Hlavní obsah
3,0
(47)
Foto: Coolinářka

Foto: Coolinářka

Ze zelených fazolkových lusků můžete udělat nejen chutnou přílohu, lze je použít i do jemné smetanové zeleninové polévky. Na ní si pak jistě pochutnají dospělí i děti.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 150 g fazolových lusků
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 ks brambor
  • 800 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
Článek

01.

Mrkev, petržel a oloupanou střední bramboru nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel v hrnci orestujte na másle. Když začnou kousky kořenové zeleniny lehce zlátnout, zaprašte je hladkou moukou a ještě chvilku zarestujte společně. 

02.

K zelenině přidejte kostičky brambor a vše zalijte zeleninovým vývarem. Vše vařte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. 

03.

Zelené fazolky omyjte a rozkrojte na polovinu, aby se lépe jedly. Přidejte je do polévky společně se smetanou a vařte ještě asi 5 minut, aby změkly, ale zůstaly křupavé. 

Foto: Coolinářka

Fazolky přidávejte do receptu později než brambory, aby rozvařené lusky neměly nepříjemnou vůniFoto: Coolinářka

04.

Nakonec do polévky přidejte ocet. Aby se polévka přidáním kyselého nesrazila, lžíci octa zamíchám nejprve v trošce horké polévky zvlášť v misce a pak teprve tuto směs vliji do hrnce s vroucí polévkou. Hotovou polévku dosolte dle chuti. 

Pokud patříte k těm, kterým zelené fazolky neznechutila školní jídelna, zkuste je na smetaně s novými bramborami a vejcem, pikantní s rajčetem nebo klasicky na slanině jako výbornou přílohu.

Načítám