Hlavní obsah

Poctivý domácí kávový likér: Ideální do moučníků i do letních koktejlů!

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Milujete tiramisu nebo koktejly připravené z kávového likéru? Zkuste si ho vyrobit doma! Samotná příprava vám zabere jen pár minut, a navíc budete mít jistotu, že je z kvalitních surovin. Takže na zdraví!

Článek

Domácí kávový likér má základ v opravdové zrnkové kávě, a proto vás potěší nejen svou chutí, ale i pořádně nakopne (tím vás samozřejmě nechceme nabádat, abyste ho snídali, protože „voltáž“ má i přes slaďounkou chuť pořádnou). Na jeho přípravu vám stačí jen pár ingrediencí, několik minut času a pak už jen trpělivost, než se dostatečně vylouhuje.

Kávový likér

Potřebujete: 500 ml bílého rumu, 150 g kávových zrn, 1 vanilkový lusk, 1 svitek skořice, 3 hřebíčky, 1/2 hrnku cukru krupice

Foto: Eva Malúšová

Žádné náhražky, použijte pravá kávová zrna!Foto: Eva Malúšová

Postup: Vanilku podélně rozřízněte a spolu se skořicí, hřebíčkem, cukrem a kávou zalejte v uzavíratelné vysterilizované nádobě rumem. Schovejte mimo dosah sluníčka a nechte asi týden louhovat, čas od času lahví zatřepejte. Po týdnu ochutnejte, jestli má likér dostatečně silnou chuť, a pokud ano, slijte ho do jiné vyčištěné nádoby. Jestliže ne, nechte ho ještě pár dnů louhovat. V případě potřeby doslaďte a uchovávejte na tmavém místě, kde vám vydrží až rok.

Foto: Eva Malúšová

Vanilkový lusk rozpulteFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Spolu s hřebíčkem, skořicí, kávou a cukrem lusk v lahvi zalijte bílým rumemFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Už za týden (fotografie vpravo) káva a koření rum krásně provoní i obarvíFoto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Koření a zrnka sceďteFoto: Eva Malúšová

Likér je báječný jen tak s ledem, do koktejlů, zředěný smetanou i na ochucení různých moučníků (klasikou je třeba tiramisu, kde se jím pokapávají piškoty).

Foto: Eva Malúšová

Podávejte jen tak s ledem, se smetanou nebo dál používejte do moučníků a mixovaných nápojůFoto: Eva Malúšová

Zkoušeli jste už legendární koktejl white russian (1 díl kávového likéru, 2 díly vodky a 1 díl smetany)?

Reklama

Načítám