Hlavní obsah

Podzimní revize střechy: Co byste měli před zimou zkontrolovat?

Foto: berna-namoglu; Shutterstock.com

Foto: berna-namoglu; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obecně by se střecha rodinného domu měla revidovat nejlépe dvakrát ročně, na jaře a nyní na podzim. Na co byste při kontrole měli myslet?

Článek

Pro střechu s blížící se zimou představuje největší problém sníh a mráz, ale také vítr. Součtem těchto tří vlivů se lze dostat k zatížení až 500 kg/m2. Hodně však záleží na druhu střešní krytiny. Střecha je už ale hotová, nyní se zaměřte na její kontrolu.

Začínáme na zahradě

Obejděte dům a prohlédněte střechu ze země. Už na první pohled je zřetelné, zda třeba neodpadla taška nebo část některého oplechování (komínu, vikýře, lemování střechy a jiné), které byste našli na zemi. Stejně tak lze pohledově zjistit například posun hřebenáče (nejvyšší bod střechy neboli průsečík střešních plochy, od něhož sestupují).

Foto: berna namoglu; Shutterstock.com

První vizuální kontrola střechy začíná u země.Foto: berna namoglu; Shutterstock.com

Ze žebříku a vikýře

Další kontrola může proběhnout ze žebříku (musí ho přidržovat další člověk) nebo pohledem z vikýře. Odsud už se dá spatřit, zda nejsou některé střešní tašky prasklé nebo jinak poškozené. Případně posunuté, čemuž napovídá pronikání světla mezi nimi (platí pro starší střechy). Posunuté může být i některé oplechování.

Také se nedá vyloučit drolení těsnicího tmelu, třeba u komína. „Tuto závadu lze snadno zjistit. Vikýř se totiž instaluje do místa poblíž komínu. Přes jeho oplechování se dává krycí lišta a vše se na závěr silikonuje. Pokud silikon špatně přilne k lemování a zdivu, hrozí zde zatékání,“ upozorňuje pokrývač Roman Grebeníček, spolupracovník portálu Vše o střeše.

Nyní se na střechy používá oplechování z nekorodujících materiálů, například z titan zinku, mědi nebo hliníku. Ale u starších střech, kde je oplechování z pozinku, může být zrezlé.

Kontroluje se rovněž připevnění protisněhových zábran.

Foto: Roman Grebeníček

Střechu si můžete prohlédnout rovněž vykouknutím ze střešního okna, byť je zřejmé, že pohledově obsáhnete jen určitou část.Foto: Roman Grebeníček

Foto: Roman Grebeníček

2b. Při revizi se u této střechy potvrdila závada v podobě zatékání kolem komínu, kvůli opadané krycí omítce lemování, která se dříve používala (dnes se používá krycí lišta).Foto: Roman Grebeníček

Foto: Hornbach

Na foto (zleva): plechový hřebenáč, cena 250 Kč/1 m, oplechování úžlabí, cena 149 Kč/1 m.Foto: Hornbach

Odborník to zvládne

I když si připadáte šikovní, neměli byste na střechu lézt – nevíte, kam bezpečně šlápnout, na rozdíl od odborníka. Ten dokáže střechu perfektně zrevidovat a zjistí i to, co vy nevidíte nebo nedokážete odhadnout (třeba zda není pod protisněhovou zábranou prasklá střešní taška a podobně).

Bezpečnému pohybu po střeše napomáhá mnoho prvků. „Jde o nášlapy, lávky, stoupací plošiny a bezpečnostní háky, které se instalují společně s krytinou. Za bezpečnostní hák lze upevnit takzvaný střešní žebřík. Jeho postranice zapadnou do vln střešní krytiny, přičemž jednotlivé příčky zůstanou vystouplé, což zajistí pohodlný a bezpečný výstup,“ uvádí Martin Chmelík ze společnosti HPI-CZ.

Foto: PanicAttack; Shutterstock.com

I když si připadáte zdatní, proč zbytečně riskovat. Důkladnou revizi střechy, včetně případných oprav, svěřte profesionálovi.Foto: PanicAttack; Shutterstock.com

Foto: HPI-CZ

Stoupací plošina zvyšuje bezpečnost pohybu po střeše. Nejčastěji se montuje do blízkosti komína, kde usnadňuje jeho čištění, ale nabízí i možnost prohlédnout třeba hřeben střechy.Foto: HPI-CZ

Šikmá nebo rovná

Vyžaduje některá krytina specifickou revizi? „Snad jen u velkoformátových plechových krytin, které se kotví v místě, kde teče nejvíce vody, speciálním šroubem s těsněním. Doporučuji jednou za dva roky udělat namátkovou kontrolu stavu utažení,“ upřesňuje Roman Grebeníček.

U mnoha rodinných domů se tradičně volí šikmá střecha, někdo však může mít i rovnou. Ta se snáz reviduje. Může být zhotovená z asfaltových pásů, které se k sobě přivaří. Na pohled je pak vidět, zda se někde nevytvořila deformace, například boule.

Foto: Roman Grebeníček

Na této ploché střeše už není co kontrolovat – asfaltové pásy dosloužily. Jsou natolik poškozené, že se krytina musí vyměnit.Foto: Roman Grebeníček

Co kontrolovat z podkroví

„Podkroví, které je obyvatelné, se velmi těžko kontroluje. Teprve až se objeví stopy po zatékání, zjistíte, že není něco v pořádku. Opět doporučuji volat odbornou firmu, která daný problém odstraní,“ říká Roman Grebeníček.

U neobývané půdy ale můžete vidět, zda se neobjevuje plíseň. Prohlédněte také těsnění u oken. Není už popraskané či zpuchřelé?

Překvapení pod střechou jsou vítaná jen ta pozitivní. http://www.prozeny.cz/magazin/bydleni-a-zahrada/na-navsteve/42694-dum-skryva-pod-strechou-prekvapeni-krasny-tripodlazni-byt

Foto: Tr1sha; Shutterstock.com

Podkrovní bydlení má svoje kouzlo. Avšak případný problém se zatékáním odhalíte až tehdy, když už je nutná oprava.Foto: Tr1sha; Shutterstock.com

Revize okapů

Pokud jsou okapy děravé, zprohýbané či prolezlé, nastává čas na opravu nebo výměnu jednotlivých částí. Revidujte těsnost a pevnost spojů.

Okap se skládá ze žlabu a svodu. Aby se neucpával od listí a drobných větviček, musíte buď párkrát vylézt na žebřík a vyčistit žlaby, nebo instalovat zachycovač listí a dalších nečistot. Touto každoroční kontrolou se do budoucna vyhnete finančním výdajům na opravu střechy.

Foto: Gardena

Čistič okapových žlabů z řady Combisystem je vybavený z jedné strany kartáčem, ze druhé škrabkou. Úhel čističe lze nastavovat podle potřeby. Cena bez násady 570 Kč.Foto: Gardena

Foto: HPI-CZ

Ucpaný okapový svod může při vydatných deštích způsobit zatékání do domu. Jednu z možností, jak tomu předejít, nabízí zachycovač listí nad žlabem. Cena od 220 Kč/1 m.Foto: HPI-CZ

Foto: Stavebniny DEK

Pokud žlab dosluhuje, musí se vyměnit. Titanzinkový žlab, cena 182 Kč/bm.Foto: Stavebniny DEK

Pokud objevíte jakýkoli problém, s opravou neotálejte. Na závěr znovu zdůrazněme – nepřeceňujte své síly. „Téměř každá střešní krytina je pochozí. Některé hodně staré střechy, které jsou pokryté například pálenými podmazanými bobrovkami nebo eternitem či břidlicí, tak vyžadují nejvyšší stupeň opatrnosti,“ říká Roman Grebeníček.

Načítám