Hlavní obsah

Vlastní pivo a zmrzlina? Vyrobte si doma poctivé jídlo i nápoje

Foto: wavebreakmedi, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedi, Shutterstock.com

Reklama

Můžete posnídat vlastnoručně vyrobený jogurt či sýr s domácím chlebem a těšit se na domácí zmrzlinu nebo pivo. Není totiž tak složité si je vyrobit a ohlídat zcela jejich složení!

Článek

„Zdravá strava, to nemusí být žádný extrém nebo fanatismus, ale návrat k vaření ze surovin v dobré kvalitě, bez zbytečné chemie. Také to díky němu nemusíte přehánět s lepkem, cukrem nebo konzumací masa. Proč například nevyzkoušet domácí chléb, který může být zcela bez lepku, a další potraviny, které doma zvládnete připravit a můžete ovlivnit jejich složení,“ říká instruktorka zdravého vaření Zuzana Komůrková.

Jogurt podle chuti

Vadí vám, že ve složení kupovaných, hlavně ovocných jogurtů, najdete i cukry či ztužovače? Jestli si chcete dopřát opravdu kvalitní jogurt bez čehokoli navíc, není nic lehčího než si ho doma vyrobit – ono to totiž není vůbec složité. Práci vám dovedou ulehčit i jogurtovače – do jejich skleniček jen nalijte čerstvé mléko a přidejte polévkovou lžíci bílého jogurtu s kulturami lactobacillus. Vzniklý jogurt můžete dochutit těsně před konzumací dle chuti čerstvým ovocem, oříšky, bylinkami nebo domácí marmeládou.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Jogurtovač Delimano Utile, 15 W, zahřívací podstavec a 7 uzavíratelných skleniček 200 ml, 1,4 litru jogurtu za 6 hodin, cena: 799 Kč. Jogurtovač Bambini Tescoma, lze vyrábět i sójový jogurt, s termobrašnou – bez připojení do sítě, cena: 599 KčFoto: archiv firem

Zdravá zmrzlina

Léto se blíží a možná už na sobě pociťujete rostoucí chuť na zmrzlinu. I kdybyste byli na dietě, tu domácí si můžete dopřát kdykoli – za předpokladu, že si ji vyrobíte doma. Můžete to udělat za pomoci kvalitního mixéru s velkým výkonem, který se nezalekne ledu a ovoce – pak můžete vyrobit lahodný sorbet. Z tvarohu a ovoce, které spolu vyšleháte a pak nalijete do formiček, zas vykouzlíte skvělé nanuky. Jestli stojíte o pomoc, pak sáhněte po některém ze zmrzlinovačů.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Zmrzlinovač SilverCrest, 12 W, objem 1,7 l – až na litr zmrzliny, otvor pro přidávání přísad během přípravy, prodává Lidl, cena: 599 Kč. Dvojitý retro zmrzlinovač Guzzanti PF 200, 7,3–9,5 W, dvě oddělené nádoby, objem 2 x 500 ml, hotovo do 25 minut, cena: 1942 KčFoto: archiv firem

Upeč třeba chleba

Nechce se vám o víkendu ráno vstávat a jít pro čerstvé pečivo? Nevadí, můžete si ho upéct doma. Rychlejší přípravu a možnost si načasovat to, kdy bude chléb hotov, nabízejí i domácí pekárny.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Eta Delicca 7149 90020, 800 W, nerez, 12 programů, pro chléb až 1300 g, nastavení stupně zhnědnutí kůrky, odložený start, cena: 2594 Kč. Sencor SBR 930, 600 W, hmotnost chleba 750–900 g, volba intenzity zhnědnutí, 13 přednastavených programů, odložený start, cena: 1599 KčFoto: archiv firem

Stoprocentní šunka!

Hledáte v obchodě zásadně šunku, která by měla co nejvíc masa? Už nemusíte, když si ji doma vyrobíte sami. Hodí se na to šunkovar, který slaví návrat na výsluní. Před pár desítkami let ho mnohé domácnosti využívaly a teď se k němu vrací – a to i přes fakt, že domácí šunka nemá tak růžovou barvu, jako ta z obchodu, a také méně vydrží, ale to je dáno absencí jakýchkoli přísad. Navíc můžete vyzkoušet šunku nejen tradičně vepřovou či kuřecí, ale třeba i z králíka.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Biowin, nerezový šunkovar, 3 l, pro 3 kg masa, cena: 730 Kč. Orion plus 131516, nerezový šunkovar s teploměrem, na 1,5 kg masa, cena: 699 KčFoto: archiv firem

Usušené na zimu

Bylinky ze zahrádky, ovoce, zeleninu, ale i houby můžete zdravě uchovat na zimní období, aniž byste použili nálev se solí či cukrem. Stačí je šetrně usušit – zachovají si tak vitaminy, minerály i vlákninu. Můžete to udělat v létě venku, ale přece jen je méně náročné využít na to sušičku. Můžete si tak vyrobit třeba zdravé zeleninové chipsy, vyrobit směs polévkového koření bez soli a podobně.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Sušička ovoce G21 Paradiso big, 550 W, 6 sušících plat, digitální nastavení teploty: 40–70 °C, cena: 1599 Kč. Sušička ECG SO 375, 250 W, 5 sušících plat, regulace teploty 35–70 °C, cena: 999 KčFoto: archiv firem

Něco extra navíc

Rádi byste vyzkoušeli i něco opravdu nového? Pak bychom vám rádi představili fermentaci. „Bez fermentace je mnoho běžných potravin, jako je mléko, sója nebo pšenice, obtížně stravitelných, nebo dokonce škodlivých. Fermentací se jídlo stává stravitelnějším a výživnějším. V průběhu fermentace se vytvářejí vitaminy B, včetně kyseliny listové, riboflavinu niacinu, thiaminu a biotinu, a rozkládají se hůře stravitelné složky potravin,“ vysvětluje specialistka na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimáková. Fermentace je navíc i dobrou metodou konzervace. Fermentovat můžete zeleninu, zelí, houby, vyrábět můžete i sýry nebo pomazánky.

Pokud vás do téhle chvíle fermentace nezaujala, pak je možná ještě dobré připomenout, že fermentace funguje i při výrobě piva – a i to si doma můžete připravit.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Fermentor Kuvings, NUC Electronics Co., výrobník sýrů, jogurtovač, součástí balení pro přípravu čerstvého sýra, cena: 4990 Kč. Dárková sada s domácím mikropivovarem z e-shopu Pivotéka umožní uvařit si i v bytě nepasterované a nefiltrované pivo, fermentační nádoba 32 l, všechny součásti včetně lahví, cena: 1662 KčFoto: archiv firem

Jaké pomocníky využíváte pravidelně vy? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám