Hlavní obsah

Ramen: Silný vývar s masem a naloženým vejcem

Hodnocení:
(15)
Foto: Eva Malúšová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
nízká

Ano, samozřejmě, organizované veselí a opíjení na povel nemá nikdo zapotřebí, ale... Kdyby se vám to náhodou hodilo, máme pro vás tip na skvělý vyprošťovák: legendární nudlovou polévku ramen se šťavnatým masem, dokonalým naloženým vajíčkem a čerstvou cibulkou. Co myslíte, nehodil by se vám na zítřejší pozdní snídani?

Ingredience pro:
4 porce
Na vývar
  • 900 g vepřové plece
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 2 cibule
  • 3 plátky čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • chilli
  • 1 lžička soli
  • 1.5 l vody
Na naložená vejce
  • 4 vejce
  • 2 lžíce octa 8%
  • 3 ml sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce vody
K podávání
  • mrkev
  • jarní cibulka
  • čerstvé chilli
  • asijské nudle
  • sezam
  • klíčky mungo
Článek

Postup

Krok 1: Nejlépe den předtím, než chcete polévku jíst, uvařte vývar. Očištěné maso pokrájejte na asi 5cm kusy a spolu s oloupanou mrkví, celým česnekem, napůl rozkrojenými neoloupanými cibulemi, plátky zázvoru, sójovkou, špetkou papriky pro barvu, chilli dle chuti (dala jsem čerstvé papričky, ale použít můžete i sušené) a malou lžičkou soli vložte do vody a přiveďte k varu.

Krok 2: Vařte asi 1,5 hodiny, až je maso dokonale měkké. Lze použít i tlakový hrnec, kde by měl stačit poloviční čas. Když necháte polévku vychladnout, můžete z ní sundat přebytečný tuk.

Krok 3: Vývar poté sceďte a případně dochuťte solí nebo sójovou omáčkou. Maso pomocí dvou vidliček roztrhejte na vlákna a odložte stranou, zeleninu a koření vyhoďte.

Krok 4: Polévka se podává takto: Do misek rozdělte nudle uvařené dle návodu na obalu, kousky masa, nasekanou jarní cibulku a chilli papričku, čerstvou nebo zlehka orestovanou mrkev či jinou zeleninu, naložená vejce, sezamové semínko a klíčky mungo (co nemáte rádi, můžete vynechat) a přelijte vývarem.

Krok 5: Naložená vejce připravte také o den či dva dříve: přímo studená z lednice je vložte do vroucí vody s trochou obyčejného octa (díky němu se vám budou lépe loupat) a šest minut vařte. Poté je ihned ochlaďte ve studené vodě. Vychladlá vejce oloupejte a naložte do směsi sójovky, rýžového octa (pokud ho nemáte, nevadí) a vody. Nechte v lednici marinovat, čas od času otočte. Spotřebujte do tří dnů.

Tip: Receptu se nemusíte nijak přesně držet: do vývaru přidejte třeba i špetku čínského koření pěti vůní nebo svitek skořice, případně ho dochuťte rybí omáčkou. Naložená vajíčka určitě stojí za vyzkoušení, ale jestli nestíháte, klidně přidejte jen vejce ztracená, natvrdo či volská oka.

Jaký je váš osvědčený trik na kocovinu (kromě toho nejlepšího, tedy nepít...)?

ynezorPumanzeSaNyknalC