Hlavní obsah

Kuře pečené na jarní zelenině v jednom pekáčku

Hodnocení:
(16)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
1 hodina 30 minut
Náročnost
nízká

S postupujícím jarem přibývá i čerstvé zeleniny, která má povětšinou svěží zelenou barvu. Ať už sáhnete po brokolici, chřestu, fazolkách, hrášku, nebo čemkoliv jiném, věřte, že pomlaskávat si budou všichni široko daleko.

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 kuře
  • sůl
  • 75 g másla
  • 300 g brokolice
  • 2 hrsti fazolových lusků
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1 hrnek hrášku
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu
Článek

Postup

Krok 1: Troubu zapněte na 190 °C. Kuře o váze asi 1,4 kg omyjte, podle potřeby z jeho útrob vyndejte zbytky vnitřností a osušte. Ze všech stran, včetně vnitřku, jej potřete solí a nohy svažte provázkem. Položte do pekáče prsy dolů, přidejte na kostky nakrájené máslo a vložte do trouby.

Krok 2: Zatímco se maso peče, připravte si zeleninu. Brokolici rozeberte na růžičky, chřestu odkrojte spodní dřevnatou část a zbylé stonky rozpulte. Lusky podle potřeby očistěte, a připadají-li vám příliš dlouhé, můžete je přepůlit. 

Krok 3: Když je kuřecí kůže zcela zatažená, otočte kuře prsy nahoru, obložte vší zeleninou včetně hrášku a přimíchejte i polovinu tymiánu. Vložte zpět do trouby, teplotu stáhněte na 180 °C a pokračujte v pečení, trvá to ještě asi 75 minut. Kuře opakovaně přelévejte výpekem.

Krok 4: Když je kuře upečené dozlatova, vyjměte jej z trouby a posypejte zbylým tymiánem. Naporcované podávejte se zeleninou a novými bramborami. Pokud máte po ruce jen pozdní, udělejte z nich nejlepší bramborovou kaši.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek