Hlavní obsah
3,6
(22)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Krémové polévky z pečené zeleniny jsou chuťově výraznější, než jen z vařené zeleniny. Děláme dýňovou, karotkovou, květákovou... Tentokrát zkuste pórkovou s bramborami.

5 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks pórku
  • 250 g brambor
  • 350 ml zeleninového vývaru
  • 250 ml mléka
  • 150 ml smetany
  • 1 lžička soli
  • 30 ml olivového oleje
  • 2 špetky pepře
  • 1/2 lžičky citronové šťávy
Článek

Postup

01.

Syrové oloupané brambory nakrájejte na malé kostičky. Pórek omyjte a nasekejte na kolečka. Brambory a pórek rozložte na plech a zakápněte je olivovým olejem. 

02.

Zeleninu dejte péct na 180 stupňů na přibližně 10–15 minut. Brambory za tu dobu změknou a pórek lehce zezlátne, dejte pozor, aby se nezačal připalovat, případně zeleninu promíchejte. 

03.

Takto připravenou zeleninu přendejte do hrnce a zalijte ji mlékem a vývarem, můžete použít zeleninový, ale i drůbeží. Polévku přiveďte k varu, chvíli vařte a pak obsah rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Brambory polévku dokonale zahustí. 

04.

Nyní do ní vlijte smetanu, znovu ji provařte a dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. 

Foto: Svatava Vašková

Hotovu polévku servírujte třeba s opečenou slaninou či krutony a čerstvou bylinkouFoto: Svatava Vašková

Z polévek stojí určitě za ochutnání také čočková s mrkví a kari nebo krémová z kopřiv a s bramborem

Reklama

Načítám