Hlavní obsah
3,1
(142)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Máme pro vás recept na legendární nudlovou polévku ramen se šťavnatým masem, dokonalým naloženým vajíčkem a čerstvou cibulkou. Co myslíte, nehodil by se vám na zítřejší pozdní snídani?

20 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 900 g vepřové plece
  • 1 ks mrkve
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks cibule
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 špetka chilli
  • 1 lžička soli
  • 1,5 l vody
Naložená vejce
  • 4 ks vejce
  • 2 lžíce octa 8%
  • 3 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce vody
K podávání
  • 1 ks mrkve
  • 2 stonky jarní cibulky
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
  • asijské nudle
  • 2 lžičky sezamu
  • 20 g klíčků mungo
Článek

Postup

01.

Nejlépe den předtím, než chcete polévku jíst, uvařte vývar. Očištěné maso pokrájejte na asi 5cm kusy a spolu s oloupanou mrkví, celým česnekem, napůl rozkrojenými neoloupanými cibulemi, plátky zázvoru, sójovkou, špetkou papriky pro barvu, chilli dle chuti (mohou být i čerstvé papričky nebo sušené) a malou lžičkou soli vložte do vody a přiveďte k varu.

02.

Vařte asi 1,5 hodiny, až je maso dokonale měkké. Lze použít i tlakový hrnec, kde by měl stačit poloviční čas. Když necháte polévku vychladnout, můžete z ní sundat přebytečný tuk.

03.

Vývar poté sceďte a případně dochuťte solí nebo sójovou omáčkou. Maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna a odložte stranou, zeleninu a koření vyhoďte.

04.

Polévka se podává takto: Do misek rozdělte nudle uvařené dle návodu na obalu, kousky masa, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku, čerstvou nebo zlehka orestovanou mrkev či jinou zeleninu, naložená vejce, sezamové semínko a klíčky mungo (co nemáte rádi, můžete vynechat) a přelijte vývarem.

05.

Naložená vejce připravte také o den či dva dříve: přímo studená z lednice je vložte do vroucí vody s trochou obyčejného octa (díky němu se vám budou lépe loupat) a šest minut vařte. Poté je ihned ochlaďte ve studené vodě. Vychladlá vejce oloupejte a naložte do směsi sójovky, rýžového octa (pokud ho nemáte, nevadí) a vody. Nechte v lednici marinovat, čas od času otočte. Spotřebujte do tří dnů.

Tip

Receptu se nemusíte nijak přesně držet: do vývaru přidejte třeba i špetku čínského koření pěti vůní nebo svitek skořice, případně ho dochuťte rybí omáčkou. Naložená vajíčka určitě stojí za vyzkoušení, ale jestli nestíháte, klidně přidejte jen vejce ztracená, natvrdo či volská oka.

Jaký je váš osvědčený trik na kocovinu (kromě toho nejlepšího, tedy nepít...)?

Načítám