Hlavní obsah

Polámané nehty? Už ne!

Foto: shutterstock.com

Málo žen má kvalitní pevné nehtyFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít tak krásné nehty! Ale jak to udělat? Ty moje se pořád lámou, třepí a vysušují! Co dělám špatně? Dobrá otázka. Možná nezdravě jíte, nebo se o ně staráte až příliš… Jaké pro vás máme rady? Účinné!

Článek

Stres, přepracování, diety a tím pádem i málo výživových prvků se podepisují na kvalitě nehtů, které se lámou, vysušují, po kouscích odlupují a třepí. S těmito problémy se ale vypořádat dá. Jejich regenerace může začít třeba u občasného odpočinku od chemikálií, s nimiž jsou v kontaktu – nalepování umělých nehtů, mytí nádobí nebo práce na zahradě bez ochranných rukavic… Ani bělidla a prací prášky nejsou nevinné!

Podle typů nehtů se určuje i péče o ně (a pak už jen zbývá dodržovat ji). Jen podle správných doporučení mohou ruce a nehty vypadat pěstěně a přirozeně. A ty jsou, jak známo, přímo vizitkou každé ženy.

Foto: shutterstock.com

Suché nehty je třeba pravidelně mazatFoto: shutterstock.com

Suché nehty

Tento typ se pozná podle povrchových rýh, dehydrované pokožky, suché nehtové kůžičky a častého štěpení na konečcích. Na vině může být nadměrné používání čisticích prostředků, které „vytahují“ vláhu, ale i mrazivé počasí a dokonce i prodělané nemoci či dietní pokusy. Situace se zhoršuje, jakmile se nehty často upravují leštěním a hlavně odmašťují odlakovačem kvůli svému obsahu alkoholu. Je třeba jim pravidelně dodávat tuk ve formě krémů a vyživujícího oleje na nehtovou kůžičku.

Péče zevnitř: Zábal z teplého olivového oleje, do kterého se ruce zabalí ještě před navléknutím bavlněných rukavic. Působením přes noc mají mastné kyseliny reálnou šanci se s dehydratací vyrovnat. Efekt bude o to účinnější, když se postup provádí pravidelně jednou za 14 dní.

Péče zvenku: Olejíčky, krémy a neustále mazat!

Foto: shutterstock.com

Lámavé nehty působí matněFoto: shutterstock.com

Lámavé nehty

Drápky, které se lámou, prozradí hlavně jejich struktura. Většinou bývají pevné, avšak i když jsou schopny dorůstat do slušné délky, lámou se, třepí a různě křiví. Na pohled působí matně a vysušeně. A hlavně křehce. V tento moment mnohé ženy ve velkém zakupují zpevňovače nehtů, což sice jejich měkkost vyřeší, ale zase se o to více začnou lámat. Proto se má používání zpevňovače zastavit, jakmile jsou viditelné výsledky a nehty ještě zůstávají pružné.

Péče zevnitř: Pro pevnost a pružnost užívejte vitaminy C, D a E. Zvyšte pitný režim, abyste drápky dostatečně zavodnila a dodala jim zdravější, růžovější barvu.

Péče zvenku: Oleje a krémy na bázi vody, které dodávají ztracenou pružnost. Pro lepší vstřebávání aktivních látek je používejte za tepla. Vyhoďte odlakovače s vysokým obsahem alkoholu a pravidelně své nehty zkracujte jako prevenci proti lámání.

Dehydrované nehty

Mezi suchými a dehydrovanými nehty je rozdíl. Ztrátu vlhkosti zavinil nedostatek vody, ne tuku jako v prvním případě. Dehydrované nehty jsou tenčí a slabší než suché, ale na pohled se jim podobají – jsou matné a charakterizuje je odlupování šupinek. Výjimkou není ani nažloutlý vzhled. Jejich kvalita se postupem věku horší, neboť tělo již nemá dostatek proteinů a živin.

Péče zevnitř: Dopink vitaminy skupiny B, neboť se starají o lepší vstřebávání živin a vyživují nehtové lůžko, a přísun vápníku, který je základním prvkem zdravých nehtů.

Péče zvenku: Výborné je mléko na ruce na vodní bázi, jak se zmiňuje Rosie Watson ve své knize Manikúra a pedikúra, a krémová maska na nehtové plošky. Odumřelé kožní buňky odstraní peeling a pravidelné masáže rukou a nehtů podpoří krevní oběh, což výrazně přispěje k dosažení rovnováhy.

Tak ať jsou vaše drápky už jen krásné a zdravé!

Reklama

Související témata:

Načítám