Hlavní obsah

Pomoc! Naše nezletilá dcera je těhotná!

Foto: thinkstock

Je těhotná a nezletilá... Kamarádky jí patrně v takovou chvíli nepomohou. A tak nezbývá než se obrátit na vás, na rodiče...Foto: thinkstock

Reklama

Šok! Tak je možné nazvat situaci, kdy se dozvíte, že je vaše nezletilá dcera těhotná. Jak na takovou informaci reagovat, co je třeba zařídit a na co má ona i vy jako rodiče nárok?

Článek

Irena přišla do jiného stavu krátce po šestnáctinách. „Měla jsem stálého přítele a otěhotněla, i když jsme se chránili,“ popisuje po devíti letech Irena. Že je těhotná, tajila, nakonec to ale samozřejmě prasklo. „Máma to poznala. Naši brečeli, vztekali se,“ vypráví Irena. Pak emoce opadly a dceru se rozhodli podpořit.

„Slovo interrupce u nás nepadlo, já bych na ni stejně nešla. Máma mi slíbila, že mi pomůže, zůstala s dcerkou doma, já dostudovala. Ale jinak jsem o ni pečovala sama, žily jsme v mém pokojíku a já chodila na brigády,“ dodává Irena. Vztah s přítelem zkoušku nevydržel, dcera se s ním ale stýká.

I když vás v první chvíli ochromí šok a vztek, věřte, že pro dceru je to horší. Váhá, zda si dítě nechá, bojí se vás, těhotenství, porodu. Netuší, jak se zachová přítel a jeho rodina. Ale ví, že bezstarostný život končí. Co si počít, aby rodina dál fungovala, i když v postýlce bude spát vnouče?

Co musíte zařídit?

- Připravte se na kolečko na úřadech. Začněte na příslušném Orgánu sociálně právní ochrany dětí. Dítě totiž nebude mít automaticky zákonného zástupce, nezletilá dcera jím být nemůže. Pokud se jím chcete stát vy, musíte o to požádat soud poté, kdy je dítě na světě.

- O to, aby se zákonným zástupcem svého dítěte stala vaše dcera, můžete usilovat až v jejích 16 letech. Pokud prokáže, že je schopná zajistit dobré životní podmínky (má kde bydlet, v případě, že studuje, ji má kdo finančně podporovat…) a o dítě umí pečovat, svěří jí soud takzvanou rodičovskou zodpovědnost. Maminka mladší šestnácti let ji získat nemůže, zákonným zástupcem musí být někdo jiný.

Foto: thinkstock

Dívky si vážnost situace sice mnohdy nedovedou představit, ale nepodceňujte starosti, které v tu chvíli mají i onyFoto: thinkstock

- Pokud se jím, třeba i na chvíli, stanete vy, máte nárok zůstat s miminkem na rodičovské dovolené a pobírat rodičovský příspěvek (vyřizuje se na příslušném úřadu práce). Když dcera bude mít rodičovskou zodpovědnost, může na rodičovské dovolené být sama. Protože ale nikdy nepracovala, dosáhne pouze na čtyřletou variantu, prvních devět měsíců po narození dítěte dostane 7800 korun, dále 3600 korun.

  • Po narození dítěte je třeba také sepsat návrh na soudní určení otcovství, pokud má být otec zapsán v rodném listě dítěte a návrh na stanovení výživného.
  • Na úřadu práce je také možné za určitých podmínek požádat o porodné.
  • V neposlední řadě je nutné vyřešit studium dcery. Nejlepší je požádat o přerušení studia nebo individuální studijní plán přímo ředitele školy. Ten vám může, ale nemusí vyhovět. Pokud je to ale možné, nechte dceru dostudovat, kvůli pozdějšímu uplatnění na trhu práce.

Pomoc od neziskovek

Podle Pavly Glogarové, vedoucí sociální pracovnice Obecně prospěšné společnosti Dlaň životu, je vždy lepší, když partner ví, že bude otcem. „Jsou ale situace, kdy není optimální ho do toho zatahovat. Třeba pokud je drogově závislý,“ míní Pavla Glogarová. Pomoci se můžete dočkat i u některých neziskovek, nabízí ji právě i Dlaň životu nebo třeba Most k životu a další.

Foto: thinkstock

Nereagujte jako matka nebo otec tak, abyste své dítě dohnali ke krajním řešením. Berte v úvahu, že je v dané chvíli extrémně vystresované i bez vašeho přispěníFoto: thinkstock

Azyl hledají v rodině

Jsou však i případy, kdy se rodiče s těhotenstvím dítěte nesrovnají. Kdo si ale myslí, že dceru z domova vystěhuje na ulici, plete se. Do plnoletosti za ni rodiče zodpovídají. Pokud se ale o ni a dítě starat nechtějí nebo nemohou, i jejich první cesta by měla vést na orgán sociálně právní ochrany dětí.

„Nejprve se sociální pracovníci snaží hledat pro dívku azyl v širší rodině, poté jinde,“ říká sociální pracovnice Dětského centra Veská na Pardubicku Renata Vyhnálková. Právě v dětských centrech, která fungují v každém kraji, nezletilé maminky často azyl najdou. Zůstat mohou až do 18 let nebo do doby, kdy mají kam jít. „Nikdo je den po 18. narozeninách nevyžene s dítětem na ulici,“ zdůrazňuje Renata Vyhnálková.

Jak byste se zachovali vy?

Reklama

Načítám