Hlavní obsah

Plechovky a konzervy nevyhazujte: Takhle je můžete využít!

Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Na chalupě, na terase, ale třeba i v kanceláři. Tady všude se vám budou hodit použité plechovky, které by jinak skončily v odpadu. Stačí je krásně ozdobit a rázem je využijete místo vázy či truhlíku.

Článek

Kovové obaly v domácnosti třídí jen málokdo. A přitom se dají ještě krásně využít k různým praktickým účelům na terase, v kanceláři či kuchyni. Nejprve je řádně umyjte a odmastěte a poté vkusně polepte v podstatě čímkoli, co vás napadne. Pozor dejte na ostré hrany, které mohou občas zůstat po odstranění víčka – začistěte je a přelepte.

Prázdné plechovky jsme okrášlili vlnou, jutovou stuhou nebo ozdobnými samolepicími páskami washi v dekoru dřeva. Jednoduše tak nahradíte vázičky, květináče na bylinky či sukulenty a také stojánek na kancelářské potřeby. Tady je našich 5 tipů.

1. Květináč jako ze dřeva

Plechový obal od kukuřice se krásně hodí na malý květináč – polepili jsme ho pomocí tavné pistole rozebranými dřevěnými kolíčky. Nakonec lze okolo zavázat režný provázek či mašli a máte hotovo. Nezapomeňte však na jednu důležitou věc: plechovka by mohla při zalévání začít reznout, a proto je lepší do ní rostlinu vložit buď v původním květináči, nebo plechový kořenáč před zasazením vyložte igelitovým obalem.

Foto: Greta Blumajerová

Do dřevěného soudečku zasaďte netřesk nebo kaktusFoto: Greta Blumajerová

2. Vázička s krajkou

Na letní pikniky či venkovní slavnosti se hodí vázičky, které můžete po sezoně obměnit. Stylově budou vypadat nádobky obalené jutovou stuhou s krajkou – nejlépe ji seženete v textilní galanterii. Stuhu přilepte speciálním lepidlem na kovy, ale upevníte ji i tavnou pistolí.

Foto: Greta Blumajerová

Potřebujete nerozbitnou vázu na drobné a menší květy? Vyrobte si ji z plechovekFoto: Greta Blumajerová

3. Kořenáče na bylinky

Nemáte vlastní zahrádku, kde byste pěstovali bylinky a nechcete je pořád kupovat v obchodě? Zasaďte je do větších plechovek. Pěkné a praktické bude, když je popíšete. Obaly jsme polepili páskami washi v designu dřeva a cedulky jsou z černého papíru. Nezapomeňte pod hlínu vložit igelit jako izolaci.

Foto: Greta Blumajerová

Vytvořte si originální minikvětináče na bylinkyFoto: Greta Blumajerová

4. Přihrádky na kancelářské potřeby

Konzervy od zeleniny a tuňáka spojte speciálním lepidlem na kov a nastříkejte barvou. Pro lepší odolnost použijte i vrchní krycí lak a všechny vrstvy nechte dostatečně zaschnout. Hotový výrobek využijete na rozmanité kancelářské drobnosti.

Foto: Greta Blumajerová

Stojánek na tužky, lepenky a svorky udrží pořádek na stoleFoto: Greta Blumajerová

5. Dekorační nádobky opletené vlnou

Konzervy lze také polepit zbytky pletací vlny. Efektně vypadá především silnější vlákno a použít můžete i lano či režný provázek. Ozdobné srdíčko je připevněné pomocí tekutého lepidla.

Foto: Greta Blumajerová

Dekorace s umělými květy vydrží dlouhoFoto: Greta Blumajerová

Kromě plechovek můžete ozdobit a využít i skleničky na zavařování. A líbit se vám budou i vychytávky ze starých ručníků.

Reklama

Související témata: