Hlavní obsah

Husí játrová paštika. Skvělá je i ze zbytků!

Hodnocení:
(39)
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Náročnost
střední

Svatý Martin je sice až v pondělí, ale už teď se na něj můžete připravit s lahodnou husí paštikou. A jestli budete péct celou husu, do paštiky perfektně využijete i zbytky masa. Ke svatomartinskému vínu je nepřekonatelná!

Ingredience pro:
5 skleniček
Na maso (lze vynechat nebo použít zbytky pečeně)
  • 2 husí stehna
  • 150 g husího sádla
  • sůl a pepř
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky celého nového koření
Na paštiku
  • 50 g husího sádla
  • 4 šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 900 g husích jater
  • 1 hrnek červeného vína
  • sůl a pepř
  • 1 hrst sušených brusinek
Na portské želé
  • 10 g mleté želatiny
  • 100 ml portského vína
Článek

Postup

Krok 1: Výbornou paštiku připravíte jen z jater, ale přidat můžete i zbytky svatomartinské pečeně nebo si jako my upéct husí či kachní stehna. Ta ze všech stran osolte a opepřete, přidejte koření a sádlo, přiklopte a pečte asi 2 hodiny při 180 °C doměkka. Čas od času můžete maso otočit a přelít výpekem.

Krok 2: Brusinky přelijte vroucí vodou, aby nabobtnaly. Na sádle (nebo másle) nechte zesklovatět najemno pokrájenou šalotku, přidejte očištěná husí játra a zprudka restujte. Brusinky přelijte vroucí vodou, aby nabobtnaly.

Krok 3:  Když jsou játra propečená, přidejte nasekaný česnek a nechte chvilinku rozvonět. Hodně osolte, opepřete a zalijte vínem. Asi 3 minuty provařte.

Krok 4: Játra přesuňte do mísy a spolu s výpekem z masa (koření už vyjměte) rozmixujte na hladkou hmotu. Pokud děláte paštiku bez stehen, játra zřeďte sádlem (nebo smetanou). Nelekejte se, že je směs tekutá - po vychladnutí krásně zatuhne.

Krok 5: Vmíchejte obrané maso ze stehen a brusinky. Ochutnejte – paštika by měla být lehce přesolená, po vychladnutí se chuť zjemní.

Krok 6: Rozdělte do skleniček nebo utlačte do formy na husí hřbet a případně přelijte sádlem, máslem nebo želém z portského: ohřáté portské míchejte se želatinou do úplného rozpuštění a opatrně nalijte přes paštiku. Vmáčkněte bylinku pro ozdobu a nechte vychladnout.

Tip: Do paštiky můžete přidat i plátky mandlí. Paštika je nejlepší druhý den, v lednici vydrží asi 5 dnů. Pro delší trvanlivost ji můžete zavařit.

Chystáte se slavit svatého Martina? Pak se vám bude hodit recept na svatomartinskou husu, domácí bramborové lokše a svatomartinské rohlíčky. A nezapomeňte ani na láhev dobrého svatomartinského vína!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama