Článek
Krok 1: Mrkev, petržel a oloupanou střední bramboru nakrájejte na kostičky. Mrkev a petržel v hrnci orestujte na másle. Když začnou kousky kořenové zeleniny lehce zlátnout, zaprašte je hladkou moukou a ještě chvilku zarestujte společně.
Krok 2: K zelenině přidejte kostičky brambor a vše zalijte zeleninovým vývarem. Vše vařte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
Krok 3: Zelené fazolky omyjte a rozkrojte na polovinu, aby se lépe jedly. Přidejte je do polévky společně se smetanou a vařte ještě asi 5 minut, aby změkly, ale zůstaly křupavé.
Fazolky přidávejte do receptu později než brambory, aby rozvařené lusky neměly nepříjemnou vůni
Krok 4: Nakonec do polévky přidejte ocet. Aby se polévka přidáním kyselého nesrazila, lžíci octa zamíchám nejprve v trošce horké polévky zvlášť v misce a pak teprve tuto směs vliji do hrnce s vroucí polévkou. Hotovou polévku dosolte dle chuti.
Pokud patříte k těm, kterým zelené fazolky neznechutila školní jídelna, zkuste je na smetaně s novými bramborami a vejcem, pikantní s rajčetem nebo klasicky na slanině jako výbornou přílohu.