Hlavní obsah

Kvíz: Poznáte, co roste na letní louce? Vyzkoušejte to!

Foto: Dimedrol68, Shutterstock.com

Foto: Dimedrol68, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kytice natrhaná na louce je symbol léta. Určitě jsou v ní kopretiny, zvonky, možná heřmánek… Poznáte typické luční kvítí? A víte o něm něco? Udělejte si kvíz.

Článek

Kopretiny, zvonky, vlčí mák, ale třeba i heřmánek nebo rdesno… Pokud budete na letní louce trhat květiny do kytice, pak se v ní jistě také ocitnou. Ale jste si jisti, že je poznáte?

1. Chcete si na louce nasbírat heřmánek pravý na čaj proti bolestem žaludku, problémům se zažíváním nebo proti nespavosti? Velmi snadno si ho můžete splést se rmenem nebo nepravým heřmánkem. Víte, jak poznat ten pravý?
Foto: Gabi Siebenhuehner, Shutterstock.com
2. Čekanku obecnou nepřehlédnete pro její zářivě modré květy. Víte ale, že vám jako léčivka pomůže s mnoha neduhy? Nač se užívá?
Foto: Shutova Elena, Shutterstock.com
3. Chystáte se na louku pro čtyřlístek? Musíte mít štěstí, abyste takový list jetele objevili. Jak pravděpodobné to podle vás je?
Foto: TMsara, Shutterstock.com
4. Výrazně barevné květy, které nevoní. Asi 80 cm vysoká. Pokud si chcete natrhat barevnou kytici, rozhodně ji nesmíte vynechat. Víte ale, jak se tato luční květina jmenuje?
Foto: jean-francois me, Shutterstock.com
5. Vlčí mák pro jeho ohnivě červenou barvu rozhodně nepřehlédnete. Sbírá se i jako bylinka, kterou je třeba dávkovat opatrně, ale pak ulevuje při nespavosti, stresu i nemoci dýchacích cest. Jakou část rostliny sbírat?
Foto: Thorsten Schier, Shutterstock.com
6. Kopretina bílá je typickou luční květinou. Tento název ale vznikl až v 19. století. Tušíte, jak se jí říkalo dřív?
Foto: Heiti Paves, Shutterstock.com
7. Něžně růžový květ, dlouhý tuhý stonek a zlověstný název rdesno hadí kořen, který vychází z tvaru zakrouceného kořene připomínajícího hada. Víte, na jakých loukách ho najdete?
Foto: Sphinx2013, Shutterstock.com
8. Zvonek asi poznáte, ale tušíte, kolik různých druhů u nás roste? Dokázali byste to odhadnout?
Foto: Monika Surzin, Shutterstock.com

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Baví vás testovat si své znalosti formou kvízu? Pak v tom můžete pokračovat. Pelíšky slaví 20 let. Jak dobře znáte hlášky z filmu?

Reklama

Související témata:

Načítám