Hlavní obsah

Pomoc, můj partner musí být v sexu perfektní!

Foto: Thinkstock

Ze začátku vám možná vyhovovalo, že chtěl být perfektní. Nezdá se vám to ale po čase nesnesitelné? Může u něj jít o psychickou poruchu!Foto: Thinkstock

Reklama

Chce se milovat bezchybně. Touží po dokonalých sexuálních scénářích, polohách, megalomanských vyvrcholeních a stoprocentním výkonu. Vypadá to jako ideální motto, ale tenhle přístup je k ničemu! Proč?

Článek

„Už mě unavuje pořád se za něčím honit,“ popisuje třicetiletá Klára, jejíž milenec vyžaduje, aby všechno bylo podle něj. „On vždycky zahajuje sex, určuje, na co má zrovna náladu a co chce dělat, říká mi, kolik mi udělá orgasmů a jakým způsobem. Chová se uhlazeně a chce být nejlepší ve všem, co dělá,“ vzdychá čtenářka a dodává, že partner si tak nějak žije svůj „vlastní sexuální život“. A patrně mu nedochází, že s diagnózou…

Škodlivé účinky chorobné touhy

Spectatoring. Přesně to je výraz pro sexuální perfekcionismus, který s konečnou platností definovalo světově proslulé duo sexuologů Masters a Johnson. Tihle dva odborníci jsou přesvědčeni o tom, že osobnost člověka se v ložnici a v sexuálních praktikách promítá přímo ukázkově. Co prozradí pravého perfekcionistu?

Ač by se mohlo zdát, že milenec, který chce být spojován se superlativy, je pravým požehnáním, opak je pravdou. Jeho snaha o výjimečnost je zaměřena na výkon. Jenže právě kvůli němu se stresuje, což paradoxně vede k horším výsledkům, nervozitě a menší sexuální zdatnosti. Nicméně problém je trochu složitější.

Foto: Thinkstock

Vysvětlením může být i touha zakrýt nervozituFoto: Thinkstock

Čtyři verze posedlosti

Jochim Stober, profesor psychologie na britské univerzitě v Kentu, na základě vlastního výzkumu se 272 dobrovolníky ve věku 18 až 45 určil, z jakých složek se diagnóza sexuálního perfekcionismu skládá. Zde jsou čtyři typy dokonalostí posedlých milenců!

  • Milenec orientovaný na sebe. Chce být perfektní sexuální partner, má na sebe velmi vysoké nároky.
  • Milenec orientovaný na partnera. Touží, aby jeho protějšek byl v posteli úžasný a bezchybný.
  • Milenec podléhající syndromu očekávání. Podle profesora tento člověk žije v přesvědčení, že jeho milenec od něj očekává neuvěřitelné sexuální výkony a dovednosti.
  • Milenec podléhající sociálnímu tlaku. Pocit, že společnost očekává předepsané chování a dokonalost, je hlavní náplní sexuálního života čtvrtého typu milence.

Negativní dopad

Profesorka psychologie Susan Krauss Whitbourne z univerzity Massachusetts Amherst se pro magazín Psychology Today nechala slyšet, že mezi negativní stránky výkonem posedlých milenců patří sklony k depresím a nedostatek optimismu. A je jedno, do jaké kategorie člověk patří. Každá má něco, a to „něco“ obyčejně druhého otráví.

Foto: Thinkstock

Není nad možnost otevřeně si promluvit. Možná se uleví oběmaFoto: Thinkstock

„Sex s osobou, která očekává, že předvedete dokonalost, je mnohem méně příjemný,“ uvedla odbornice s tím, že obecně u těchto lidí je méně pravděpodobné, že by se sami obvinili z neúspěchu a selhání.

Před návštěvou sexuologa…

Nicméně, být perfekcionista nutně nemusí být tak špatné, ale zasahuje-li to do milostného života až příliš, je čas na otevřený rozhovor o pocitech a myšlenkách při milování. Předmětem debaty by mělo být i to, co kdo od sexu očekává. Pomůže to? Mělo by. Jakékoli iracionální přesvědčení lze zkrotit. „Ovšem konfrontací to začíná,“ uzavírá profesorka s tím, že to je ta nejlepší možnost, jak svůj milostný život vést tím správným směrem. Vždyť výkony v číslech by nikoho neměly zajímat.

I český sexuolog Zlatko Pastor říká, že nedoporučuje ženám a ani mužům, aby při sexu vyhodnocovali typ orgasmu, kreslili grafy a sestavovali diagramy rozkoše. A mimochodem, podle něj se v současnosti klade důraz na dobrovolnost, takže pokud máte výtky k milencově sexuálnímu perfekcionismu, rozhodně to začněte řešit!

A co váš milenec, chce být perfektní?

Reklama

Načítám