Hlavní obsah

Polévka je grunt aneb Jestli je milujete, tento přístroj vás nadchne

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Foto: Alliance, Shutterstock.com

Reklama

Nakrájet zeleninu, dát ji do chytré „mašinky“ a nastavit program... A za pár desítek minut už servírujete polévku. Je libo s kousky, nebo máte raději krémovou? Je na vás, které tlačítko zmáčknete. Řeč je o nepříliš známém kuchyňském pomocníku – polévkovači nebo také polévkovaru.

Článek

Z mnoha celkem úzce specializovaných spotřebičů má možná právě polévkovač největší šanci usadit se v našich domácnostech. Polévka je přece grunt, tak proč si její přípravu nezjednodušit? Zvlášť ti, kteří ji připravují denně, například maminky malých dětí či příbuzní pro své starší rodiče, úsporu času jistě ocení.

Sytá krémová polévka je perfektní večeří pro každého a zároveň skvělým způsobem, jak do strávníků všech věkových kategorií dostat nějakou zeleninu. Polévkovač se navíc neomezuje jen na krémové polévky, a dokonce ne jen na polévky samotné. Ale pěkně popořadě.

Chytrá nádoba s vrtulí

Polévkovač si představte jako bytelnou nádobu s víkem, ve které je ukrytý motorek pohánějící mixovací vrtule. V horní části najdete displej, kde se nastavuje, jakou polévku si přejete – zda krémovou, nebo s kousky. „Integrovaný mixér si podle zvoleného programu sám ingredience podle potřeby rozmixuje,“ uvádí Jiří Baloun z obchodu Mojipomocnici. Tím ovšem možnosti využití nekončí. Můžete připravit i různé typy omáček, pyré či smoothie a přístroj umí připravit i těsto na palačinky.

Samotná obsluha je velmi jednoduchá. Nakrájíte zeleninu, maso, případně přidáte luštěniny, naplníte nádobu, naprogramujete a odcházíte. Některé polévky jsou hotové již za dvacet minut – záleží na typu polévkovače a konkrétním receptu (ty základní dostanete v balení s přístrojem). A nemusíte se bát, že všechno bude „jen vařené“ – polévkovač zvládne cibulku či zeleninu i orestovat. Pak přidáte zbytek surovin a máte hotovo – není nutná žádná další kontrola. Stačí pouze zapnout a přístroj se postará o zbytek, pomocí mixovací vrtulky dosáhnete i přesně požadované konzistence polévky. Vrtulka slouží kromě mixování i k promíchávání, aby se polévka nepřipálila.

Foto: Mojipomocnici.cz

Digitální polévkovar Domo DO499BL má v nabídce čtyři programy a připraví až 1,7 litru polévky. Cena 2199 KčFoto: Mojipomocnici.cz

Foto: Mall.cz

Digitální polévkovač Morphy Richards na 1,6 litru nabízí tři možnosti nastavení teploty a konzistence polévky (jemná krémová, s kousky, samostatné mixování). Cena 3199 KčFoto: Mall.cz

Čerstvá polévka každý den

Většina polévkovačů je dimenzovaná na čtyři (1,2 l), respektive šest porcí (1,7 l) polévky. Pokaždé tak připravíte čerstvý pokrm a nehrozí, že byste přebytky zbytečně vylévali nebo dojídali následující den – podle rysky přesně víte, kolik na daný počet porcí přilít vody. Přístroj proto nemusí být nijak objemný – odpovídá asi velikosti standardní rychlovarné konvice. Liché jsou tak obavy ohledně velké, nevzhledné „dominanty“ na kuchyňské lince.

„Do domácností s miminky je polévkovač ideální na první příkrmy. Ty v něm uvaříte a rovnou rozmixujete na pyré, nemusí se jednat přímo o polévku, uděláte v něm i klasickou masozeleninu či ovocnou přesnídávku. Můžete ho používat jako jednoduchý malý mixér, a to třeba i jen tak, aniž byste v něm předtím něco vařili,“ říká známá blogerka „Máma v kuchyni“ Barbora Charvátová. Z hlediska údržby je přístroj vybaven hladkým dnem pro snadné mytí. Některé typy mají v balení i kartáček tvarovaný přímo na nádobu polévkovaru, navíc lze zvolit automatický program čištění.

Foto: eberry.cz

Polévkovar Domo DO498BL uvaří už za dvacet minut. Cena 1884 KčFoto: eberry.cz

Foto: Electroworld.cz

Polévkovar Tefal BL841138 Easy Soup připraví teplou či studenou polévku, smoothie či krémový dezert. Cena 3299 KčFoto: Electroworld.cz

Vyplatí se investice?

Jako nevýhoda se může zdát, že jde o další „krám do baráku“. Tady záleží na vašich preferencích a na tom, zda máte polévky v oblibě – nebo se je můžete díky šikovnému přístroji naučit jíst. Jinak se vám může polévkovar hodit pro přípravu smoothie, mléčných koktejlů, kaší, přesnídávek, kompotů, dětských příkrmů, rostlinných mlék či litých těst, jelikož může fungovat jen jako mixér. Cena se pohybuje v závislosti na značce a typu přibližně od 2000 do 4000 korun.

Foto: Muj-russellhobbs.cz

Přístroj Russell Hobbs 21480 umí mixovat 1,75 litru studených ingrediencí nebo 1,4 litru horké polévky. Cena 3099 KčFoto: Muj-russellhobbs.cz

Máte rádi polévky? Co si myslíte o polévkovači, pořídili byste si jej?

Reklama

Načítám