Hlavní obsah

Pikantní polévka s červenou čočkou

Hodnocení:
(40)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
5 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Tahle polévka vypadá trochu jako dětský příkrm, nenechte se ale mýlit! Je příjemně ostrá a díky čočce i překvapivě sytá. Červená čočka bude uvařená za chviličku, a když přidáte kus dobrého pečiva, máte na stole lehkou večeři za půl hodiny. A pro zaryté masožravce: pár koleček opečené paprikové klobásy jí rozhodně neublíží.

Ingredience pro:
5 porcí
Budete potřebovat
  • 1 cibule
  • 3 mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 1.5 lžičky kari koření
  • 1 hrnek červené čočky
  • 1500 ml vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Postup

Krok 1: Oloupejte cibuli a česnek a očistěte mrkev (použijte tři středně velké mrkve nebo dvě opravdu velké). Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na kostičky. Ve vyšším kastrolu rozpalte olej na vyšší teplotu, vsypte cibuli, osolte a za stálého míchání ji opečte dosklovata.

Krok 2: Poté přidejte kostičky mrkve a také ji krátce opečte. Až se mrkev rozvoní a začne uvolňovat barvu, přidejte do hrnce prolisovaný česnek a kari koření a všechno krátce promíchejte v horkém tuku.

Tip: Do tohoto receptu nejraději používám středně ostré červené kari koření, často se prodává pod názvem kari Madras. Použít ale můžete jakékoliv červené nebo žluté kari koření.

Krok 3: Do hrnce vlijte vodu, přidejte propláchnutou čočku a přiveďte k varu. Stáhněte plamen a pomalu vařte, až se začne čočka rozpadat, potrvá to maximálně 15–20 minut. Polévku dotáhněte citronovou šťávou a rozmixujte ponorným mixérem dohladka.

Krok 4: Při podávání polévku ozdobte něčím křupavým a něčím zeleným: skvělé budou lehce opečené oříšky nebo semínka, z bylinek se hodí hlavně koriandr, ale chybu neuděláte ani s petrželovou natí a různými zelenými výhonky. Nezapomeňte na krajíc dobrého chleba.

V tomhle období nabízí příroda spoustu vitaminů plných rostlin. Medvědí česnek je už klasika, víte ale, jak využít pampelišku nebo kopřivy?

ynezorPumanzeSaNyknalC
19. 4. 2022

Reklama

Sdílejte článek