Hlavní obsah

Pomoc, budu rodit!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Jaké to asi bude?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Porod - jeden z nejzásadnějších okamžiků v životě ženy. Není divu, že vám letí hlavou: Zvládnu to? Jak moc to bude bolet? A co můžu udělat pro to, aby všechno dobře dopadlo?

Článek

Časopis Uzlíček leden 2008

Alespoň částečnou odpověď na tyto otázky může dát tzv. předporodní příprava. Ta v dnešní době nezahrnuje jen seznámení se s porodními dobami, vybavením porodnice, nácvikem dýchání nebo poloh u porodu. Stejně zásadní jako praktické informace jsou ty, na které si nemůžeme „sáhnout". Pocity, povídání o strachu nebo nemocích. Porod nelze naplánovat. Lze se na něj ale co nejvíce psychicky připravit.

Příprava má smysl

„Raději nechci nic vědět, měla bych z porodu ještě větší strach" - na tuhle větu by měly budoucí maminky zapomenout. Jistě není dobré zaobírat se příběhy se špatným koncem, povídáním o třídenních bolestech, zakončených stejně císařským řezem, porodech, které nedopadly dobře pro matku nebo dítě.

Na každou situaci (tedy i porod) je ale vhodné se připravit. Pokud se připravíme, nejdeme úplně do neznáma a naše reakce jsou adekvátnější. Ze všeho neznámého máme strach, ten způsobuje úzkost a ta zase bolest. Pokud se vybavíme množstvím potřebných informací, můžeme neopodstatněný strach eliminovat.

„Už samotné informování o porodu může redukovat úzkost u matky a třeba i otce u porodu," říká psycholožka Dana Jandourková. „To pak napomáhá hladkému průběhu porodu a k minimalizaci komplikací."

Žádná z chytrých knížek neodpovídá na otázky pod čarou - ale ty je nutné prodiskutovat. Podle Dariny Kopřivové (první soukromé porodní asistentky v ČR, která svou koncepci přípravy k porodu zavedla už před 15 lety, autorky knihy Český průvodce mateřstvím aneb Péče o matku a dítě), musí příprava na porod obsahovat hlavně informace o tom, JAK si v porodnici poradit.

„Odmítám s těhotnou dělat porodní plány. Porod není možné naplánovat," říká Darina Kopřivová. „Samozřejmě, snažím se o to - a to v první řadě - aby budoucí matka byla připravena na přirozený porod. Ale neměla by ji zaskočit ani náhlá komplikace, která může u porodu kdykoliv nastat. Chci, aby budoucí matky odcházely z mých přednášek klidné a sebevědomé. Ne lékař, to ONY budou rodit. Musí si umět poradit s bolestí a věřit již předem, že to dokáží."

Pomohou kurzy a přednášky?

Na kurzech a přednáškách přípravy k porodu tedy nejde o to udělat z budoucí rodičky gynekologa, ale poskytnout dostatek informací. Pak ani nemůže být „všechno úplně jinak". Různé formy přípravy k porodu najdeme ve všech vyspělých zemích. Když je příprava vedena kvalitně, zaobírá se průběhem porodu, možností porodnic, případnými psychotraumatickými změnami a reagováním rodiček. Pomáhá budoucím maminkám ovládat své tělo a nebát se.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Výměna informací je užitečnáFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Hlavně si věřit

Přípravy k porodu se obvykle konají v malých skupinkách a různými způsoby.

„Projevuje-li se rodička výrazně nejistě, je úzkostná, či má porodní asistentka podezření na nějakou psychickou poruchu, vztahový či jiný problém, může páru doporučit individuální přípravu pod vedením psychologa," doplňuje Dana Jandourková. „To, co musí rodičky znát, je orientace ve vlastních pocitech, dobré posouzení situace, neodkladnost řešení některých problémů, učím je, jak si samotné mohou pomoci s bolestí." Se svými klientkami také řeší, kdy je ideální čas odjezdu do porodnice, co se tam bude dít, co mohou očekávat od porodního týmu.

Skupinová setkání budoucích maminek se mohou konat také netradičně, třeba v bazénu s porodní asistentkou. „Toto setkání zahrnuje předporodní profylaxi, povídání o aktuálních tématech, jako je příprava na porod a mateřství, přesně vedené a účinné cvičení ve vodě, kdy je pohyb pro těhotnou ženu, která je nadlehčována vodou, velmi příjemný a zátěž z rostoucího bříška není tak velká, a následnou relaxaci," uvádí Barbora Balcarová z Centra trvalého zdraví - Cordeus.

Příprava na porod v dnešní době už také leckdy využívá specifické masáže, jako je např. bodová myofasciální technika (Bowen terapie), lymfatická masáž nebo masáž plosky nohou. „Ty uvolňují nejen tělo, ale i mysl ženy. Odstraňují problémy pohybového aparátu, uvolňují napjaté svaly, zbavují tělo bolesti a nastřádaného stresu, přinášejí úlevu, relaxaci a následně vitalitu," dodává Barbora Balcarová.

Bioenergetické terapie

Další možnou formou přípravy jak na těhotenství, tak i na porod jsou bioenergetické terapie, jako je např. reiki ošetření nebo harmonizace energetických center těla. Toto ošetření bývá doporučováno všem ženám, které mají problém vyrovnat se např. s problematickým otěhotněním, samotným těhotenstvím nebo zažívají stresy v rodinných vztazích. Mělo by přinášet hluboké uvolnění a zklidnění na všech rovinách.

Kvalitní příprava na porod je bohužel dosud opomíjená. Ze statistiky zařízení POMAD, které se jí zabývá, to vyplývá jasně: kurzy navštěvuje pouze 55 % žen.

Na mateřství se zodpovědně připravují především ženy zralé a ženy s vyšším vzděláním (54 % vysokoškolaček, 39 % středoškolaček). Na druhou stranu ale počet maminek, které se na velký okamžik připravují, rok od roku stoupá. A to je pro všechny ještě nenarozené děti dobrá zpráva - všechno, co může matce pomoci novou situaci dobře zvládnout, totiž pomáhá i jim.

Časopis Uzlíček leden 2008

Reklama

Související témata:

Načítám