Hlavní obsah

Pohovka: holka pro všechno

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pohovka je základním vybavením bytuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Pohovka představuje v domácnosti takovou - v dobrém slova smyslu - holku pro všechno. Sedíme na ní, ležíme, povalujeme se, učíme nebo jen chytáme lelky. Jak tedy poznáme tu pravou?

Článek

Prvním a zřejmě nejdůležitějším pravidlem pro nákup nové pohovky, ale třeba i křesla, zní: zkoušet, zkoušet, zkoušet. Na sedačce by se nám totiž mělo nejen dobře sedět, ale i se z ní snadno zvedat. Tyto vlastnosti ovlivňují nejen tvar sedáku, ale i opěradla a případně područky.

Umíte sedět?

Při sezení na pohovce bychom měli mít nohy celými chodidly na podlaze a zároveň záda musejí dostat vhodnou oporu. Vzhledem k tomu, že na pohovce odpočíváme v nejrůznějších polohách, je rozumné dát přednost polohovatelné sedačce, která se snadno přizpůsobí naší aktuální potřebě.

Zcela jiné nároky na tento výrobek mají v domácnostech, kde musí sedačka sloužit i k pravidelnému spánku. Je to opravdu jen krajní řešení a v tomto případě je nutné více než na kvalitu sezení dbát na dobrý spánek. Je proto třeba zvolit typ se speciálním roštem a matrací.

Foto: Ikea

Rozkládací pohovka poslouží vašim návštěvámFoto: Ikea

Aby vydržela

Cena pohovek je různá - někde za ni dáme čtyři tisíce, jinde stokrát tolik. Tato cifra je ovlivněná nejen značkou a trendy, ale také použitými materiály a tím i životností sedačky. Ta závisí na kvalitě konstrukce, čalounění, ale i potahu. Delší trvanlivostí se vyznačují sedačky s ocelovou a dřevěnou konstrukcí spojované matkami a šrouby.

U sedáku může být problém s použitím nekvalitního molitanu - takový výrobek poznáme poměrně snadno: do pohovky se zaboříte jako do peřiny. I když se nám může zdát měkké posezení velmi příjemné, je opravdu špatné. Neposkytne dostatečnou oporu páteři, a tak nás při válení začnou brzo bolet záda. Na samotné sedačce zůstanou brzo viditelná „hnízdečka" a životnost takového výrobku se zpravidla pohybuje na úrovni záruční lhůty.

Krása a kvalita v jednom

Ačkoli je vnitřek pohovky velmi důležitý pro její životnost, většinu z nás stejně nejvíce zajímá, co je napovrchu - tedy potah.

Foto: Ikea

Sedačka slouží v domácnosti nejen k sezeníFoto: Ikea

Pokud do vybavení interiéru necháme mluvit módu, tak bychom si měli pořídit pohovku ve stylu osmdesátých let minulého století, které se vyznačovaly zajímavými tvary a byla pro ně příznačná značná míra reprezentativnosti. Dnešní pohovky však od svých předchůdkyň opisují pouze vzhled, podstatně více pozornosti věnují pohodlí a zdravotním aspektům.

Smůlu pak bude mít ten, kdo chce pohovku s vysokou opěrkou hlavy a zad - móda totiž preferuje ty nízké, a proto v obchodech převažují.

Ať už se ale rozhodneme pro jakýkoli typ či styl, ve všech případech bychom měli klást důraz opět na kvalitu. Potah by měl být z nezávadného, pevného, ale přitom příjemného materiálu. Dnes se již vyrábějí materiály s protišpinivou úpravou nebo potahové textilie, které lze snadno vyčistit mýdlovou vodou. Ale asi největší výhrou, a to zvláště v rodinách s malými dětmi, jsou pohovky se snímatelnými potahy, které lze prát v automatické pračce.

Reklama

Související témata:

Načítám