Hlavní obsah

Potraviny s antidepresivními účinky: Skvělé jsou banány, kešu i chia semínka!

Foto: Profimedia

Není nad to utlumovat nadměrný stres nikoli prášky, ale správnými návyky zdravého životního styluFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nasadit proti depresím prášky by měla být až poslední varianta. A hlavně by se mělo jednat o skutečnou depresi, ne jen o stres či chvilkový propad nálady. Proti tomu si bohatě vystačíte s těmito potravinami!

Článek

V první řadě je důležité si uvědomit, že většina vašich splínů nejsou deprese. Skutečná deprese je závažné onemocnění, které je dlouhodobé, velmi silné a zasahuje do všech oblastí vašeho života. Lidé trpící depresemi nejsou obvykle schopni v životě normálně fungovat.

V takových případech je na místě uvažování o nasazení medikamentů (samozřejmě jen po konzultaci s příslušným odborníkem). Ve všech dalších byste se měli zvládnout vzchopit bez nich. Vašemu trápení ale mohou ulevit správné návyky a strava.

Potraviny, které podporují tvorbu hormonů štěstí

„Antidepresivně působí především potraviny, které obsahují aminokyselinu L-tryptofan, který se v těle mění na hormon serotonin. Ten ve svém důsledku ovlivňuje lidskou náladu. Jedná se především o ořechy, banány, zelenou zeleninu nebo kvalitní rybí maso, jako je losos a tuňák,“ říká Lucie Šimíková ze společnosti Titbit dovážející exotické ovoce a lahůdkovou zeleninu. Právě serotonin je mimo jiné nazýván jako hormon štěstí.

„Většina z těchto potravin navíc také obsahují vitaminy skupiny B, které jsou nezbytné pro správnou funkci nervového systému,“ pokračuje specialistka.

Říká se také, že velká hrst kešu ořechů nebo několik lžiček arašídového másla, které tělu poskytnou 1000 až 2000 mg L-tryptofanu, budou na tělo působit podobně jako denní dávka antidepresiv.

Foto: Profimedia

Zelené druhy zeleniny zpravidla obsahují aminokyselinu L-tryptofan, která podporuje tvorbu šťastných hormonůFoto: Profimedia

Pomoct mohou i populární superpotraviny

Za jednu z nejlepších potravin podporující psychické zdraví jsou považovány chia semínka, která jsou v současnosti snad nejmasověji používanou superpotravinou.

„Chia seminka představují ideální kombinaci látek, které působí příznivě na lidskou náladu i funkci mozku. Jsou v nich obsaženy omega-3 mastné kyseliny, jejichž nedostatek v organismu způsobuje špatnou paměť, deprese nebo únavu. Dále obsahují i vitaminy skupiny B a železo, jehož nedostatek v těle může mimo jiné způsobovat také úzkostlivé stavy,“ popisuje Lucie Šimíková.

Podle Sabiny Doskočilové z veganského bistra Raw Deli je skvělou antidepresivní potravinou také nepražené kakao. „Na rozdíl od klasického, praženého kakaa, je nepražené kakao plné minerálů a vitaminů a je pro tělo lehce stravitelné,“ uvádí.

Z dalších superpotravin se také doporučuje prášek, případně kapsle, z byliny maca.

Foto: Profimedia

Nepražené kakao je výživová bomba! A pomůže vám i vyrovnávat se s velkým stresemFoto: Profimedia

Čistý vzduch a slunce jsou také lék

Pro psychickou pohodu je mimo zmíněné důležitý i každodenní pobyt na čerstvém vzduchu a také soustředění na správné dýchání. Zároveň velmi prospěšný je pobyt na slunci. Právě díky slunečnímu záření se v tělu tvoří důležitý vitamin D.

Na závěr ještě jedno upozornění: „Je také potřeba hlídat si výkyvy krevního cukru. Ty ve svém důsledku způsobují vyplavování stresových hormonů, jako je adrenalin a kortizol, a mohou tak způsobit změny nálad, úzkosti a v delším horizontu právě deprese,“ uzavírá Lucie Šimíková.

Jak bojujete vy proti návalům stresu?

Reklama

Načítám