Hlavní obsah
3,5
(46)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Aktualizováno

Tahle polévka vypadá trochu jako dětský příkrm, nenechte se ale mýlit! Je příjemně ostrá a díky čočce i překvapivě sytá. Červená čočka bude uvařená za chviličku, a když přidáte kus dobrého pečiva, máte na stole lehkou večeři za půl hodiny. A pro zaryté masožravce: pár koleček opečené paprikové klobásy jí rozhodně neublíží.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 1 ks cibule
  • 3 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1,5 lžičky kari koření
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1 500 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Oloupejte cibuli a česnek a očistěte mrkev (použijte tři středně velké mrkve nebo dvě opravdu velké). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky. Ve vyšším kastrolu rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte a za stálého míchání ji opečte dosklovata.

02.

Poté přidejte kostičky mrkve a také ji krátce opečte. Až se mrkev rozvoní a začne uvolňovat barvu, přidejte do hrnce prolisovaný česnek a kari koření a všechno krátce promíchejte v horkém tuku.

Tip: Do tohoto receptu je skvělé středně ostré červené kari koření, často se prodává pod názvem kari Madras. Použít ale můžete jakékoliv červené nebo žluté kari koření.

03.

Do hrnce vlijte vodu, přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pomalu vařte, až se začne čočka rozpadat, potrvá to maximálně 15–20 minut. Polévku dotáhněte citronovou šťávou a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

04.

Při podávání polévku ozdobte něčím křupavým a něčím zeleným: skvělé budou lehce opečené oříšky nebo semínka, z bylinek se hodí hlavně koriandr, ale chybu neuděláte ani s petrželovou natí a různými zelenými výhonky. Nezapomeňte na krajíc dobrého chleba.

V tomhle období nabízí příroda spoustu vitaminů plných rostlin. Medvědí česnek je už klasika, víte ale, jak využít pampelišku nebo kopřivy?

Reklama

Související témata:

Načítám