Hlavní obsah

Poslední šance zazimovat bylinky: Takhle vám do jara vydrží i ty choulostivé

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Foto: Kamil Macniak, Shutterstock.com

Reklama

Zatímco máta zvládne zimu dobře i bez vaší pomoci, o choulostivé středomořské bylinky, jako je tymián nebo rozmarýn, se před zimou postarejte. Jak je správně zazimovat? A stačí je jen přikrýt chvojím?

Článek

Poslední listy bylinek jste sklidili už před týdny, máte je nasušené nebo v mrazáku. Abyste se i příští rok mohli těšit z voňavé sklizně, nenechávejte zazimování bylinek náhodě. Zvlášť choulostivky, jako je rozmarýn nebo tymián, vás před zimou potřebují. Připravte jim pořádnou peřinu, aby zimu přečkaly v dobré kondici a na jaře se zase ukázaly v plné své kráse.

Bylinky na parapet a do tepla

Než se pustíte do samotného zazimovávání bylinek, odkopněte si je do květníku. Celou zimu můžete bylinky pěstovat doma a mít tak čerstvou zelenou nať nebo snítky oregana. Například kadeřavá petržel je dvouletka, a pokud jste si letos vypěstovali nové rostliny, několik rostlinek můžete ze záhonu přesadit do truhlíku. Kadeřavé petrželi bude vyhovovat chladnější a světlejší místo.

Na parapetu můžete přes zimu pěstovat i další bylinky, například tymián nebo rozmarýn. Pokud jste si nepořídili mrazuvzdorný rozmarýn (například odrůda Faust), na který také můžete v českých zahradnictvích narazit, bylinku přesaďte na zimu do květináče a přeneste domů. Aby rozmarýn přečkal zimu, potřebuje být v chladné místnosti, ale zároveň chce světlo. Pozor si dejte na přemokření kořenů, aby neuhnily. Zalévejte proto opatrně, občas ho můžete osvěžit vodou z rozprašovače.

Foto: martiapunts, Shutterstock.com

Bylinky si před zimou zaslouží vaši péčiFoto: martiapunts, Shutterstock.com

Pryč s uschlými větvemi i zbytky kořenů

Před tím, než se pustíte k pokládání klestu na bylinkový záhon, zbavte se plevele a kořenů, které v záhoně zůstaly po letničkách. Ostříhejte seschlé větvičky levandule, máty, oregana nebo meduňky. Máta a meduňka se rády rozrůstají na všechny strany, můžete si je namnožit a výhonky přesadit na zimu do květníku. Pokud se vám rozrostly moc, zredukujte je nebo omlaďte trsy, protože oddenky je škoda vyhazovat. Jestli máte na zahradě ještě místo, můžete si založit nový mátový záhon, této bylince se bude dobře dařit ve stínu a vlhku.

Oddenky si můžete uchovat přes zimu v květináči. Připravte jim dobrou zeminu a oddenky do ní zapichujte, než začne mrznout, mohou ještě zůstat venku, potom je ale přeneste pod střechu a vyberte jim stanoviště s teplotou ideálně do 10°C. Občas bylinky zalijte, aby vám do jara neuschly.

Komu dát peřinu z chvojí?

Máta nebo meduňka jsou poměrně odolné bylinky, s jejich zazimováním si nemusíte lámat hlavu, vystačí si s tím, že jim přihrnete zeminu, aby se cítily více v teple. Pokud vám zbyde chvojí, můžete je také přikrýt, ale spíš jen pro jistotu než z nutnosti.

Teplo ale rozhodně potřebují středomořské bylinky: tymián, levandule, oregano (dobromysl) nebo šalvěj by mohly trpět především v holomrazech. Tyto bylinky nestříhejte na krátko. Čím silnější a zdatnější budou, tím lépe pro ně. K rostlinám přihrňte zeminu a přes trsy bylinek položte chvojí, například ze smrku. Tak budou bylinky chráněné před silnými mrazy.

Někdy se můžete setkat s radou přikrýt bylinky listím. I to je varianta, pokud nemáte možnost nastříhat si chvojí. Listí ale zadržuje vlhkost a přes zimu zahnívá. To nemusí bylinkám, zejména levanduli, která je na vlhkost citlivější, svědčit. Místo chvojí můžete použít i bílou netkanou textilii, kterou zatěžkáte třeba kameny. Dobrým ochranným pomocníkem je také mulčovací kůra, kterou můžete vyplnit prostor na záhoně mezi bylinkami.

Foto: Petri jauhiainen, Shutterstock.com

Některé bylinky vám budou dělat radost i v zimě, pokud je přesadíte do nádob a umístíte na parapetFoto: Petri jauhiainen, Shutterstock.com

Bylinky v květináčích a nádobách

Nezapomeňte na bylinky, které pěstujete v nádobách, například na terasách nebo balkonech. Nádoby je třeba zateplit, aby nepromrzaly kořeny rostlin. Platí přitom, že čím menší nádoba, tím větší riziko, že kořeny promrznou. Pokud to jen trochu jde, přeneste nádoby na chráněné a závětrné místo, nebo rovnou do sklepa.

Nádoby, které musí z jakéhokoli důvodu zůstat venku, zateplete například jutou, rákosovou rohoží nebo polystyrenem. Další možností je „zakopání“ nádob do země, kdy v záhonu vyhloubíte jámu a vložíte do ní celý květináč, potom k němu přihrnete zeminu a nakonec navršíte chvojí.

Občas bylinky překontrolujte, přesvědčte se, že silný vítr neodfoukl chvojí. A hlavně bylinky v květináčích nezapomeňte zalévat.

Jak jste na tom? Už jste letos zazimovali bylinky?

Reklama

Načítám