Hlavní obsah

Pomoc, dítě má zase vši! Jaké triky vás parazita zbaví?

Foto: Profimedia

Vši, dětský neduh, který trápí nejednu rodinu. Bohužel mnohdy je to i opakovaně! Poradíme vám fígle, které třeba neznáteFoto: Profimedia

Reklama

Vaše dítě je jako ze škatulky. Pečlivě dbáte, aby si čistilo zuby, mylo vlasy... Jenže vám pořád domů chodí ze školy nebo školky zavšivené. Jak se nepříjemného parazita zbavit?

Článek

Iveta má dceru ve druhé třídě, a vši už přinesla domů třikrát. „Zkoušeli jsme všechno možné, ale stejně jsme vždy skončili u pracného vyčesávání. A když už jsme měli dojem, že jsme zvítězili, chytla vši mladší dcera,“ popisuje Iveta.

Je to začarovaný kruh. Sotva vši z hlavy vyženete, už jsou zpět a stávají se zase členy vaší domácnosti. Zkuste na ně některý z prověřených triků.

Veš je nelétavý parazit, který se přenáší kontaktem, ať už přímým z člověka na člověka anebo nepřímo prostřednictvím předmětů denní potřeby, jako jsou hřebeny, ručníky, pokrývky hlavy a podobně. „Nejlepší rada je vyhnout se kontaktu. Nejčastěji se totiž nechybuje při volbě přípravku proti vším, ale při tom, že se nedodržuje karanténa,“ vysvětluje PharmDr. Tomáš Florian, vedoucí lékárník lékárny Dr. Max v Brně-Starém Lískovci.

Foto: Profimedia

Po umytí speciálním šamponem je nutné vlasy důkladně vyčesávatFoto: Profimedia

Vši milují dlouhé vlasy

Jak tedy postupovat, když už vši vaše dítě domů přineslo?

Vyčesávejte –Ideálně zvolte hustý hřeben, takzvaný všiváček. Koupit můžete buď klasický malý hřebínek, na trhu jsou však i všiváčky elektronické, kdy veš likviduje elektrický impuls. Vyčesávat je třeba od kořínků vlasů, po výskytu každý třetí den většinou dva týdny. Vyčesáváním likvidujete nejen vši, ale i jejich vajíčka – hnidy.

Foto: Archiv firmy

Elektrický hřeben Medisana 41010 ničí vši a hnidy pomocí elektrických výbojů přenesených z hřebene. Cena 699 KčFoto: Archiv firmy

Stříhejte – Tahle rada je vhodná asi spíš pro kluky. „V krátkých vlasech vši nemají tolik možností naklást hnidy, u dlouhých vlasů je pro ně ideální prostředí,“ poznamenává Jan Hlaváček z vlasového salonu Hlaváček & Loužecký Hair Salon.

„V případě dlouhých hustých vlasů je možné sáhnout po některých přípravcích na bázi minerálních olejů – tenzidů, esterů a přírodních triglyceridů anebo silikonu, které buď způsobí dehydrataci parazita, anebo ochromí jeho dýchací systém,“ doplňuje Tomáš Florian. Zabírá třeba Diffusil H Forte, Pedicul Hermal či Paranit.

Vyvařujte a žehlete

Hubte – Pořiďte si v lékárně speciální set proti vším, ale nestačí jím vydrbat hlavu jen dítěti. Preventivně podstupte tuto kúru celá rodina, někdo z vás může mít už vši v hlavě nepozorovaně usídlené. Třeba v setu Topvet Pedicap je olej a šampon, souprava Lice Free se skládá z šamponu a roztoku a přípravek Dr. Müller Všiven obsahuje balzám a šampon.

Vyvařujte – Vše, s čím přišla zavšivená hlava do kontaktu, musí do pračky, a to ideálně na vyvářku. Povlečení, ručníky, čepice, polštáře – tohle všechno důkladně vyperte.

Žehlete – Poměrně nový trik účinný proti vším radí kadeřníci. „Nejdříve je dobré použít některou z kúr proti vším, vlasy poté vyfoukat a vyžehlit žehličkou na vlasy na co nejvyšší teplotu. Je důležité vlasy žehlit po tenkých pramenech a co nejblíže pokožce. Teplota dokonale zabije hnidy,“ radí Jan Hlaváček.

Foto: Profimedia

Kromě důsledné péče o vlasy je rovněž třeba vyprat vše, s čím dítě přišlo do styku. Tedy lůžkoviny, ručníky, plyšové hračky...Foto: Profimedia

Prevence je složitá

Napadlo vás někdy, proč je tolik vší ve školách a školkách, ale mezi dospělými, kteří se sdružují v pracovních kolektivech, se parazit nepřenáší? Má to svůj smysl, dospělí se přece jen chovají jinak.

„Děti jsou kontaktnější, šeptají si, dávají k sobě hlavy, půjčují si čepice, lehají si do stejných postelí a polehávají vedle sebe na lavicích nebo na koberci, to jsou pro vši přestupní místa,“ dává vysvětlení Jan Hlaváček.

Z toho také plyne, že předcházení problému je složité. „Prevencí je nepřijít se vší do kontaktu, ale to leckdy není prakticky možné. Děti by ale neměly do kolektivu vstupovat dříve, než dojde k odvšivení. A rodiče by samozřejmě měli informovat dané (před)školní zařízení,“ zdůrazňuje Tomáš Florian.

Foto: Archiv firmy

Odvšivené vlasy po umytí pročešte žehličkou na vlasy. Teplo vši odstraníFoto: Archiv firmy

Máte zavšivené dítě? Boj s parazitem je běh na dlouhou trať.

Reklama

Načítám