu zajímavých míst kolem Teplé.

Foto: Iva Vagnerova, Shutterstock.com

Ta nejhezčí vajíčka mohou dostat koledníci od vás – třeba i díky zkušenostem, které získáte v klášterní dílně Foto: Iva Vagnerova, Shutterstock.com

Jarní úklid Česka 

Ke každému jaru patří pořádný úklid. Letos nemusíte zůstat jen u svého bytu a zahrady. V sobotu proběhne akce „Ukliďme svět, ukliďme Česko“. Je skvělé, že se do akce zaregistrovalo víc než tři tisíce míst po celé republice. Cílem je zbavit přírodu nelegálních černých skládek a nepořádku. Zapojit se může každý – můžete jít s rodinou, partou z práce, spolužáky ze školy nebo sami. Na této interaktivní mapě si můžete najít místo ve svém okolí, kde budou jistě i vaše ochotné ruce vítány.

Foto: uklidimecesko.cz

Jarní úklid si jistě zaslouží i příroda, tak se do něj pusťteFoto: uklidimecesko.cz

Voodoo rituál v Olomouci

Přímo magický víkend můžete prožít v Olomouci. Sobota a neděle totiž patří esoterickému festivalu Astrovíkend. Do Centra Fontána na Horním náměstí se sjedou kartářky, vědmy, věštci a astrologové, ale i šamani a duchovní léčitelé od nás i ze zahraničí. Můžete si tedy nechat předpovědět osud z karet, absolvovat hromadné léčení, ale třeba se dozvědět víc o rituálu voodoo, nebo zjistit, proč se vám zatím vyhýbá láska. Podrobný rozpis programu a přednášek najdete na webových stránkách Astrovíkendu. Vstupné na přednášky je od 50 do 100 Kč a přijít můžete v sobotu od 9 do 18 a v neděli od 10 do 17 hodin.

Pokud se vypravíte do Olomouce na festival a zbude vám čas, můžete navštívit i spoustu zajímavých míst, která najdete na této mapě turistických cílů. Navíc se v Olomouci právě tuto sobotu zahajuje turistická sezona.

Foto: Vera Petruk, Shutterstock.com

Víkend plný magie můžete prožít v OlomouciFoto: Vera Petruk, Shutterstock.com

Tipy na knížky pro zdraví

Máte v plánu chodit na jaře víc do přírody? Pak se rozhodně dívejte dobře pod nohy a hledejte bylinky, které byste mohli využít nejen v kuchyni, ale třeba i při řešení různých zdravotních neduhů. Nejste si jisti, po kterých sáhnout? Právě proto jsme našli dvě knihy, které vám s tím pomohou! První je Síla léčivých polévek, které vydal Eminent. Najdete tu 80 receptů, včetně polévek, do kterých se přidávají mnohdy i opomíjené bylinky, jako popenec, šťovík, sedmikrásky…

Druhou knihou jsou Plané rostliny a jejich zapomenutý význam. Vydala je Grada a naučíte se díky ní rostliny nejen poznat, ale i využít tak, jak to dělaly už naše babičky, tedy v lidové medicíně a třeba i na magické rituály.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Za knihu Plané rostliny a jejich zapomenutý význam dáte 329 Kč, za knihu Síla léčivých polévek 349 KčFoto: Archiv firem

Česko už máte projeté? Pak určitě zkoukněte článek Nemusíte daleko! 6 krásných míst, která najdete na Slovensku. 

Reklama

Načítám