Hlavní obsah

Podvádění bez sexu. Je to nevěra?

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Reklama

Píšete si, chodíte na schůzky, pomáháte si a obecně jste spolu rádi. Všechno je to v pořádku, pokud ovšem na vás doma nečeká partner. Namítáte, že se o nic vážného nejedná, protože spolu nemáte sex? O nevěře máte zkreslené představy!

Článek

„Jednou v noci jsem se šla napít a našla svého muže v obýváku – s notebookem na kolenou. Nebylo to nic divného, často pracoval až do ranních hodin, takže jsem mu jako obvykle šla dát pusu. Všimla jsem si však, že si s někým píše přes Messenger,“ popisuje osmatřicetiletá Karin. „Kdo je to?“ zeptala se. Evidentně vyděšený manžel odhodil notebook a odpověděl: „Nikdo.“ Nakonec se ale přiznal.

Navázal hlubší vztah s kolegyní z práce. Jejich poměr trval již několik měsíců, ovšem na sex ještě nedošlo. „Cítila jsem se tak podvedená! A nejvíc mě bolely všechny ty lži,“ svěřuje se Karin, jejíž manžel se emocionálně zapletl s někým jiným, což mohlo být zapříčiněno skrytými důvody. Je to snad horší než standardní podvádění s fyzickým kontaktem?

Důležité jistoty, které ve vteřině zmizí

„Emocionální nevěra může být vnímána mnohem hůře než ta sexuální, hlavně v případě nás žen. Pokud je partner nevěrný pouze fyzicky, ale nejsou v tom žádné emoce, mnohdy se s jeho úletem vyrovnáme snadněji. V momentě, kdy je však zaháčkovaný emočně, znamená to něco víc, hrozí větší pravděpodobnost pádu vztahu,“ říká vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Má kamarádku, s kterou je mu líp než se mnou? Co na tom, že spolu nespí, může to být jen otázka času. Nebo mě má už jen na sex?Foto: fizkes, Shutterstock.com

Zahráváš si

Najít sexuální uspokojení není obtížné. Koneckonců internetové stránky s pornografií praskají ve švech každý den. Ale citové spojení je vzácné a pro podváděného je toxičtější i pro jeho zdraví. Emoční aféra jednoznačně porušuje hranice toho, co bylo dohodnuto na začátku vztahu. Pro toho, kdo na nevěru bez sexu přijde, to znamená jediné: prožití bolesti, zrady, nedostatku důvěry a traumatu jako při jakémkoli jiném druhu aféry. V ohrožení je přitom každý.

Kanadský profesor psychologie Robert T. Muller ze své praxe tvrdí, že dnes je emocionální nevěra běžnou záležitostí. Nedostatek času jeden na druhého či sociální média přispívají k prázdnotě a osamělosti, jež někteří psychologové považují za „krizi veřejného zdraví“.

Pouhá slova nestačí

Ostatně, i známá belgická psychoterapeutka Esthel Perel se tuhle nechala slyšet, že právě v tomto ohledu jsou dnešní dlouhodobé monogamní vztahy pod extrémním tlakem. To ale někoho omlouvá? Sypat si popel na hlavu není řešením!

„Během sezení s páry jsem vypozoroval, že omluvit se za emocionální nevěru nelze. Pro toho ublíženého je to nedostatečné. Většinou je nutné, aby nevěrník převzal plnou zodpovědnost za to, co se stalo,“ popisuje Robert T. Muller. Ačkoli nedojde k žádnému fyzickému kontaktu, vztah dvou emočně spojených osob je většinou tak intenzivní, že poskytuje téměř až sexuální uspokojení. A to skutečně hodně zabolí, když pravda vyjde na povrch. Co pak s tím?

Mlha předem mnou, mlha za mnou

„Určitě je rozhodující, jestli s tím chce nevěrník něco dělat. Protože vztah je možné opravit, jen když oba dva táhnou za jeden provaz. Osobně bych se taky určitě pídila po tom, proč si protějšek emoční potravu i spokojenost hledal mimo vztah a co je možné udělat pro to, aby se do vztahu vrátila harmonie,“ radí koučka Lenka Černá.

Odpustit se dá ve vztahu prakticky všechno. Jen to často bývá běh na dlouhou trať. Partneři se musí připravit na pořádnou práci na jejich vztahové zahrádce. „Bude to vyžadovat mnoho dřiny, hodiny debat i práci na sobě. Partnerství je totiž primárně o sebepoznávání, skrze princip zrcadlení. A pokud nám ten druhý utíká někam jinam, je to pořádná výzva k tomu, abychom se i nad sebou a svým nastavením zamysleli. A pravděpodobně něco změnili,“ uzavírá jedna z předních českých odbornic.

Anketa

Myslíte si, že jde o nevěru?
Ano
73,3 %
Ne
26,7 %
Celkem hlasovalo 10873 čtenářů.

Ujistěte, zda ve svém partnerství máte dostatek romantiky!

Reklama

Načítám