Hlavní obsah

Může se toxický vztah podepsat na vašem zdraví?

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Foto: Drazen Zigic, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Nějak se necítíte ve své kůži? Přepadají vás deprese, tloustnete a o slovo se hlásí zdravotní problémy? Možná válčíte s láskou a neharmonickým, až toxickým vztahem. Za co dalšího může nefungující a nenaplněné partnerství? Dá se s tím něco dělat?

Článek

Láska je báječná, silná emoce a zároveň stav, který je vlastní patrně jen člověku. Podle sociologů je období plné citů, vášně a náklonnosti omezeno na čtyři roky (počítáno od začátku vztahu). Příroda totiž zařídila, že během této doby může žena otěhotnět, porodit a naučit dítě samostatnosti. Když zamilovanost vyprchá, přichází vztah, který je založen na jiných hodnotách, například úctě a respektu. Druhou variantou je rozchod.

Existuje však i stav, jenž by se dal nazvat „něco mezi“. Mnoho lidí dál žije s partnerem i přes nespokojenost a disharmonii. To ale rozhodně není dobře, neboť toxický, nefunkční vztah negativně ovlivňuje zdraví – a poukazuje na to i americký psychoterapeut Barton Goldsmith. Na svém blogu píše, že žít v „jedovatosti“ je fyzicky i emocionálně vyčerpávající.

Zdravotní následky nespokojenosti

„Lidé se vyloženě ničí, když dlouhodobě udržují partnerství, v kterém to z nějakého důvodu neklape – a nikdo s tím nechce nic dělat. Sám vidím, jak se moji klienti, kteří si stěžují na nelichotivé poměry doma, den ode dne fyzicky zhoršují,“ popisuje odborník. A rozhodně není jediný, kdo si tohoto problému všímá.

Vztahová koučka a zakladatelka Školy pro ženy Lenka Černá přitakává, že prakticky ve 100 procentech případů zraněné emoce a toxické vztahy ovlivňují zdraví jejích klientů: „Většinou se to do jejich fyzického i psychického systému propisuje ve formě životního vyhoření, depresí a také konkrétních nemocí.“ A dodává, že u žen to často bývají potíže s ženskými orgány, jež představují zraněné ženství.

Špatný vztah = tloustnutí a infarkt

Obvyklá je však i nadváha až obezita. (Jestli vás zajímá, zda lze hubnout sexem, vědci už mají jasno!) „Tuk v tomto případě funguje jako emoční izolant a chrání před dalším zraněním ve vztazích. Bohužel se tohle všechno děje na nevědomé úrovni, a žena tak neví, co se s jejím tělem vlastně děje a proč,“ objasňuje Lenka Černá.

A s čím se potýkají muži? U nich se toxicita v partnerství projevuje většinou agresí, zlostí, urážlivostí a na fyzické úrovni například žaludečními vředy, infarkty a dalšími srdečními chorobami, výjimkou nejsou ani erektilní dysfunkce. Se vztahy si tedy evidentně není radno zahrávat! Máte ten svůj v pořádku?

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Vztah plný nástrah a nelásky vede u žen často k přibíráníFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Jak poznat toxické vztahy

Jste jen doplněk, nemáte vlastní identitu, názor ani prostor (drahá polovička nad vámi má plnou kontrolu). Trpíte osamělostí, hořkostí i zklamáním, na protějšek se již dávno nemůžete spolehnout. Vaše sebevědomí je na bodě mrazu, objevuje se u vás sebekritika a pocity viny. Partner je sarkastický, uráží vás, bere vás jako samozřejmost, jste pro něj něco jako inventář domácnosti a ne rovnocenná bytost. Také před vámi flirtuje s ostatními a dělá mu dobře, když se trápíte. Leckdy nejde daleko ani pro urážky nebo ponižování. Víte, že nebezpečné toxické vztahy nemusíte mít jen s partnerem, ale také třeba s tchyní nebo i švagrovou? Špatná zpráva je, že takové soužití vás skutečně může stát zdraví!

Jak napravit, nebo ukončit vztah

„Hodně pomáhá přijetí pozitivního postoje a vytvoření skálopevných hranic – co ve svém životě nikdy neakceptujete. Řekněte partnerovi, co zažíváte, jak se cítíte a jak si představujete ideální partnerství. Možná pak bude ochoten pracovat na sobě i vztahu. Pokud to neudělá, je vhodný čas zvážit rozchod,“ uvádí Barton Goldsmith.

Tím to ale nekončí. „Vždy je zapotřebí trauma z toxického partnerství zpracovat a emoční zranění vyléčit,“ podotýká Lenka Černá. S tím může pomoci psychoterapeut nebo kouč partnerských vztahů, který vás navede zpět na správnou cestu. Budete-li v sobě staré křivdy dusit, tělo vám to dá brzy na vědomí.

Nudíte se a žijete v toxickém vztahu? Udělejte si test, jak na tom jste. A jistě oceníte i test manželské stability.

Reklama

Související témata:

Načítám