Hlavní obsah

Počítač v dětském pokoji: Kam s ním?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na vybavení pracovního místa nešetřeteFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítač patří ke standardnímu vybavení dětských pokojů, a to často ještě před tím, než potomek začne chodit do školy. Že to není moc zdravé, tuší většina rodičů. Jak a kam ho tedy umístit, aby napáchal co nejméně zla?

Článek

Šetření na nesprávném místě - to je asi největší chyba, které se rodiče nejčastěji dopouštějí. Zatímco za počítač neváhají zaplatit deset či dvacet tisíc korun, stůl a pracovní židli pořizují ty nejlevnější. Zadělávají tak dětem na pozdější zdravotní problémy. Kam a na co tedy s počítačem?

Jak má vypadat stůl?

Podobně jako při výběru psacího také u počítačového stolu je třeba dbát na jeho správnou výšku. U dětí, které rostou, je proto dobré volit výrobky s nastavitelnou výškou. Pokud kupujeme stůl pevný, volíme raději vyšší než nízký, z kterého by brzy bolela záda. Ovšem ani příliš vysoký není vhodný, protože jak se bude dítě natahovat, zbytečně si namůže zvedaná ramena a také krční páteř.

Tyto zásady lze zjednodušit do jednoho pravidla: horní řádek na monitoru má být nejvýše ve výšce očí dítěte. Pozor také dáváme na to, aby ke stolu přicházelo správně světlo, tedy pravákům zleva a levákům zprava.

Foto: Ikea

Dětská pracovna by měla růst s dítětemFoto: Ikea

Na monitoru záleží

Důležitá je i hloubka stolu. Rozhoduje o ní monitor. Platí totiž, že by měl být vzdálený 60 centimetrů od očí. Proto máme-li plochý monitor, stačí nám deska hluboká 70 až 80 centimetrů. U starších hlubokých obrazovek to musí být mnohem více. Proto je lepší pro ně volit rohová pracoviště, která jsou v tomto případě méně náročná na místo než klasický obdélníkový stůl.

Pozor také na různé zásuvky, krabice a další věci pod stolem. Tady musí být dostatek volného místa na nohy. Ty potřebují nejen dostatek prostoru, ale také musejí stát celou plochou na pevné podložce. U malých dětí, které ještě nedosáhnou nohama na zem, si lze pomoci rovnými nebo šikmými stoličkami, které poskytnou podpěru.

Foto: Pragonor

Židle, která se přizpůsobí každému věkuFoto: Pragonor

Nešiďte zdravé sezení

Ještě větší nároky než na stůl jsou kladeny na pracovní židli. První zásada zní, že by se měly oba výrobky kupovat a hlavně zkoušet zároveň. Při tom kontrolujeme, aby ruce dítěte v lokti svíraly úhel 90 stupňů. Paže také nesměji viset jen tak ve vzduchu, ale být podepřené, a to buď o područky židle, nebo o speciální podpěrku, kterou lze upevnit ke stolové desce.

Židle samozřejmě musí být nastavitelná. Dobré je, když si můžeme regulovat nejen výšku, ale i područky a zádovou opěru. Při práci na počítači by totiž děti měly sedět v takzvaném středním sedu s opřenými zády. Tento návyk je velmi důležitý, protože většina dospělých sedí v mírném předklonu, čímž si velmi zatěžuje meziobratlové ploténky. Navíc odborníci doporučují občas zcela se zaklonit, což je pro záda odpočinková poloha.

Při nákupu židle je také třeba dbát na to, aby sedák děti nikde netlačil. Rizikovým místem bývá přední hrana, která může být špatně zaoblená a tvrdá. A nejde jen o to, že se bude dítěti špatně sedět. Tím, že sedák tlačí v podkolenní, brání proudění krve v dolních končetinách a děti si tak „zadělávají" například na křečové žíly.

Tato pravidla platí nejen pro děti, ale samozřejmě i pro dospělé. Proto si zkontrolujte výšku stolu a nastavení židle, ať můžete v klidu pokračovat ve čtení dalších článků!

Reklama

Související témata:

Načítám