Hlavní obsah
2,9
(984)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Vánoce, návštěvy, blížící se Silvestr... Jestli už vám pomalu docházejí síly, je čas si trochu odpočinout a dodat tělu důležité živiny. Uvařte si silný hovězí vývar se spoustou zeleniny a domácími játrovými knedlíčky a uvidíte, jak vás vzpruží! A když trochu zbude, možná se vám bude hodit i na ráno po silvestrovském večírku...

30 min.
Příprava
6 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Vývar
  • 1 500 g hovězího masa s kostí
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/4 bulvy celeru
  • 3 ks mrkve
  • 3 ks kořenové petržele
  • 1 lžička celého černého pepře
  • 6 kuliček nového koření
  • 2 listy bobkového listu
  • 2 lžičky soli
Zelenina (nebo použijte tu z vývaru)
  • 3 ks mrkve
  • 1 kousek celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/2 hrnku listové petržele
Játrové knedlíčky (játra dejte jakákoli)
  • 200 g drůbežích jater
  • 1 ks vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g strouhanky
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Do vývaru se pusťte nejlépe den předem. Hovězí (na polévku je vždy lepší maso s kostí) dejte na pekáč a při 220 °C deset minut zapečte. Otočte a pečte dalších deset minut. I s výpekem pak maso dejte do hrnce a spolu s očištěnou zeleninou a kořením zalijte dostatečným množstvím vody.

02.

Vývar nechte minimálně čtyři hodiny táhnout. To znamená, že voda bude těsně pod bodem varu a zjednodušeně řečeno platí, že čím déle budete maso a zeleninu při nižší teplotě vařit, tím bude vývar lepší. Jestli nechcete dávat do polévky novou zeleninu a chcete použít tu z vývaru, přidejte ji až na poslední 1–1,5 hodiny, aby se nerozvařila. Až uznáte za vhodné, vypněte sporák, hrnec nechte vychladnout a přesuňte do chladu.

Foto: Jakub Jurdič

Z povrchu můžete sebrat část tuku, aby polévka nebyla příliš mastnáFoto: Jakub Jurdič

03.

Druhý den sundejte přebytečný ztuhlý tuk, který se objeví na hladině, polévku zahřejte a přeceďte. V osolené vodě nebo přímo ve vývaru pak uvařte novou zeleninu, s níž budete polévku podávat. Maso oberte a buď vložte do polévky, nebo ho použijte jako samostatné jídlo.

Foto: Jakub Jurdič

Barevné mrkve krásně vypadají, jen pozor, ta fialová barví!Foto: Jakub Jurdič

04.

Pro hodobožovou verzi vyrobte i játrové knedlíčky. Vhodnější jsou kuřecí a krutí játra než hovězí, protože jsou jemnější a máte je i rychleji očištěná.

Foto: Jakub Jurdič

Domácí játrové knedlíčky se s těmi z jídelen vůbec nedají srovnávatFoto: Jakub Jurdič

05.

Játra očistěte od žilek a spolu s vejcem, prolisovaným česnekem a dostatkem soli a čerstvého pepře (hmota by měla být lehce přesolená, část chuti se totiž ztratí v polévce) rozmixujte, není třeba úplně dohladka.

Foto: Jakub Jurdič

Hmotu na knedlíčky připravíte jednoduše v mixéruFoto: Jakub Jurdič

06.

Do játrové směsi vmíchejte majoránku, sekanou petržel a strouhanku a nechte alespoň 20 minut odstát, aby hmota zpevnila.

Foto: Jakub Jurdič

Během 20 minut hmota krásně zpevníFoto: Jakub Jurdič

07.

Pak už jen pomocí lžičky a rukou tvořte malé kuličky a podle velikosti je vařte asi pět minut v čisté vroucí vodě nebo v části vývaru. Nejlepší je uvařit jeden knedlíček na zkoušku a zjistit, jestli je správně tepelně upravený a také dostatečně dochucený.

Foto: Jakub Jurdič

Knedlíčky vařte klidně přímo ve vývaru, ale dost se vám tím zakalíFoto: Jakub Jurdič

08.

Jestli nebudete hotové knedlíčky podávat hned, propláchněte je studenou vodou a až těsně před podáváním je prohřejte v polévce.

Foto: Jakub Jurdič

My jsme si polévku ze svátečního porcelánu dali jak s knedlíčky, tak s masem a zeleninouFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Nezapomeňte na petrželku!Foto: Jakub Jurdič

Za zapůjčení pomněnkové sady k focení děkujeme společnosti Leander Fresh.

Nemáte tolik času? Rychleji uvařený bude vývar kuřecí nebo zeleninový – ten navíc připravíte i z odřezků, které by se jinak vyhodily.

Reklama