Článek
Postup
Krok 1: Výbornou paštiku připravíte jen z jater, ale přidat můžete i zbytky svatomartinské pečeně nebo si jako my upéct husí či kachní stehna. Ta ze všech stran osolte a opepřete, přidejte koření a sádlo, přiklopte a pečte asi 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času můžete maso otočit a přelít výpekem.
Krok 2: Brusinky přelijte vroucí vodou, aby nabobtnaly. Na sádle (nebo másle) nechte zesklovatět najemno pokrájenou šalotku, přidejte očištěná husí játra a zprudka restujte. Brusinky přelijte vroucí vodou, aby nabobtnaly.
Krok 3: Když jsou játra propečená, přidejte nasekaný česnek a nechte chvilinku rozvonět. Hodně osolte, opepřete a zalijte vínem. Asi 3 minuty provařte.
Krok 4: Játra přesuňte do mísy a spolu s výpekem z masa (koření už vyjměte) rozmixujte na hladkou hmotu. Pokud děláte paštiku bez stehen, játra zřeďte sádlem (nebo smetanou). Nelekejte se, že je směs tekutá - po vychladnutí krásně zatuhne.
Krok 5: Vmíchejte obrané maso ze stehen a brusinky. Ochutnejte – paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se chuť zjemní.
Krok 6: Rozdělte do skleniček nebo utlačte do formy na husí hřbet a případně přelijte sádlem, máslem nebo želém z portského: ohřáté portské míchejte se želatinou do úplného rozpuštění a opatrně nalijte přes paštiku. Vmáčkněte bylinku pro ozdobu a nechte vychladnout.
Tip: Do paštiky můžete přidat i plátky mandlí. Paštika je nejlepší druhý den, v lednici vydrží asi 5 dnů. Pro delší trvanlivost ji můžete zavařit.
Chystáte se slavit svatého Martina? Pak se vám bude hodit recept na svatomartinskou husu, domácí bramborové lokše a svatomartinské rohlíčky. A nezapomeňte ani na láhev dobrého svatomartinského vína!