Hlavní obsah

Můj syn žije ve fantasy světě. Mám se o něj bát?

Foto: Eva Jedelská

Není legrace vláčet se celý den v těžké kovové zbroji... ale hra je hraFoto: Eva Jedelská

Reklama

Tráví váš potomek celé dny výrobou luku nebo zbroje? Připravuje se na hru zvanou larp – ve fantasy světě najde reálné zážitky i přátele. O co jde? Řekneme vám to!

Článek

Jakub si se spolužáky nikdy moc nerozuměl. Historické a fantasy knížky, které hltal, je nezajímaly; elfové a rytíři jim byli k smíchu. Když na internetovém diskusním fóru objevil skupinu lidí s podobnými názory a zájmy, připadalo mu, že konečně někam patří. Brzy nato se vypravil na svou první víkendovou bitvu, motivovanou Tolkienovým Pánem Prstenů. Zabalil si stan, spacák a nějaké jídlo; kamarádi mu poradili, jak vyrobit odpovídající kostým.

Ve svých patnácti letech byl právě na spodní věkové hranici, pro mladší je účast možná jen s doprovodem (třeba se skautským oddílem).

Meč, který neublíží

„Dřevárny“ (podle dřevěných zbraní) se středověkou či fantasy tematikou jsou jednou z podob her zvaných larp (live action role playing, tedy hraní rolí na živo). Sjíždějí se na ně desítky, na ty nejznámější i stovky účastníků. Za rozumný poplatek jim organizátoři zajistí místo na táboření, pitnou vodu, někdy i přenosné toalety a jednoduchou stravu. Většina prostých bojovníků má jasnou úlohu: bojovat ve své armádě a poslouchat velitele.

Foto: Eva Jedelská

Dobové stany dotvářejí atmosféruFoto: Eva Jedelská

Způsob boje podléhá přísným pravidlům – kam je povoleno soupeře zasáhnout, kdy je „mrtvý" a podobně. Zbraně by měly vypadat pokud možno autenticky, přesto však nesmí ublížit (čepele mečů a špičky kopí a šípů jsou obalené). Nedochází tedy k vážnějším zraněním než při obyčejné bojovce v lese. Přestože je ale jen „jako", má taková bitva strhující atmosféru. Teenageři, ale i dospělí chlapi si tak mohou přožít to, co jinak vidí jen ve filmu.

Foto: Eva Jedelská

Znakem trpaslíků je zbroj a vousyFoto: Eva Jedelská

Larp jako výchovný element

„Výchovný smysl tu určitě je,“ říká sociolog, pedagog a organizátor larpů Martin Buchtík. „Když při hře zemřu, pořádně mě to mrzí, k oživení musím vynaložit určité úsilí a někdy to prostě už není možné. Navíc, když mě někdo praští mečem, tak mě to (na rozdíl od počítačové hry) opravdu bolí. A fantasy komunita je sice mladá, ale je v ní spousta dospělých lidí – dochází tam ke generačním kontaktům, které jsou nezbytné pro předávání zkušeností.“

Foto: Eva Jedelská

Skřetí bojovník: touhle zbraní nikoho nezraníFoto: Eva Jedelská

„Drtivá většina mladých lidí, kteří se larpů účastní, nevyhledává možnost naučit se novým dovednostem, ale míří za zábavou a kamarády. Přesto je ale larp mění, přináší jim nové informace, a dokonce formuje jejich postoje, aniž by si to uvědomovali,“ dodává Jana Jevická, lektorka dramatické výchovy a rétorických dílen pro veřejnost.

Foto: Eva Jedelská

Při výrobě kostýmu je potřeba znát i řemeslaFoto: Eva Jedelská

Večer po bitvě

Kuba s kamarády sedí u ohně a rozebírají vzrušující okamžiky celého dne. Jejich strana prohrála, avšak moc jim to nevadí – v soubojích si krásně užili adrenalinu. Už teď se těší, jak do příště vylepší svoje vybavení. Ušetřit si tak na ručně šité gotické boty, to by bylo něco!

Fantasy je spravedlivý a přehledný svět, kde je jasné, kdo je dobrý a kdo zlý. Dá se do něj na chvíli uniknout před otravnými požadavky, které na člověka klade škola či rodina. Není divu, že se v něm vašim mladým tak líbí!

Hrají tyto hry vaše děti? Koho byste si rádi zahráli vy, kdybyste měli příležitost? Akční hrdinku typu Lary Croft, či piráta z Karibiku?

Reklama

Načítám