Hlavní obsah

Když bolí ouško

Reklama

Akutní zánět středního ucha je jedno z nejčastějších infekčních onemocnění dětského věku. Velmi často jej způsobují nebezpečné bakterie (například pneumokok).

Článek

Pro nemoc jsou typické bolesti, vysoké teploty, a v některých případech dokonce i závratě a zvracení. Ačkoli onemocnění patří mezi relativně méně závažné a nevede k bezprostřednímu ohrožení života dítěte, nese s sebou riziko trvalých následků. Jedná se například o zhoršení sluchu nebo dokonce až trvalou hluchotu.

Vhodná forma prevence

Zánět středního ucha, kterým si v dětství projde snad každý, zanechá v člověku minimálně nepříjemnou vzpomínku na pana doktora se zrcátkem na čele. V současné době je však již dostupná prevence, která pomáhá malé děti proti zánětu středouší chránit, a návštěvy lékaře tak může omezit. Kromě „babských rad“ doporučujících udržovat dětská ouška v teple, po koupání je sušit, při rýmě s dítětem pravidelně smrkat a používat nosní kapky, je vhodnou formou ochrany očkování. Díky němu se snižuje riziko přechodu bakterie z nosohltanu směrem do středouší a následného zánětu.

Malé děti jsou k nákaze tohoto typu náchylnější

Pneumokokové infekce a jak dítě chránit

K základním pravidlům prevence neodmyslitelně patří důkladná kontrola dětských sluchovodů. Pokud si dítě začne ouško „žmoulat“, stěžovat si na bolest, a navíc se dostaví teplota, je třeba vyhledat odbornou pomoc. Infekce v oblasti středního ucha postupuje rychle a dítěti způsobuje nepříjemnou bolest. Lékař a naordinovaná léčba ji dokáže zmírnit a od onemocnění ulevit.

Pneumokoková onemocnění nejvíce ohrožují kojence a malé děti do věku 5 let, přičemž zvlášť ohroženy jsou děti mladší jednoho roku. Právě pneumokokům je připisováno až 40 % infekcí středního ucha, které jsou způsobeny bakteriemi. Je sice možné je léčit antibiotiky, ale vzhledem k celosvětově rostoucí rezistenci na tyto přípravky a u vážných případů může být tato forma terapie nedostačující. V současné době mohou rodiče své dítě nechat očkovat.

Vakcína, která pomáhá chránit proti třinácti typům pneumokoka – Prevenar 13, je u nejmenších dětí hrazena zdravotními pojišťovnami s částečným doplatkem ze strany rodičů.

Bakterie pneumokoka se přenášejí velmi snadno a rychle kapénkami

Jak lze nakažení pneumokokovou infekcí předejít? Možnou formou prevence je v současné době očkování, které pomáhá chránit proti závažným formám onemocnění.

Více na www.prevenar.cz.

Prevenar 13 je registrovaný léčivý přípravek, jehož výdej je vázán na lékařský předpis. Přečtěte si pečlivě příbalovou informaci. Podobně jako jiné vakcíny ani přípravek Prevenar 13 nemusí chránit všechny očkované jedince. O možnostech očkování se poraďte se svým lékařem.

Reklama

Načítám