Hlavní obsah

Vietnamská polévka Pho: Základní varianta

Hodnocení:
(10)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
střední

Naučit se uvařit výbornou vietnamskou polévku Pho touží v dnešní době spousta lidí. Patříte mezi ně? Vaše přání je nám rozkazem! Nafotili jsme pro vás celý postup krok za krokem. A je překvapivě snadný!

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 plátky zázvoru
  • 1 cibule
  • 1/2 celé skořice
  • 3 badyány
  • 1/2 kardamomu
Na vývar
  • 500 g kuřecích čtvrtek
  • 4 porce plochých rýžových nudlí
  • sůl
  • rostlinný olej
  • 1 lžíce rybí omáčky
  • 1 kostka zeleninového bujónu
Na doplnění
  • 1 svazek čerstvého koriandru
  • jarní cibulka
  • máta peprná
  • 2 lžíce nakládané chilli papričky
  • citron
Článek

Postup

Krok 1: Začněte přípravou nudlí. Do hrnce nalejte litr vody, přidejte půl lžičky soli, lžičku oleje a přiveďte k varu. Ploché nudle vložte přímo do vroucí vody. Zamíchejte a nechte je vařit. „Ve chvíli, kdy přestanou být průhledné a zbělají, je čas je zcedit a zalít studenou vodou,” popisuje postup Žanetka.

Nudle by měly být pružné a měkké, přibližná doba vaření se pohybuje okolo 5 až 6 minut. Vyplatí se také postupně snižovat teplotu pod hrncem. Nudle vložte do mikrotenového sáčku a dejte je stranou.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Do hrnce položte kuřecí čtvrtky, přidejte půl lžičky soli, lžíci rybí omáčky, zeleninový bujón pro barvu a vše zalejte dvěma litry vody. Jakmile se vše začne vařit, snižte výkon pod hrncem na polovinu, případnou pěnu na hladině sbírejte.

Krok 3: Vedle rozložte na čistou suchou pánev koření (skořici, badyán a semínka kardamomu i s vnější kůrou) a nechte ho prohřát. Přidejte do pánve i půlky menší cibule a dva plátky zázvoru. „Hotovou cibuli poznáte podle zabarvení do hnědo-žluta, plátky zázvoru budou mít lehce připálené okraje, z koření se zase začne maličko kouřit,” popisuje Žaneta. To, co je hotové dříve, ihned přidávejte do hrnce s kuřecím masem.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 4: Kuřecí čtvrtky po 15–20 minutách varu vyjměte z hrnce, nechte chvilku zchladnout, odkrájejte z nich větší kusy masa; kosti vraťte zpátky do hrnce. „Důležité je, aby se kůže neoddělovala od masa, a také, abyste krájeli větší kusy masa podél sbíhání svalů,” radí Žanetka.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Nasekejte mátu a koriandr (poměr 1 : 1, větší kousky) a jarní cibulku také nakrájejte. Nudle nechejte v mikrotenovém sáčku a ohřejte je v mikrovlnce na nejvyšší výkon, trvá to asi 1–1,5 minuty. „Mám to vyzkoušené, tak budou připravené přesně, jak mají být,” usmívá se Žanetka.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 6: Vývar zceďte, zkontrolujte maso, a pokud není dovařené, vraťte ho ještě na chvíli k vývaru. Porci hotových nudlí nachystejte do misek, přidejte kuřecí maso, bylinky a jarní cibulku a celou porci zalejte vývarem. Podávejte s citronem a nakládanými chilli papričkami. A je hotovo!

- Místo citronu někdy zkuste limetku, což je ve Vietnamu tradičnější verze.

- Nemáte-li k dispozici jarní cibulky, pažitka chutná také skvěle.

- Pokud chcete mít kvalitnější vývar, sladší chuť, uvařte vývar z kostí zvlášť den předem, nechte ho táhnout delší dobu.

- Nedoporučuji dávat již vařené nudle do chladničky. Druhý den nejsou moc chutné.

- Když nachystanou porci zaléváte horkým vývarem, snažte se nepřelít bylinky, zhnědnou a nevypadají dobře.

- Nejlépe byste měli polévku servírovat s nakládanými chilli papričkami, jen dávejte pozor, jsou hodně pálivé!

Foto: Jakub Jurdič
ynezorPumanzeSaNyknalC