Hlavní obsah

Salát ze zelených fazolek a raných brambor

Hodnocení:
(67)
Foto: Svatava Vašková
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
30 minut
Náročnost
nízká

Zelené fazolky si většinou vybavíme zadělávané na kyselo k hovězímu masu, ve školní jídelně tradičně i dost nevábné konzistence a chuti... Přitom když je připravíte správně, aby byly měkké a zároveň křupavé a svěží, získáte skvělou ingredienci do salátů nebo přílohu ke grilovanému masu. Dnes v salátu z brambor.

Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 200 g zelených fazolových lusků
  • 300 g nových brambor
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Na zálivku
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

Krok 1: Nejprve dejte vařit do osolené vody nové oškrábané brambory. Když jsou měkké, slijte je a nechte zchladnout.

Krok 2: Nyní si připravte zálivku: v misce smíchejte balzamikový ocet, nadrcený česnek, dijonskou hořčici a špetku soli. Olivový olej do této směsi lijte pozvolna za stálého šlehání ruční metlou, vznikne hladká emulze. 

Krok 3: Teď je čas na fazolky. Dejte vařit do hrnce vodu s jednou lžičkou soli a vedle si připravte mísu s vodou a ledem. Když se voda vaří, vložte do ní fazolky, přibližně po čtyřech minutách je ochutnejte, měly by být měkké, ale stále křupavé. Pak je vyjměte cedníkem a ihned je přendejte do ledové vody. Tím zůstanou křupavé a zároveň si zachovají dokonalou zelenou barvu. 

Foto: Svatava Vašková

Zelené fazolky obsahují hodně vlákniny, patří k nejzdravější zelenině a dobře se s nimi hubne

Krok 4: Nakonec smíchejte uvařené zchladlé brambory a zelené fazolky s připravenou zálivkou, salát doplňte nasekanou chilli papričkou a čerstvě namletým pepřem. 

ynezorPumanzeSaNyknalC
12. 7. 2021

Reklama

Sdílejte článek