Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nový rok se blíží a s jeho příchodem nemůže chybět ani tradiční recept na čočku na kyselo. Vychutnejte si ji podle klasického receptu, poradíme vám, jak na to.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na čočku
  • 250 g zelené čočky
  • 1 lžička soli
  • 2 listy bobkového listu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 2 lžíce jablečného octa
    12
Dle chuti
  • 4 ks kyselých okurek
    10
    12
  • 4 nožičky klobásy
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 ks cibule
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Jestli máte v plánu to na Silvestrovském večírku pořádně rozjet, nebo si chcete jen uvařit a vychutnat tradiční pokrm, na Nový rok prostě a jednoduše patří na stůl čočka na kyselo s vejcem a klobásou.

Postup

01.

Čočku propláchněte a v osolené vodě s bobkovými listy uvařte doměkka.

02.

Mezitím na sádle pomalu dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, zasypejte vrchovatou lžící mouky a ještě minutku restujte. Za stálého míchání zřeďte naběračkou vody z čočky a jíšku trochu provařte. Když je luštěnina na skus měkká, přeceďte ji, část vody, v níž se vařila, si ale schovejte. Bobkové listy odstraňte. Všechnu slitou čočku dejte k jíšce, promíchejte a případně zřeďte zbytkem čočkové vody na požadovanou hustotu.

03.

Čočku s jíškou ještě pět až deset minut prohřívejte a občas zamíchejte. Zatím opečte klobásky, volská oka a případně další cibulku na ozdobu.

04.

Dochuťte majoránkou, solí a octem a můžete podávat! My jsme dali pro jistotu všechno: kyselé okurky, opečené klobásky, cibulku i vajíčka.

Tip: Pokud nechcete jíšku připravovat zvlášť, klidně s ní začněte, rovnou pak přidejte propláchnutou čočku a vařte vše dohromady. Jen budete muset čas od času míchat, aby se vám nepřipálila.

Načítám