Článek
Postup
Krok 1: Začněte přípravou nudlí. Do hrnce nalejte litr vody, přidejte půl lžičky soli, lžičku oleje a přiveďte k varu. Ploché nudle vložte přímo do vroucí vody. Zamíchejte a nechte je vařit. „Ve chvíli, kdy přestanou být průhledné a zbělají, je čas je zcedit a zalít studenou vodou,” popisuje postup Žanetka.
Nudle by měly být pružné a měkké, přibližná doba vaření se pohybuje okolo 5 až 6 minut. Vyplatí se také postupně snižovat teplotu pod hrncem. Nudle vložte do mikrotenového sáčku a dejte je stranou.
Krok 2: Do hrnce položte kuřecí čtvrtky, přidejte půl lžičky soli, lžíci rybí omáčky, zeleninový bujón pro barvu a vše zalejte dvěma litry vody. Jakmile se vše začne vařit, snižte výkon pod hrncem na polovinu, případnou pěnu na hladině sbírejte.
Krok 3: Vedle rozložte na čistou suchou pánev koření (skořici, badyán a semínka kardamomu i s vnější kůrou) a nechte ho prohřát. Přidejte do pánve i půlky menší cibule a dva plátky zázvoru. „Hotovou cibuli poznáte podle zabarvení do hnědo-žluta, plátky zázvoru budou mít lehce připálené okraje, z koření se zase začne maličko kouřit,” popisuje Žaneta. To, co je hotové dříve, ihned přidávejte do hrnce s kuřecím masem.
Krok 4: Kuřecí čtvrtky po 15–20 minutách varu vyjměte z hrnce, nechte chvilku zchladnout, odkrájejte z nich větší kusy masa; kosti vraťte zpátky do hrnce. „Důležité je, aby se kůže neoddělovala od masa, a také, abyste krájeli větší kusy masa podél sbíhání svalů,” radí Žanetka.
Krok 5: Nasekejte mátu a koriandr (poměr 1 : 1, větší kousky) a jarní cibulku také nakrájejte. Nudle nechejte v mikrotenovém sáčku a ohřejte je v mikrovlnce na nejvyšší výkon, trvá to asi 1–1,5 minuty. „Mám to vyzkoušené, tak budou připravené přesně, jak mají být,” usmívá se Žanetka.
Krok 6: Vývar zceďte, zkontrolujte maso, a pokud není dovařené, vraťte ho ještě na chvíli k vývaru. Porci hotových nudlí nachystejte do misek, přidejte kuřecí maso, bylinky a jarní cibulku a celou porci zalejte vývarem. Podávejte s citronem a nakládanými chilli papričkami. A je hotovo!
- Místo citronu někdy zkuste limetku, což je ve Vietnamu tradičnější verze.
- Nemáte-li k dispozici jarní cibulky, pažitka chutná také skvěle.
- Pokud chcete mít kvalitnější vývar, sladší chuť, uvařte vývar z kostí zvlášť den předem, nechte ho táhnout delší dobu.
- Nedoporučuji dávat již vařené nudle do chladničky. Druhý den nejsou moc chutné.
- Když nachystanou porci zaléváte horkým vývarem, snažte se nepřelít bylinky, zhnědnou a nevypadají dobře.
- Nejlépe byste měli polévku servírovat s nakládanými chilli papričkami, jen dávejte pozor, jsou hodně pálivé!