Hlavní obsah

Mikronevěra: Proč nový druh nevěry ničí vztahy?

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Foto: YAKOBCHUK VIACHESLAV, Shutterstock.com

Reklama

Nepokukuje po vašich kamarádkách, nedělá oči na kolegyně, nikdy neměl milenku, jednoduše: Klasická nevěra se ho netýká. Jenže si dopřává drobné „úlety“ ve virtuálním světě internetu. Říká se tomu mikronevěra a i ta může být hodně nebezpečná. Jak narušuje vztahy?

Článek

Malichernost, nic, co by vás mělo zvedat ze židle, nic, co by mělo rozumnou ženu rozhodit… To si o mikronevěře, která probíhá v online prostředí a na klasický fyzický úlet při ní ani nedojde, myslí kdekdo. Ale je to omyl!

I flirt na internetu škodí

Mikronevěra se odehrává na internetu. Je to zdánlivě neškodné flirtování na nejrůznějších chatech, lajkování fotek sexy krásek na sociálních sítích, z legrace založený profil na seznamce, i když na skutečné rande nikdy nedojde.

Třebaže nejde o fyzickou nevěru a asi to nejde srovnávat se situací, kdy přijdete partnerovi na letitou milenku, i tohle může vztah ohrozit. Nabourává totiž to nejcennější, co máte: partnerskou důvěru. „Pokud na to jeden z páru přijde, může to v něm nastartovat nedůvěru, pochybnosti o sobě, o vztahu. A už i malý červík v hlavě může způsobit nepohodu,“ potvrzuje životní koučka Lucie Mucalová.

A jednoznačně s ní souhlasí i vztahová koučka Lenka Procházka: „Taková forma nevěry nemusí mít až tak fatální následky jako ta reálná, ale rozhodně může vztah postupně oslabovat, vnést do něj nejistotu i nezájem.“

Otřesená důvěra ničí vztah

A vztah se může pomalu, ale jistě začít hroutit jako domeček z karet, dostáváte se do rozjetého vlaku, z něhož se těžko vystupuje. Partner „dovádí“ na internetu, vy žárlíte, pociťujete nejistotu. To se projeví na vaší náladě: Jste podrážděné, nervózní, protivné. Doma je pak dusno a partner o to víc utíká před houstnoucí atmosférou do virtuálního světa sociálních sítí, seznamek a chatů.

Foto: VGstockstudio, Shutterstock.com

I flirtování po síti může vztah ohrozitFoto: VGstockstudio, Shutterstock.com

Proč se lidé pouštějí do mikronevěry

Proč někoho tolik baví flirtování na internetu, i když to může protějšku ublížit? To je otázka, která asi napadne každého. Možností je několik:

  • Nevědí, že ubližují: Pro některé lidi je to tak neškodná aktivita, že je ani nenapadne, že by to mohlo partnerovi vadit.
  • Je to trest: „Z praxe znám příběhy, kdy partner tohle dělal zcela záměrně. Věděl, že vyvolá žárlivost, chtěl tak druhého za něco potrestat,“ popisuje Lucie Mucalová.
  • Zvyšování sebevědomí: Internet je místo, kde můžete být kýmkoli. Nečelíte skutečnému světu, takže je snadnější být odvážný. Víc flirtovat, hýřit dvojsmysly a podobně. A sebemenší úspěch (třeba jen lajk od někoho přitažlivého) okamžitě zvedne sebejistotu. „Je to berlička, která dodává sebevědomí, pocit přitažlivosti, možná vnáší do života oheň, který v partnerském stereotypu chybí. Ale je to nezdravá berlička,“ říká Lenka Černá.

Jak řešit mikronevěru? Upřímností

Pokud se vás něco takového týká, rozhodně to v sobě neduste: Partner totiž skutečně nemusí tušit, že vám to vadí. „Na rovinu mu řekněte, že vám to není příjemné, není vám z toho nejlépe. Vyslovte své pochybnosti a mluvte spolu o nich,“ radí Lucie Mucalová. Mávnout rukou se nemusí vyplatit. „Já osobně bych přemýšlela i nad tím, co nám oběma ve vztahu chybí a jak bychom naše soužití mohli vylepšit,“ dodává Lenka Procházka.

Mnohdy vážně stačí jen jeden upřímný rozhovor a partner s flirtováním po síti přestane. Dojde mu, že vám tím ubližuje, a protože mu na vás záleží, nebude v tom pokračovat. „Někteří to samozřejmě odkývají a pokračují dál. Ale pak už je na vás, jak se k tomu postavíte, co pro vás je či není snesitelné,“ dodává Lucie Mucalová.

Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.

Reklama

Související témata:
Mikronevěra

Načítám