Hlavní obsah

Tip na večeři: Zkuste palačinky naslano! Lahodná šunková náplň vás dostane

Foto: Marcel Rozhoň

Slané palačinky jsou vynikající třeba k večeřiFoto: Marcel Rozhoň

Ještě nevíte, co bude k večeři? Zkuste slané palačinky. Originálně naservírované s lahodnou náplní z šunky, žampionů a lučiny zachutnají celé rodině!

Článek

Na to, aby byly palačinky křehké, nelepily se na pánev a těsto bylo lahodné, existuje několik triků. Pro kypřejší těsto můžete přidat trochu piva nebo sodové vody. Když potřete pánev před pečením syrovou bramborou, palačinky se nebudou lepit. Pokud je připravujete nasladko, do těsta přidávejte jen miminum cukru nebo žádný. Palačinky se pak připalují. Sladkou chuť můžete dohnat zdobením. A jaké jsou vaše triky? Napište nám je!

Palačinky plněné šunkou, lučinou a cibulkou

Pro 4 osoby budete potřebovat: 250 ml mléka, 2 vejce, 150 g hladké mouky, špetku soli, olej nebo máslo na smažení. Na náplň a zapečení: 150 g šunky, 4 jarní cibulky, 100 g lučiny, 5 středně velkých žampionů, sůl, pepř, 3 vejce, 100 ml smetany (30 %), 100 g goudy, 3 lžíce oleje

Postup: V míse rozšlehejte vejce s mlékem. Postupně přidávejte hladkou mouku a pomocí metličky ušlehejte hladké těsto bez hrudek. Do těsta přidejte ještě špetku soli a nechte ho chvilku odpočinout.

Jarní cibulky nasekejte nadrobno, šunku nakrájejte na kousky a žampiony na plátky. V pánvi rozehřejte olej, přidejte cibulku, krátce opečte a pak vmíchejte houby a šunku. Vše ještě chvíli opékejte, stáhněte z ohně a vmíchejte lučinu. Směs osolte, opepřete a nechte vychladnout. Mezitím na pánvi upečte 8 až 10 tenkých palačinek. Každou potřete šunkovou směsí, zatočte a rozřízněte na 3 díly. Takto postupujte do poslední palačinky.

Zapékací mísu vytřete máslem nebo olejem a palačinky do ní naskládejte nastojato. V misce rozšlehejte vejce se smetanou, dochuťte solí, pepřem a palačinky směsí zalejte. Navrch nasypte nastrouhaný sýr a dejte na 30 minut zapéct do trouby předehřáté na 180 °C.

Tip: Zapečené palačinky budou chutnat skvěle i se směsí z mletého masa.

Naslano je to fajn, ale nasladko ještě lepší? Pak zkuste citronovo-makovou variacinebo klasické palačinky s ovocem či tvarohem!

Patří palačinky mezi vaše oblíbené pokrmy? Jak je připravujete nejčastěji?

Reklama