Článek
Postup
Krok 1: Do vývaru se pusťte nejlépe den předem. Hovězí (na polévku je vždy lepší maso s kostí, dala jsem žebra, ale skvělé je i hrudí, oháňka nebo odřezky kombinované s morkovými kostmi) dejte na pekáč a při 220 °C deset minut zapečte. Otočte a pečte dalších deset minut. I s výpekem pak maso dejte do hrnce a spolu s očištěnou zeleninou a kořením zalijte dostatečným množstvím vody.
Krok 2: Vývar nechte minimálně čtyři hodiny táhnout. To znamená, že voda bude těsně pod bodem varu a zjednodušeně řečeno platí, že čím déle budete maso a zeleninu při nižší teplotě vařit, tím bude vývar lepší. Jestli nechcete dávat do polévky novou zeleninu a chcete použít tu z vývaru, přidejte ji až na poslední 1–1,5 hodiny, aby se nerozvařila. Až uznáte za vhodné, vypněte sporák, hrnec nechte vychladnout a přesuňte do chladu.
Z povrchu můžete sebrat část tuku, aby polévka nebyla příliš mastná
Krok 3: Druhý den sundejte přebytečný ztuhlý tuk, který se objeví na hladině, polévku zahřejte a přeceďte. V osolené vodě nebo přímo ve vývaru pak uvařte novou zeleninu, s níž budete polévku podávat. Maso oberte a buď vložte do polévky, nebo ho použijte jako samostatné jídlo.
Barevné mrkve krásně vypadají, jen pozor, ta fialová barví!
Krok 4: Pro hodobožovou verzi vyrobte i játrové knedlíčky. Já dávám radši kuřecí a krutí játra než hovězí, protože jsou jemnější a máte je i rychleji očištěná.
Domácí játrové knedlíčky se s těmi z jídelen vůbec nedají srovnávat
Krok 5: Játra očistěte od žilek a spolu s vejcem, prolisovaným česnekem a dostatkem soli a čerstvého pepře (hmota by měla být lehce přesolená, část chuti se totiž ztratí v polévce) rozmixujte, není třeba úplně dohladka.
Hmotu na knedlíčky připravíte jednoduše v mixéru
Krok 6: Do játrové směsi vmíchejte majoránku, sekanou petržel a strouhanku a nechte alespoň 20 minut odstát, aby hmota zpevnila.
Během 20 minut hmota krásně zpevní
Krok 7: Pak už jen pomocí lžičky a rukou tvořte malé kuličky a podle velikosti je vařte asi pět minut v čisté vroucí vodě nebo v části vývaru. Nejlepší je uvařit jeden knedlíček na zkoušku a zjistit, jestli je správně tepelně upravený a také dostatečně dochucený.
Knedlíčky vařte klidně přímo ve vývaru, ale dost se vám tím zakalí
Krok 8: Jestli nebudete hotové knedlíčky podávat hned, propláchněte je studenou vodou a až těsně před podáváním je prohřejte v polévce.
My jsme si polévku ze svátečního porcelánu dali jak s knedlíčky, tak s masem a zeleninou
Nezapomeňte na petrželku!
Za zapůjčení pomněnkové sady k focení děkujeme společnosti Leander Fresh.
Nemáte tolik času? Rychleji uvařený bude vývar kuřecí nebo zeleninový – ten navíc připravíte i z odřezků, které by se jinak vyhodily.