Hlavní obsah
4,0
(20)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Naučit se uvařit výbornou vietnamskou polévku Pho touží v dnešní době spousta lidí. Patříte mezi ně? Vaše přání je nám rozkazem! Nafotili jsme pro vás celý postup krok za krokem. A je překvapivě snadný!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 plátky zázvoru
  • 1 cibule
  • 1/2 celé skořice
  • 3 badyány
  • 1/2 celého kardamomu
Na vývar
  • 500 g kuřecích čtvrtek
  • 4 porce plochých rýžových nudlí
  • sůl
  • rostlinný olej
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
Na doplnění
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • jarní cibulka
  • máta peprná
  • 2 lžíce nakládané chilli papričky
  • citron
Článek

Postup

01.

Začněte přípravou nudlí. Do hrnce nalejte litr vody, přidejte půl lžičky soli, lžičku oleje a přiveďte k varu. Ploché nudle vložte přímo do vroucí vody. Zamíchejte a nechte je vařit. „Ve chvíli, kdy přestanou být průhledné a zbělají, je čas je zcedit a zalít studenou vodou,” popisuje postup Žanetka.

Nudle by měly být pružné a měkké, přibližná doba vaření se pohybuje okolo 5 až 6 minut. Vyplatí se také postupně snižovat teplotu pod hrncem. Nudle vložte do mikrotenového sáčku a dejte je stranou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Do hrnce položte kuřecí čtvrtky, přidejte půl lžičky soli, lžíci rybí omáčky, zeleninový bujón pro barvu a vše zalejte dvěma litry vody. Jakmile se vše začne vařit, snižte výkon pod hrncem na polovinu, případnou pěnu na hladině sbírejte.

03.

Vedle rozložte na čistou suchou pánev koření (skořici, badyán a semínka kardamomu i s vnější kůrou) a nechte ho prohřát. Přidejte do pánve i půlky menší cibule a dva plátky zázvoru. „Hotovou cibuli poznáte podle zabarvení do hnědo-žluta, plátky zázvoru budou mít lehce připálené okraje, z koření se zase začne maličko kouřit,” popisuje Žaneta. To, co je hotové dříve, ihned přidávejte do hrnce s kuřecím masem.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

04.

Kuřecí čtvrtky po 15–20 minutách varu vyjměte z hrnce, nechte chvilku zchladnout, odkrájejte z nich větší kusy masa; kosti vraťte zpátky do hrnce. „Důležité je, aby se kůže neoddělovala od masa, a také, abyste krájeli větší kusy masa podél sbíhání svalů,” radí Žanetka.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Nasekejte mátu a koriandr (poměr 1 : 1, větší kousky) a jarní cibulku také nakrájejte. Nudle nechejte v mikrotenovém sáčku a ohřejte je v mikrovlnce na nejvyšší výkon, trvá to asi 1–1,5 minuty. „Mám to vyzkoušené, tak budou připravené přesně, jak mají být,” usmívá se Žanetka.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

06.

Vývar zceďte, zkontrolujte maso, a pokud není dovařené, vraťte ho ještě na chvíli k vývaru. Porci hotových nudlí nachystejte do misek, přidejte kuřecí maso, bylinky a jarní cibulku a celou porci zalejte vývarem. Podávejte s citronem a nakládanými chilli papričkami. A je hotovo!

- Místo citronu někdy zkuste limetku, což je ve Vietnamu tradičnější verze.

- Nemáte-li k dispozici jarní cibulky, pažitka chutná také skvěle.

- Pokud chcete mít kvalitnější vývar, sladší chuť, uvařte vývar z kostí zvlášť den předem, nechte ho táhnout delší dobu.

- Nedoporučuji dávat již vařené nudle do chladničky. Druhý den nejsou moc chutné.

- Když nachystanou porci zaléváte horkým vývarem, snažte se nepřelít bylinky, zhnědnou a nevypadají dobře.

- Nejlépe byste měli polévku servírovat s nakládanými chilli papričkami, jen dávejte pozor, jsou hodně pálivé!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Související témata: