Hlavní obsah
3,5
(16)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

S postupujícím jarem přibývá i čerstvé zeleniny, která má povětšinou svěží zelenou barvu. Ať už sáhnete po brokolici, chřestu, fazolkách, hrášku, nebo čemkoliv jiném, věřte, že pomlaskávat si budou všichni široko daleko.

30 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 2 lžičky soli
  • 75 g másla
  • 300 g brokolice
  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1 hrnek čerstvého hrášku
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 190 °C. Kuře o váze asi 1,4 kg omyjte, podle potřeby z jeho útrob vyndejte zbytky vnitřností a osušte. Ze všech stran, včetně vnitřku, jej potřete solí a nohy svažte provázkem. Položte do pekáče prsy dolů, přidejte na kostky nakrájené máslo a vložte do trouby.

02.

Zatímco se maso peče, připravte si zeleninu. Brokolici rozeberte na růžičky, chřestu odkrojte spodní dřevnatou část a zbylé stonky rozpulte. Lusky podle potřeby očistěte, a připadají-li vám příliš dlouhé, můžete je přepůlit. 

03.

Když je kuřecí kůže zcela zatažená, otočte kuře prsy nahoru, obložte vší zeleninou včetně hrášku a přimíchejte i polovinu tymiánu. Vložte zpět do trouby, teplotu stáhněte na 180 °C a pokračujte v pečení, trvá to ještě asi 75 minut. Kuře opakovaně přelévejte výpekem.

04.

Když je kuře upečené dozlatova, vyjměte jej z trouby a posypejte zbylým tymiánem. Naporcované podávejte se zeleninou a novými bramborami. Pokud máte po ruce jen pozdní, udělejte z nich nejlepší bramborovou kaši.

Související témata:

Načítám