Hlavní obsah

Potíže s vyvrcholením? Málo se objímáte!

Foto: thinkstock

Žena potřebuje k uvolnění něhu. Doteky ani polibky nesmějí ve vztahu chybětFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nová studie naznačuje, že lidé, kteří mají problémy s vyvrcholením, by se měli zaměřit na sexuální kontakt. Bez romantického doteku, líbání a něžností se dá uspokojení dosáhnout jen těžko!

Článek

Vzpomeňte si na váš milostný život za poslední měsíc. Kolikrát jste se s partnerem políbili na ústa, na ruce, pohladili se po zádech, položili si hlavu na hruď protějšku, zabořili prsty do vlasů druhého? Jen zapátrejte v paměti. Jedná se o druhy sexuálního kontaktu, který je potřeba nejen pro partnerské souznění, ale i orgasmus, potvrzuje americká studie.

Jen technika nestačí

Výzkum provedený na Chicagské univerzitě analyzoval 3000 mužů a žen ve Spojených státech se záměrem porozumět vztahu mezi dotyky a sexuálními dysfunkcemi. Jednoznačně se prokázalo, že pokud je sexuální stimulace nedostatečná, jednostranně zaměřená či příliš krátká, na vzrušení, opravdové uspokojení nebo orgasmus můžete zapomenout. Jinými slovy, pokud dva mají pohlavní styk po dobu třiceti sekund, bez doteků, líbání a účinné stimulace, je velmi nepravděpodobné, že k vyvrcholení dojde. A navíc, když dotek chybí, dají se očekávat problémy.

Sex versus milování

Jeden z pěti mužů výzkumu uvedl erektilní potíže, ženy častěji hlásí nedostatek radosti ze sexu. Pak není divu, že se na orgasmus pořád jenom čeká, nebo že se převážně ženy domnívají, že s nimi po zdravotní stránce není něco v pořádku. Někdy ale stačí tak málo! I špetka trpělivosti a hluboký pohled do očí může zabrat, pokud to v posteli zkrátka „není ono“.

Foto: thinkstock

Sex není totéž co milováníFoto: thinkstock

„Při absenci sexuální stimulace je problémem hlavně chování milenců, ne zdravotní dysfunkce,“ říká doktorka Adena Galinsky, vedoucí výzkumnice s tím, že páry, které omezují nebo vynechávají něhu, opomíjejí důležitý krok vedoucí k sexuálnímu vzrušení. „Je to typický sex, ne milování,“ myslí si dvaatřicetiletá čtenářka Mirka, pro kterou je pohlazení a objetí zásadní. A nejen pro ni.

Proč se dotýkat?

„Sexuální kontakt je důležitý pro všechny, hodně na něm záleží,“ podotýká Debby Herbenick, profesorka sexuologie z univerzity v Indianě. Podle ní muži, kteří se neúčastní sexuálních doteků s protějškem, vykazují dvojnásobek erektilních problémů. „I u žen sexuální dotýkání se velmi souvisí se vzrušením, citovou a emocionální spokojeností. Ve skutečnosti ženy, které se jen občas účastní něžného sexuálního kontaktu, šestkrát snižují pravděpodobnost, že budou při sexu dostatečně vzrušené,“ říká Herbenick.

Takže mazlit, objímat, líbat – skoro povinně! „Je to způsob komunikace a schopnost naslouchat jeden druhému. To opravdu může ovlivnit sex," říká Adena Galinsky.

Pokud tedy máte potíže s dosažením vyvrcholení, necítíte se po milování krásně uvolněně, nebo jen spoléháte na sexuální příručky, je na čase zaměřit se na to nejobyčejnější, avšak nejúčinnější, co je s milováním spojeno: pohlazení. Technika totiž není všechno!

A co vy, jsou pro vás objetí a něha důležité?

Načítám