Hlavní obsah
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Rychlá večeře pro hladové krky? Pomazánka z domácí majonézy, sardelí a vajec!

45 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Majonéza
  • 2 ks žloutků
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 20 g jarní cibulky
K dokončení
  • 100 g sardele
  • 4 ks vejce
K podávání
  • 5 ks pečiva
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

V míse umíchejte žloutky a za stálého míchání přikapejte olivový olej, přidejte francouzskou hořčici a bedlivě míchejte půl hodiny. Pak přikápněte opět za stálého míchání citronovou šťávu a strouhanou cibulku. 

02.

Do hotové majonézy lehce vmíchejte na kostičky nakrájená, natvrdo uvařená vajíčka a drobně usekané sardele nebo kostí zbaveného matjesa. Pečivo potřete máslem a asi ½ cm vysoko upravenou směsí a podávejte.

Tip: Pokud si chcete o něco ulehčit práci, nemusíte si ze žloutků a oleje chystat majonézu a můžete použít už koupenou a pak pokračovat v postupu. Pokud zvolíte variantu domácí majolky, není samozřejmě potřeba míchat tak dlouho – naše babičky neměly ruční šlehač a příprava metlou prostě chvíli zabrala. Chuťově je pomazánka zajímavá, ale až příliš se podobá klasické vajíčkové.

A jakou pomazánku máte nejraději vy? 

Související témata:

Načítám