Hlavní obsah
3,3
(65)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Umíte si představit, že se vám při pohledu na kopřivový porost začnou sbíhat sliny? Dokud z kopřiv nezačnete vařit, nejspíš vás bude tenhle zdravý plevel jen obtěžovat. Ale když se ho naučíte využívat ve svůj prospěch, příště ho budete na jaře vyhlížet s nadšením! Kopřivová polévka je za pár korun, super zdravá a ještě k tomu opravdu dobrá.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na polévku (místo česneku můžete dát medvědí česnek)
  • 2 lžíce másla
  • 2 ks cibule
  • 3 ks brambor
  • 2 stroužky česneku
  • 800 ml hovězího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 180 g kopřiv
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Část kopřiv lze nahradit jinou zeleninou, klidně mrazenou
  • 100 g listového špenátu
  • 100 g čerstvého hrášku
Článek

Postup

01.

Jak sbírat a zpracovat kopřivy? Na sběr kopřiv si vezměte pořádné rukavice a sbírejte nejlépe mladé rostliny. Používat budete jen listy a vršky, tuhé stonky zahoďte – kopřiv je většinou dostatek, takže vám jich nemusí být líto. Asi 180 gramů (6 pořádných hrstí) kopřiv pořádně propláchněte, a aby měly hezčí barvu a nežahaly, ještě je v sítku prolijte vroucí vodou a ihned pak zchlaďte studenou.

02.

Nadrobno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na másle (podle chuti můžete přidat i 1 až 2 mrkve), pak přidejte nasekaný česnek a nechte chvíli rozvonět. Zalijte vývarem, přidejte asi 300 g brambor nakrájených na kostky a přiveďte k varu. Jak na nejlepší zeleninový vývar?

03.

Asi 20 minut povařte, a když jsou brambory měkké, přidejte omyté kopřivy. Tyčovým mixérem polévku přímo v hrnci rozmixujte a dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a muškátem. Zjemněte smetanou, nechte chvíli prohřát a podávejte. (Když jsou brambory skoro měkké, můžete přidat i špenát, hrášek nebo oboje. Chvíli je v polévce povařte a pak rozmixujte.)

04.

Podávejte ozdobené jedlými květy (violka, maceška, sedmikráska, hluchavka...), řeřichou, opečenými semínky nebo třeba se ztraceným vejcem. Znáte trik pro perfektní ztracená vejce?

Spařené kopřivy jsou skvělé i do velikonoční nádivky (kdo říká, že se smí péct jen na Velikonoce?). A zkoušeli jste už slaný koláč s ricottou a kopřivami?

Načítám