Hlavní obsah

Poničili jste si vlasy domácím barvením? Takhle to napravíte!

Foto: HTeam, Shutterstock.com

Krásné a zdravé vlasy? Zvlášť ty barvené k tomu potřebují vaši péčiFoto: HTeam, Shutterstock.com

Reklama

Chtěli jste zakrýt šediny nebo prostě jen oživit barvu, ale teď vám připadá, že jste svým vlasům barvením spíš uškodili? Poradíme vám, jak to udělat, aby i barvené vlasy byly zdravé.

Článek

Čím si nejčastěji ničíte vlasy? Barvení v tom bohužel není samo, i když vedle genetiky a špatné stravy patří mezi nejčastější „škodiče". Zvlášť domácí experimenty s barvami jsou pro vlasy velkým rizikem. Ač je na krabičce s barvou psáno, že je „ošetřující a pečující", vždy jde o velký zásah do struktury vlasu, který se může na jejich kvalitě odrazit.

„První příznaky poškození objevíte zejména na konečcích, které se vysušují, lámou a třepí. Proto je důležité je pravidelně zastřihávat – nejlépe každé dva měsíce, maximálně jednou za čtvrt roku,“ říká Monika Plachá, vlasová expertka značky Nouvelle.

Jak pečovat o barvené vlasy?

Barvené vlasy byste měli brát jako hodně zatížené, i když tak zatím nevypadají, a dopřát jim dvojnásobnou péči. Vlas je kvůli barvení totiž sušší, pórovitý, má nepravidelnou strukturu a je křehčí, čili náchylnější k lámání. „Rozhodně si zaslouží kvalitní kosmetiku s vitaminy, proteiny a keratinem, který má schopnost vlasové vlákno vyhlazovat a vyplňovat drobné trhlinky na povrchu,“ říká Monika Plachá.

Foto: Kekyalyaynen, Shutterstock.com

Každodenní mytí vlasům většinou nesvědčíFoto: Kekyalyaynen, Shutterstock.com

Pozor ale – každý typ vlasů potřebuje něco jiného, a pokud vyberete pro sebe nevhodný, byť kvalitní výrobek, neudělá vlasům dobře. „Obecně doporučuji se zaměřit na přípravky, které neobsahují chemické látky, jako jsou sulfáty, minerální oleje, nikl, pryskyřici, silikony a podobně. Vždy ale takové, které zohledňují potřeby vašeho typu vlasů,“ radí Lenka Kašpaříková, tricholožka z Vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair & Health.

Barveným vlasům dopřejte vlasové masky, séra a klidně vyzkoušejte i přírodní látky – životabudičem je med, vajíčka, jablečný ocet či avokádo. Velmi oblíbený je v poslední době i kokosový olej, ale ten nanášejte pouze na konečky a pak řádně smyjte vodou. „Pro výživu nejen barvených vlasů je skvělý i arganový olej, který můžete klidně přidat do šamponu, který běžně používáte. Do jednoho mytí stačí jedna až dvě kapky,“ radí Monika Plachá. Blahodárné účinky na vlasy mají látky z rostliny zrcadlovky bílé (limnanthes alba), jmelí, kopřivy, meduňky, chmele a podobně.

Pro zdraví vlasů je žádoucí, abyste co nejvíc prodloužili intervaly mezi barvením. Když už si tedy vlasy obarvíte, starejte se o to, aby barva vydržela. Dosáhnete toho tak, že se vyhnete používání přípravků s alkoholem – což jsou běžně laky, gely a tužidla. Blednutí barvy způsobuje i UV, takže samozřejmostí by před sluněním měly být spreje či oleje s filtrem. Pozor také na vymývání barvy, tedy časté mytí, ale i koupání v bazénu, kde na vlasy působí i chlor.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

S mokrými vlasy byste měli zacházet opravdu opatrněFoto: puhhha, Shutterstock.com

Čím vlasům nejvíc škodíte?

„Už bylo řečeno, že hlavně používáním nevhodných přípravků – ať pro to, že neodpovídají vašemu typu vlasů nebo obsahují nevhodné složky. Vlasům ale můžete škodit i zdánlivými maličkostmi, jako například špatnou technikou při foukání – oslabuje je, když je fénujete v předklonu, nikoli po směru růstu. Do seznamu viníků patří každodenní foukání či žehlení a v neposlední řadě i barvení, hlavně to domácí,“ říká Lenka Kašpaříková.

Neznamená to ale, že byste se měli zcela vyhnout fénování vlasů. „Když použijete fén s přiměřeně horkým vzduchem, je to pro vlasy lepší než je nechat volně uschnout. Hlavním důvodem je tvorba mikrobů na pokožce hlavy, kteří způsobují například lupy, plísně,“ dodává Lenka Kašpaříková.

Protože se blíží zima, měli byste vědět, že není dobré nechat rozpuštěné vlasy jen tak ležet na velké pletené šále, ale je lepší si je stáhnout do pevného drdolu nebo culíku. Materiál šály může způsobit, že vlasy elektrizují a mají velkou tendenci se cuchat a v důsledku lámat. A jestli míříte právě v zimě častěji do sauny, ošetřete před tím vlasy stejnými přípravky, které jsou určeny k ochraně před teplem před žehlením nebo fénováním.

Barvíte si vlasy? Napište nám, jestli to svěřujete odborníkům!

Reklama

Související témata:

Načítám