Hlavní obsah

Podle čeho vybrat kávovar? Podle chuti a času!

Foto: Tinatin, Shutterstok.com

Uvažujete o novém kávovaru? Poradíme vám, podle čeho vybíratFoto: Tinatin, Shutterstok.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k vašemu dni nutně i šálek kávy? Pak by se vám jistě hodil i přístroj, který vám připraví právě takovou, jakou máte nejraději. Poradíme vám, podle čeho jej vybrat!

Článek

Podle čeho zvolit přístroj, který bude poslouchat vaše chutě? Představíme klady i zápory jednotlivých typů kávovarů a poradíme, nač si při koupi dát pozor.

S tlakem, nebo překapat?

Klasické překapávače připravují kávu bez tlaku, překapáním horké vody přes namletou kávu. Víc chuti a síly z mleté kávy získáte ale přepařením vodou o teplotě zhruba 90 °C a tlakem, což dovedou přístroje na espresso.

Překapávače jsou levné, velmi snadno se udržují, můžete je využít i na přípravu čaje a nezaberou moc místa. Můžete dokupovat papírové filtry na kávu nebo si pořídit přístroj s permanentním filtrem. Jediné, co můžete ovlivnit, je to, kolik kávy a vody dáte.

Máte raději espresso, tedy silnější chuť? Pak si můžete vybrat v zásadě ze dvou typů přístrojů na espresso – manuální a automatické.

Pákové kávovary

Manuální přístroje, pákové, nemají mlýnek na zrnkovou kávu, tudíž vyžadují, abyste ji dodali namletou, nadávkovali ji, upěchovali, nastavili intenzitu a čas spaření. Po každém použití je zapotřebí páku a sítko vyčistit. Můžete si pořídit typ s tryskou na napěňování mléka.

Pákové kávovary jsou levnější než ty plnoautomatické, jsou skladnější. Minusem je nutnost obsluhy a také to, že výsledný nápoj může mít velmi proměnlivou kvalitu, která záleží i na kvalitě mletí a napěchování.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Kávovar De'Longhi EC 680 Dedica, nejužší pákový kávovar, jen 14,9 cm, profi vzhled, kovové dotykové body, cena 5990 Kč. Ceramic Blade Retro ES 800, snadné ovládání, parní tryska, filtr z nerezové oceli, cena 2499 KčFoto: archiv firem

Kapslové přístroje

Jsou levné, skladné, můžete si vybrat z různých druhů nápoje, jsou snadno obsluhovatelné – stačí jen doplňovat vodu v nádržce a vložit kapsli. Nevýhodou je právě cena kapslí a to, že konkrétní kávovar je schopen pracovat jen s konkrétní značkou kapslí. Ekologové v poslední době stále častěji upozorňují na to, že kapsle jsou obtížně recyklovatelné, takže by je nejraději zakázali.

Na trhu najdete i přístroje na porcovanou kávu, takzvané PODy, tedy polštářky obsahující dávku kávy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Krups KP 1105 Nescafé Dolce Gusto Oblo, kapsle Nescafé Dolce Gusto, na teplé i studené nápoje, úsporný režim, cena 2499 Kč. Tchibo Cafissimo Pure Black, kapsle Cafissimo, systém tří tlaků, lze i překapávanou kávu, zásobník na použité kapsle, cena 2499 KčFoto: archiv firem

Plnoautomatické kávovary

Nabízejí velmi pohodlnou přípravu kvalitní kávy. Mají mlýnek, takže na každý nápoj umelou čerstvou dávku. Ovládání je velmi snadné, zvládnou připravit celou škálu nápojů.

„Dokážou připravit cappuccino, café latté, ale také třeba čokoládu. Můžete si vybrat podle designu, barevného provedení nebo velikosti. Velmi oblíbené jsou značky De'Longhi, Krups nebo Saeco, které jsou v této kategorii dominantní a nabízejí řadu velmi kvalitních přístrojů do domácností,“ říká Tomáš Zezula, produktový specialista Euronics.

Předností je nejen nabídka mnoha nápojů, ale i to, že zohlední vaše požadavky. „Můžeme nabídnout nastavení až šesti individuálních uživatelských profilů. Všechny nápoje, od klasického espressa přes cappuccino až po horkou čokoládu si můžete personalizovat dle preferované chuti nebo velikosti pomocí jednoduché technologie s dotykovou obrazovkou," říká Dana Jirsíková, brand manažerka značky De'Longhi.

Na co pozor při nákupu?

  • Kvalitní mlýnek – měl by pracovat rychle a tiše, ale kávu nepřepálit. Skvělé je, pokud lze nastavit hrubost mletí.
  • Tlak – intenzivní chuť potřebuje dostatečný tlak, za ideální se považuje kolem 15 barů.
  • Kvalita našlehání mléka – pěna by měla být hustá a krémová, systém by měl jít rychle, pohodlně a efektivně čistit. „Protože stále víc lidí preferuje alternativní druhy mléka, měl by systém našlehat bohatou pěnu i ze sójového, mandlového či dalšího typu,“ radí Dana Jirsíková.
  • Jednoduché čištění – Pro životnost přístroje i kvalitu nápojů je velmi důležitá i pravidelná údržba, tedy čištění přístroje od zbytků kávy, ale i odvápňování. Je skvělé, pokud vás na nutnost takového zásahu upozorní přístroj hláškou na displeji.

Nabídka na trhu

Další vychytávky vám představíme na konkrétních přístrojích, které jsou na trhu.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi PrimaDonna Elite ECAM 650.75 MS má plně dotykový 4,3“ barevný TFT displej, lze ho ovládat přes mobilní aplikaci Coffee link, tedy i přes mobil, cena 45 990 Kč. Espresso Jura Ena Micro 90, lze nastavit objem a teplotu použité vody, množství a sílu kávy nebo třeba čas přípravy, cena 24 990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): De'Longhi Dinamica ECAM 350.55.B, dotykový kontrolní panel, dvouřádkový displej, individuální nastavení, tlačítko Long Coffee pro překapávanou kávu, skvělé napěnění mléka, cena 22 990 Kč. Krups EA816B Pisa Grey, přehledný informační displej, filtr na úpravu kvality vody, automatické vypnutí přístroje, cena 12 990 KčFoto: archiv firem

Jakou kávu máte nejraději? Napište nám.

Reklama

Načítám