Hlavní obsah

Plastové obaly nevyhazujte: Máme tipy, jak je znovu využít!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

O omezování plastů slýcháme poslední dobou velmi často. Jestli vás toto téma zajímá, pojďte se podívat, jak můžete některé plastové obaly znovu použít. Máme pár jednoduchých a praktických tipů.

Článek

Pijete nápoje z PET lahví, kupujete chipsy v kyblících nebo používáte sprchové gely v plastových lahvičkách? Všechny tyto obaly můžete znovu využít – není nutné je hned vyhazovat do kontejneru. Budou se vám hodit v koupelně, obýváku i dětském pokoji.

Dózy do koupelny

Z části plastových lahví se dají vyrobit jednoduché mističky či dózičky na drobné nezbytnosti v koupelně, jako jsou například vatové tampony či tyčinky nebo kosmetické štětce. Výška dóz záleží na vás – můžete je využít i k uspořádání gumiček a sponek v šuplíku.

Foto: Tomáš Rubín

Nejprve odlamovacím nožem odřízněte spodní část plastové lahve a zastřihněte okraj do požadovaného tvaruFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když jsou okraje zarovnané (my jsme je zastřihli zešikma), rozpalte žehličku a zlehka je zatavte, aby nebyly ostré. Řeznou stranu stačí na chvíli přiložit na rozpálenou plochu. Nemusíte mít strach, že by se plast přilepil, na žehličce žádné otisky nezůstanouFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Malé dózičky jsou do koupelny jako stvořenéFoto: Tomáš Rubín

Pouzdro na pastelky

Barevné PETky skvěle upotřebíte na výrobu hravých uzavíratelných pouzder. Dále užijete kousek látky a gumičku či šňůrku se stahovacím jezdcem (pořídíte ho v textilní galanterii). Nejprve odřízněte vrchní polovinu lahve a pak podle ní vyměřte a sešijte z látky tunel, který je stejně široký jako lahev. Horní okraj tunelu ještě přehněte a zapošijte do něj gumičku s jezdcem, aby se dala stahovat. Nakonec tunel přilepte spodní částí k ustřiženému okraji lahve speciálním lepidlem, které je vhodné na textil i plast.  

Foto: Tomáš Rubín

Univerzální pouzdro využijí děti na drobné hračky a pastelky. Bude se jim hodit i na cesty a za gumičku si ho mohou pověsit kamkoliFoto: Tomáš Rubín

Kyblík na hračky

Zbyl vám z večírku plastový kyblík od brambůrek či křupek a máte pocit, že už ho na nic nevyužijete? Podívejte se k dětem do pokojíčku, zda se jim všude nepovalují drobné hračky.

Foto: Tomáš Rubín

Kyblík si mohou děti ozdobit samy – například nálepkami nebo papírovými páskami washiFoto: Tomáš Rubín

Držák na houbičku i holítko

Plastové obaly od sprchových gelů se dají zužitkovat různými způsoby – můžete z nich podle našeho návodu vyrobit třeba vtipné stojánky na tužky. Dalším tipem je držák na závěsný systém v kuchyni či koupelně – dobře se hodí na odkládání houbičky na nádobí nebo holítka s gelem. Použitý obal stačí jen vyříznout odlamovacím nožem do požadovaného tvaru a okraje lehce zatavit nad svíčkou, aby nebyly příliš ostré. Dírku na háček jsme provrtali šídlem.

Foto: Tomáš Rubín

Univerzální držák na závěsný systém se bude hodit u dřezu i ve spršeFoto: Tomáš Rubín

Nevšední květináč

Posledním tipem jsou nevídané květináče, které vzniknou ze špičky plastové lahve a cédéčka. Obě suroviny spojte lepidlem z tavné pistole a květináč nastříkejte barevným sprejem. Pro lepší krytí můžete použít vrchní krycí bezbarvý lak.

Foto: Tomáš Rubín

Květináče jsou lehké a zároveň dobře stabilní díky cédéčku vespodFoto: Tomáš Rubín

Využíváte doma znovu některé plastové obaly?

Reklama