Hlavní obsah

Povlečení: Jak vybrat to pravé?

Foto: Thinkstock

U povlečení nejde jen o barvu a vzorFoto: Thinkstock

Reklama

Jak si kdo ustele, tak si lehne. A protože celou polovinu života strávíme v posteli, je důležité, jaké prostředí si kolem sebe vytvoříme. Nejde jen o matraci a rošt, ale také o povlečení! Nevěříte? My vám to dokážeme. Pojďte s námi vybrat to pravé!

Článek

Většina z nás dá hlavně na vzhled, ale to nestačí. Než se rozhodnete pro to pravé, popřemýšlejte, co všechno od povlečení chcete!

Co velí trendy

Je třeba si vybrat barvu a vzor. Obojí musí ladit s interiérem. Barvou roku je citronově žlutá. S ní dobře ladí modrá, fialová, zelená nebo neutrální šedá či bílá. Dá se předpokládat, že kombinace těchto barev se stanou trendem i v povlečení. Dále platí tato pravidla:

  • Do moderních interiérů se hodí jednoduché vzory s geometrickými křivkami, ale i střídmé květinové linie navozující harmonii a čistotu. Starodávný nebo „kudrnatý styl“ si přímo žádá drobné květinové vzory, jaké znaly třeba naše maminky.
  • Povlečení nemusí nutně extrémně v interiéru vynikat.
  • Barva i design by měly korespondovat s rámem postele. Pokud se vám podaří sladit i další doplňky jako podlahová krytina nebo polštářky, je to super!
  • Za hranicemi jsou aktuálně oblíbené velké deky, které zakryjí celou postel. Vyberete-li tuto variantu, je možné, že se s partnerem budete o přikrývku v noci přetahovat.

Na foto zleva: Matějovský, IKEA

Na velikosti záleží!

Základní a nejčastější velikost povlečení na přikrývku je 140 x 200 nebo prodloužená délka 140 x 220 centimetrů. Díky zahraničním trendům už běžně dostanete i povlečení na jednu velkou přikrývku o velikosti 200 x 200 nebo opět prodlouženou 220 x 240 centimetrů. Na velkém prostoru více vynikne vzor. Pozor ale při nákupu polštářů. Na trhu je nepřeberné množství tvarů a velikostí.

Na foto zleva: Bonprix, Matějovský

Jak na správný materiál

Nejdůležitějším kritériem při výběru povlečení je použitý materiál. V současné době se na trhu setkáte s těmito základními materiály, ze kterých se povlečení vyrábí. Jaké mají výhody a nevýhody?

Bavlna - S bavlnou neprohloupíte, protože dobře saje vlhkost, je měkká, pružná a dobře hřeje. Dost se ale mačká. Údržba ovšem není složitá, protože snese i vysoké teploty. Navíc se ložní prádlo nežehlí každý den, takže se to dá zvládnout. Existuje i speciální mercerovaná bavlna. Je obohacená o umělý lesk a má větší pevnost. Její výběr je otázkou vkusu, ne každému sedí. Bavlna se pere až na 60 stupňů. Často se používá i na fototiskové povlečení.

Mikrovlákno - Devadesát procent tohoto materiálu tvoří mikrovlákno a zbytek je viskóza (vyrábí se z celulózy a má podobné vlastnosti jako bavlna. Vlákna jsou pevná, s vysokými absorpčními schopnostmi). Pyšní se dobrou savostí, snadnou údržbou. Je známý tím, že v létě chladí a v zimě udržuje tělesnou teplotu. Ne každému je ovšem tento materiál příjemný.

Krep- Zabydlel se v českých domácnostech zejména díky jeho snadné údržbě (nemusí se žehlit). Jde o kvalitní tkaninu, která se pyšní dobrou izolací a savostí. Ne každému je krepatý povrch, způsobený tepelnou úpravou bavlny, příjemný.

Jersey – I když se používá zejména na výrobu napínacích prostěradel, v poslední době se začal uplatňovat i v povlečení. Je jemnější než satén. Nejde ale o tkanou látku, nýbrž o pleteninu.

Len (kanafas)– Ani len už není to, co býval. Povlečení z tohoto materiálu se vyznačuje speciální povrchovou úpravou, díky které je měkké a přizpůsobivé. Čím častěji ho budete prát, tím více má tendenci měknout. Je také vhodné pro alergiky, protože nepřitahuje prach, a přitom dobře saje. Žehlení se bohužel nevyhnete. Má tendenci chladit, proto se hodí spíše na léto.

Na foto: Jysk

I nejlepší povlečení potřebuje patřičnou péči. Vždy se řiďte údaji na cedulkách. Pro všechny materiály platí, že vám k jejich praní postačí asi třetina prášku, než používáte obvykle. Můžete přidat i aviváž, pokud výrobce neurčí jinak. Volte program s minimálním pětinásobným mácháním. Odstředění by mělo trvat maximálně 30 sekund.

Až vyrazíte na nákupy, vsaďte raději na tradiční české firmy a kamenné obchody. Kusy z tržnice mají sice příznivou cenu, ale nedají se reklamovat. O barevné stálosti se vám může pouze zdát, jemné vydrží jen pár vyprání a tvar je po čase nejistý.Tak ať vám vybrané povlečení dlouho slouží!

Reklama

Související témata:

Načítám