Hlavní obsah

Posuvné dveře? Víme, kdy vám zachrání byt!

Foto: thinkstock

Zasouvací dveře mohou vést i ven, může jít tedy nejen o typy interiérovéFoto: thinkstock

Reklama

Máte byt, ve kterém je tolik dveří, že se nemůžete v chodbě ani otočit? Známe řešení, díky němuž získáte zpátky spoustu místa, které vám klasické dveře „ukradly". Vyzrajte na nedostatek prostoru modely, které se zasouvají do stěny. O co jde? Podívejte se!

Článek

Bojujete doma o každý centimetr volného místa? Vezměte si, kolik ho musíte uvolnit, abyste mohli otevřít každé dveře, které v bytě máte. Jde doslova o metry prostoru, někteří architekti dokonce uvádějí i 10 % obytné plochy! Přesto existuje řešení, kdy dveře žádné místo nezabírají. Na trhu jsou totiž takové, které se zasouvají do pouzdra umístěného přímo ve zdi. A věřte tomu, že nejde jen o nouzové řešení do malých bytů.

Tímhle chytrým způsobem můžete i ve velkém prostoru vytvořit třeba mobilní příčku mezi kuchyní a jídelnou nebo mezi obývákem a vstupní halou. Našli jsme pro vás pět případů, kdy jsou posuvné dveře k nezaplacení!

1. Panelákové chodby

Je to nejkřiklavější případ. V panelácích jsou jádra uprostřed bytu a všechny dveře se otevírají do chodby, která se tak stává nehezkým koridorem a leckdy téměř překážkovou dráhou.

„Proto při rekonstrukci bytových jader, které lidé mění nejčastěji, navrhuji klasické dveře nahradit posuvnými, zajížděcími do pouzdra,“ říká designérka Kamila Douděrová ze studia Kamidesign. Při stavbě jádra nového to není problém, navíc toto řešení je vhodné i tam, kde zachovávají oddělenou koupelnu a toaletu. Nemusíte se bát, že by vám délka stěny na ukrytí dvojích dveří nestačila. „Existuje totiž pouzdro, do kterého mohou zajíždět i dvoje dveře zároveň. Pokud je zvolíte ideálně v bílé barvě a zeď kolem vymalujete stejně, krásně s ní splynou a chodba se promění v obytnou halu,“ nabízí řešení prvního problému odbornice.

Argument, že jsou příliš drahé, neobstojí. Dveře vás budou stát stejně jako klasické s panty a cena pouzder se pohybuje od šesti tisíc korun výše, záleží na typu a velikosti. Navíc nezapomínejte, že ušetříte za zdicí materiál. Byt vám zvětší o metr čtvereční, za který platíte mnohokrát více!

Foto: j.a.p

Při rekonstrukcích panelákových jader se vyplatí ušetřit místoFoto: j.a.p

Foto: j.a.p

Koupelna nevyžaduje klasické dveře. Tyto nezabírají prostor v chodběFoto: j.a.p

Tip redakce: Plánujete rekonstrukci bytového jádra? Prohlédněte si 3 rekonstrukce koupelny!

2. Tam, kde se dveře potkávají v rohu

Potkávají se u vás dvoje dveře v rohu místnosti, zabírají zbytečně moc místa a často bouchají o sebe? I zde pomohou zasouvací do stavebního pouzdra. Jak fungují: „Dveře se pohybují v takzvaném stavebním pouzdru, které nahrazuje část příčky. Nejenže je v něm ukrytý posuvný mechanismus otevírání, ale zajišťuje i ochranu dveřního křídla,“ popisuje Petr Paksi ze společnosti J. A. P., která pouzdra vyrábí.

Dveře zajíždějící do pouzdra, na rozdíl od těch jezdících při zdi, nevyžadují žádné nároky na prostor, a tak dva průchody vedle sebe vůbec nevadí a nijak vás neomezují. Přitom v pouzdrech mohou jezdit co do vzhledu jakékoli dveře od jakékoli firmy.

Foto: j.a.p

Zasunovací dveře opticky prosvětlí bytFoto: j.a.p

Foto: j.a.p

Nemusíte se bránit ani masivním modelům, záleží na vašem vkusuFoto: j.a.p

3. Pro bezbariérový a bezpečný interiér

Posuvné dveře ocení i v rodinách s osobami s pohybovým omezením, ale i dětmi. Důvody jsou dva: Nejenže nemají práh, takže je snadno zdolávají lidé na vozíku (kterým navíc nepřekážejí při otevírání k sobě v jízdě), ale i malé děti, které se učí teprve chodit. A když vaše batolata odrostou, oceníte, že posuvnými dveřmi nejde bouchnout jako těmi klasickými, ať už při hraní nebo ze vzteku.

Foto: gerbrich

Dveře v pouzdrech ve zdech mohou plnit i funkci přepážky mezi místnostmi. Ne vždy musí ale jít o bezbariérová řešeníFoto: gerbrich

Foto: clearmont

Zejména v bílém provedení působí zasouvací dveře velmi nenápadně a opticky vypadají jako zeďFoto: clearmont

4. Do tmavých prostorů

Trápí vás tmavá chodba či koupelna bez oken, kde je neustále tma, takže se tam musí často rozsvěcet a zhasínat? I zde, ač to tak na první pohled nevypadá, mohou pomoci posuvné dveře. „Do stavebních pouzder lze totiž bez problému dát jak dveře prosklené, tak dokonce celoskleněné,“ říká Petr Paksi. Do koupelen a na toalety se pak volí sklo mléčné, které je průsvitné, takže světlo projde, ale přesto není průhledné.

Novinkou jsou pak celoskleněné dveře z takzvaného grafoskla, do kterých si můžete nechat zatavit libovolnou fotografii nebo motiv – a to od fotek z vašeho archivu, přes ty z profesionální fotobanky až třeba po krajkovanou látku.

Foto: parket design

Věříte tomu, že i tento průzor lze zavřít?Foto: parket design

Foto: j.a.p

Na toaletách a v koupelnách se často uplatňují mléčná skla, ať už s dekorem, nebo bez nějFoto: j.a.p

5. Když chcete propojit i oddělit prostor

Nevíte, zda je pro vás lepší samostatná kuchyně, nebo propojená s obývákem? A chcete takovou pracovnu, abyste v ní mohli mít jak klid, tak někdy být s rodinou? I v těchto případech pomohou posuvné dveře. „Ty totiž mohou mít šířku průchodu až dva metry, a když je otevřete, už nepůsobí jako dveře. Navíc existuje možnost mít posuvné dveře až do výšky stropu a v takovém případě se ztrácí otvor ve zdi, také interiér vypadá jako kontinuální prostor,“ říká Kamila Douděrová. Vaše rozhodování je tak snadné: chcete místnosti propojit, stačí dveře otevřít. Toužíte-li je mít oddělené, křídla jednoduše zatáhnete!

Foto: SaM Kladno

Kombinace dřevěného rámu a skleněné výplně podtrhuje ladění celého bytuFoto: SaM Kladno

Foto: j.a.p

Barevná škála těchto dveří je obrovská, přitom je stále nejoblíbenější bílá a různé odstíny dřevaFoto: j.a.p

Máte doma posuvné dveře? A jaké jsou vaše zkušenosti s nimi? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám