Hlavní obsah

Pomocníci pro vlnité vlasy: Jak se s nimi pracuje?

Foto: Archiv redakce

Otestovali jsme pro vás hned čtyři přístroje, díky kterým si můžete vytvořit účes samou loknuFoto: Archiv redakce

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toužíte alespoň na chvíli po účesu plném kudrlinek? Jestli vám příroda v tomto směru nenadělila, pak budete potřebovat nějaký přístroj, kterým si je vyrobíte. Otestovali jsme čtyři z nich.

Článek

Na ples, svatbu, romantickou večeři nebo jen tak, pro změnu. To všechno mohou být důvody, proč se odhodláte vyrobit si záplavu kudrnek či vln. Našli jsme na trhu čtyři přístroje, které by to měly umět – a otestovali je.

První test byl čistě domácí, troufáme si říct, že velmi podobný tomu, jak byste je použily i vy. Pak jsme je svěřily kadeřnici Daniele Sládkové ze salonu DéOR Hair Design. Tady jsou naše dojmy a zkušenosti – výrobky jsme seřadili podle ceny.

Kulmofén Hyundai HC 666

Foto: archiv firmy

Kulmofén Hyundai 666 má hned šest nástavců, takže se můžete pustit do experimentů. Cena: 599 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti redakce: Za slušnou cenu si odnášíte krabici plnou možností – co ale upotřebíte a co skončí na dně šuplíku?

Klady: Přístroj se dobře drží, výměna nástavců je jednoduchá, rychlá a naprosto intuitivní. Oceňujeme i slušnou cenu a možnost vyrobit mnoho typů účesu a chladnou špičku, díky které se lépe drží.

Zápory: Kovový povrch kulmy není k vlasům šetrný a nemožnost nastavit teplotu riziko přepálení vlasů zvyšuje. Foukací kulma a klasická kulma nezklamaly. Žehlička svým tvarem a mohutnými okraji nedovolí, abyste ji přiložili až k hlavě – vlasy nevyžehlíte až ke kořínkům. Použití plastových nástavců jsme moc nepochopily – je obtížné se do jejich tvaru pramenem vlasů trefit a musíte v nich vlasy přidržovat, což pálí.

Foto: Archiv redakce

Při kulmování dejte pozor hlavně na to, abyste vlasy nespálilyFoto: Archiv redakce

Zkušenosti kadeřnice: „Asi bych ji pořídila někomu, kdo rád experimentuje s velikostí a tvarem vln, i když ty hranaté mají opravdu velmi zvláštní tvar. Po delším používání začne pálit celá rukojeť. Pozor také na to, abyste vlasy nespálily – nelze regulovat teplotu a povrch je kovový, tedy ne moc šetrný.“

Kónická kulma Philips ProCare HP8619

Foto: archiv firmy

Kónická kulma Philips ProCare (HP8619) má sametový povrch, který je velmi šetrný k vašim vlasům, teplotu můžete nastavit mezi 130–200 stupni, lze si nastavit i dobu úpravy. Orientační maloobchodní cena je 1299 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti redakce: Sametový povrch je velmi příjemný a po chvíli si kulmu zamilujete.

Klady:Kulma se bleskově zahřívá – a na displeji si můžete podle typu vlasů nastavit teplotu i dobu. Nemusíte se bát popálených vlasů ani prstů. Vlny mají pěkný tvar a drží.

Zápory: Musíte se s ní naučit pracovat – zvlášť, když jste zvyklí na kulmu s klipem, který vlasy drží. Občas při práci nechtíc přepnete tlačítkem na rukojeti teplotu, protože o něj stačí zavadit… Záporem by mohla být i vyšší cena.

Foto: Archiv redakce

Kónický tvar a šetrný povrch, to jsou hlavní klady této kulmyFoto: Archiv redakce

Zkušenosti kadeřnice:„Tento přístroj bych si z testovaných asi vybrala. Hezky se s ním pracuje, je šetrný k vlasům a vlny vypadají opravdu dobře a drží.“

Kulma Braun Satin Hair 7 Colour

Foto: archiv firmy

Kulma Braun Satin Hair 7 Colour je určena speciálně na barvené vlasy, protože barvu chrání a brání předčasnému vyblednutí. Cena: 1649 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti redakce: Kulma je silnější, než je „v kraji“ zvykem, ale vyplatí se s ní naučit pracovat.

Klady: Díky keramickému povrchu, iontové ochraně, rovnoměrnému zahřátí a nastavení teploty podle kvality vlasů je velmi šetrná. Dobře se s ní pracuje. Výsledné vlny jsou přirozené a vlasy jsou hezky lesklé.

Zápory:Pro mnohé jistě vyšší cena. Při prvním použití možná nutnost zvyknout si na širší válec. Po vypnutí zůstává velmi dlouho teplá, takže si musíte dát pozor, kam ji položíte.

Foto: Archiv redakce

Díky tomuto přístroji vyrobíte velmi přirozené vlnyFoto: Archiv redakce

Zkušenosti kadeřnice: „Vlny jsou opravdu přirozené a lesklé. Dobře se s touto kulmou pracuje, dobře se drží. Chválím i materiál, který chrání vlasy před spálením, stejně jako možnost nastavení teploty. Myslím, že to není špatná volba.“

Kulma Curl Secret C1100E

Foto: archiv firmy

Ionizační loknovací kulma Babyliss C1100E pracuje za vás. Stačí navolit požadovanou délku ohřevu a teplotu. Použité materiály a technologie pamatují na maximální ochranu vlasů. Cena: 3690 KčFoto: archiv firmy

Zkušenosti redakce:Představa, že vám nějaký přístroj natočí vlasy vlastně sám, je velmi lákavá.

Klady:Bez přečtení návodu se neobejdete, ale není těžké se ji naučit ovládat – má několik bezpečnostních „pojistek", které vás při správné obsluze navedou a jistí. Práce je pak pohodlná a rychlá, výsledek skvělý. Lokny jsou pevné a trvalé, vlasy lesklé.

Zápory:Možná vás také přepadne strach, že kulma vlasy zacuchá – ačkoli jsme ji vyzkoušeli i na větší pramen vlasů, než je v doporučení výrobce, nestalo se tak. Přístroj je docela těžký a práce vzadu za hlavou můžete brát jako lehčí posilování. Mezi zápory musíme zařadit i cenu, byť uznáváme všechno, co nabízí.

Foto: Archiv redakce

Pomocník pro méně zručné, který je i hodně šetrný k vlasůmFoto: Archiv redakce

Zkušenosti kadeřnice: „Tato kulma je z testovaných nejšetrnější. Doporučila bych ji i méně zkušeným či zručným ženám. Udělá pěkné vlny, i konečky, které po vytvoření kulmou mohou vypadat roztřepeně, z ní vypadají dobře. Rozhodně je těžší.“

Závěr:Je těžké ukázat prstem na jeden výrobek a říct, že je nejlepší. Záleží na tom, jaké vlasy máte, jaký účes chcete přístrojem vyrobit – a mnohdy i na tom, kolik chcete investovat. „Vždy bych dbala na to, aby měl co nejvíc prvků, které teplem namáhané vlasy maximálně chrání – myslím ideálně keramický povrch, ionizaci, podle mne se lépe pracuje spíše s kónickým tvarem válce. Za takovou bych si i připlatila,“ dodává za závěr Daniela Sládková. V tomto směru bychom vybrali spíš dražší typy.

A co vy, používáte kulmu, natáčky, nebo jiný přístroj? Napište nám!

Reklama

Načítám