Článek
Postup
01.
V míse umíchejte žloutky a za stálého míchání přikapejte olivový olej, přidejte francouzskou hořčici a bedlivě míchejte půl hodiny. Pak přikápněte opět za stálého míchání citronovou šťávu a strouhanou cibulku.
02.
Do hotové majonézy lehce vmíchejte na kostičky nakrájená, natvrdo uvařená vajíčka a drobně usekané sardele nebo kostí zbaveného matjesa. Pečivo potřete máslem a asi ½ cm vysoko upravenou směsí a podávejte.
Tip: Pokud si chcete o něco ulehčit práci, nemusíte si ze žloutků a oleje chystat majonézu a můžete použít už koupenou a pak pokračovat v postupu. Pokud zvolíte variantu domácí majolky, není samozřejmě potřeba míchat tak dlouho – naše babičky neměly ruční šlehač a příprava metlou prostě chvíli zabrala. Chuťově je pomazánka zajímavá, ale až příliš se podobá klasické vajíčkové.
A jakou pomazánku máte nejraději vy?