Hlavní obsah
2,7
(138)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Zelené fazolky si většinou vybavíme zadělávané na kyselo k hovězímu masu, ve školní jídelně tradičně i dost nevábné konzistence a chuti... Přitom když je připravíte správně, aby byly měkké a zároveň křupavé a svěží, získáte skvělou ingredienci do salátů nebo přílohu ke grilovanému masu. Dnes v salátu z brambor.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na salát
  • 200 g fazolových lusků
  • 300 g nových brambor
  • 1 ks červené chilli papričky
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře barevného mletého
  • 1 lžíce čerstvé pažitky
Na zálivku
  • 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Nejprve dejte vařit do osolené vody nové oškrábané brambory. Když jsou měkké, slijte je a nechte zchladnout.

02.

Nyní si připravte zálivku: v misce smíchejte balzamikový ocet, nadrcený česnek, dijonskou hořčici a špetku soli. Olivový olej do této směsi lijte pozvolna za stálého šlehání ruční metlou, vznikne hladká emulze. 

03.

Teď je čas na fazolky. Dejte vařit do hrnce vodu s jednou lžičkou soli a vedle si připravte mísu s vodou a ledem. Když se voda vaří, vložte do ní fazolky, přibližně po čtyřech minutách je ochutnejte, měly by být měkké, ale stále křupavé. Pak je vyjměte cedníkem a ihned je přendejte do ledové vody. Tím zůstanou křupavé a zároveň si zachovají dokonalou zelenou barvu. 

Foto: Svatava Vašková

Zelené fazolky obsahují hodně vlákniny, patří k nejzdravější zelenině a dobře se s nimi hubne Foto: Svatava Vašková

04.

Nakonec smíchejte uvařené zchladlé brambory a zelené fazolky s připravenou zálivkou, salát doplňte nasekanou chilli papričkou a čerstvě namletým pepřem. 

Reklama

Načítám