Hlavní obsah

Den matek: Tyhle dárky ještě stihnete! Domácí likér, sýrové sušenky a pralinky

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamatujete na dobu, kdy jste maminku obdarovávali vlastnoručně vyrobenými dárky? Připomeňte jí v neděli tyhle staré časy a překvapte ji domácím likérem, lanýži a sušenkami. Dojetí zaručeno!

Článek

Vraťte maminku do starých časů, kdy vám chválila i výtvory o opravdu diskutabilní umělecké hodnotě, a na Den matek (pozor, již tuto neděli 14. 5.) ji překvapte domácím bailyes, pomerančovými lanýži nebo sýrovými sušenkami. Věříme, že tentokrát ani nebude muset to nadšení předstírat :-).

Domácí baileys

Na 2 lahvičky (asi po 0,3 l) potřebujete: hrnek smetany ke šlehání, plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 1 a 2/3 hrnku irské whisky, lžičku rozpustné kávy, 2 lžíce Pikaa nebo čokoládového sirupu, lžičku vanilkového extraktu

Foto: Eva Malúšová

Do Vánoc a poctivého vaječňáku je daleko, nastává tedy čas na domácí baileys!Foto: Eva Malúšová

Postup: Všechny ingredience jednoduše spojte v mixéru, jen kávu napřed rozpusťte v troše horké vody. Plňte do vysterilovaných lahví a uchovávejte v chladu, kde v případě opravdu pevné vůle vydrží i 2 měsíce.

Tip: Množství whisky upravte podle své (respektive maminčiny) chuti.

Pomerančové lanýže

Na asi 45 lanýžů potřebujete: 100 g lískových oříšků, 600 g vypeckovaných datlí, vrchovatou lžíci kakaa, 1 chemicky neošetřený pomeranč, lžičku vanilkového extraktu, ¼ lžičky soli, 100 g hořké čokolády (s 50 a více procenty kakaa)

Na obalení: kakao, kokos, drcené ořechy v karamelu, sezam, mrazem sušené ovoce, strouhanou čokoládu

Foto: Eva Malúšová

Co si budeme nalhávat, mlsání bez výčitek je jednou z věcí, po které většina žen touží :-)Foto: Eva Malúšová

Postup: V troubě vyhřáté na 180 °C asi 10 minut nasucho pečte oříšky, až jim začne praskat slupka. Podobně jako v receptu na domácí nutellu je pak v utěrce oloupejte a ještě horké rozmixujte. Přidejte datle, kakao, šťávu a ostrouhanou kůru (jen její oranžovou část) z pomeranče, vanilku a sůl a znovu pořádně rozmixujte.

Na závěr vmíchejte rozpuštěnou čokoládu a hmotu nechte v chladu zatuhnout. Pomocí lžičky pak tvořte malé kuličky, které obalujte v kakau, strouhaném kokosu, nadrcených oříšcích, sezamu, rozemletém mrazem sušeném ovoci (já dala maliny) nebo třeba strouhané čokoládě.

Tip: Další nápady na zdravé mlsání najdete v článku Zdravé vánoční cukroví? Zkuste 3 variace nabité oříšky, semínky a ovocem!

Tymiánovo-sýrové sušenky

Asi na 40 sušenek potřebujete: 125 g másla, 100 g strouhaného parmezánu (nebo sýra Gran Moravia či Grana Padano), ½ lžičky soli, ½ lžičky čerstvě mletého pepře, lžíci sekaného tymiánu nebo rozmarýnu, 1 a ¼ hrnku hladké mouky, 2 lžíce vody nebo bílého vína, mouku na podsypání

Foto: Eva Malúšová

Sušenky jsou plné poctivých ingrediencí – másla, sýra a čerstvých bylinekFoto: Eva Malúšová

Postup: V mixéru zpracujte na hmotu o konzistenci drobenky máslo o pokojové teplotě, sýr, sůl, pepř, tymián a mouku a na závěr přidejte asi 2 lžíce ledové vody, aby se těsto spojilo. Ještě trochu propracujte rukama a nechte v chladu alespoň 30 minut odležet. Na pomoučené ploše pak těsto vyválejte na 1 cm tlustou placku a vykrajujte z něj kolečka, která pečte asi 20 min při 180 °C do lehce zlatova.

Sušenky zabalte do plechové dózy nebo hezké papírové krabice a dozdobte snítkami tymiánu.

Vzpomenete si také během Dne matek na svou maminku?

Načítám