Hlavní obsah

Pozor! Černé oblečení kazí náladu!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Černá vás může přivést až do depreseFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Do jaké barvy se nejčastěji oblékáte? Máte pestrobarevný šatník? A jak se v barvách svého oblečení cítíte? Věřte nebo ne, ale právě volba barvy oděvu může mít na vaši psychiku nemalý vliv. Záliba v černé dokáže být navíc docela nebezpečná! Dvanáct let v černých oděvech přivodilo deprese i Kláře.

Článek

O tom, že černá barva symbolizuje smutek a temnotu, ví snad každý. V době svých studijních let na střední škole o tom věděla pochopitelně i Klára. A právě tehdy, když jí bylo osmnáct, začala se do této barvy pravidelně oblékat. Důvod nebyla náklonnost k satanismu či třeba záliba v metalové hudbě. Nešlo ale ani pouze o módní záležitost. „Pokaždé jsem sice říkala, že se mi černá jen líbí. A že by v tom neměl nikdo hledat žádný jiný význam. Nyní ale mohu přiznat, že to nebyla pravda," začíná své vyprávění manažerka Klára. A hned také dodává, že skutečným důvod, proč se začala odívat pouze do té nejtemnější barvy, byly problémy mezi vrstevníky. Proto se mladá dívka rozhodla, že zůstane sama a že její život bude zkrátka takový „černý". A oblékala se už jen do černé. A celých následujících dvanáct let!

Černá byla vysvobozením!

„Ale černá barva mi tehdy paradoxně přinesla štěstí. Chodila jsem v ní půl roku a začalo se mi lépe dařit," říká Klára. Jenže černé barvy se ne a ne vzdát . „Už jsem ani nepřemýšlela nad tím, že by to mohlo být jinak," dodává Klára. Jenže postupem času se u mladé ženy začaly objevovat deprese. Nejprve byl příčinou komplikovaný rozchod s přítelem, hádky s rodiči a definitivní zpřetrhání rodinných vazeb a nakonec i jakási její touha po samotě. Nechtěla být mezi lidmi.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Klára nesundala černé oblečení 12 letFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Skončila na psychiatrii!

Jednoho dne se ale psychicky zhroutila. Tentokráte ale v době, kdy měla jiný fungující vztah i slušně placenou práci a hezký nový byt. „Nevím proč, ale najednou jsem nenáviděla celý svět i sebe. Trpěla jsem depresemi rok, až zabraly léky, které mi psychiatr předepsal. Pořád jsem jen brečela, seděla v koutě a klepala se. Podle lékařů šlo o silné deprese. Svůj vliv ale hrála, dle slov mého psychologa, i černá barva," míní Klára. A proto také jednou z úplně prvních věcí, které musela Klára učinit, bylo zbavit se černého oblečení. „Musela jsem začít nejen myslet pozitivně, ale i pozitivně žít," říká. Přiznává také, že oblékat si barvy byl pro ni nejprve šok a nezvyk, ale později ji to začalo velmi bavit a dnes chodí dokonce oblékaná do barev velmi odvážných, jako je třeba žlutá nebo sytě růžová. A sluší jí to!

Slovo psychologa

Podle psychologa Vojtěcha Bendy hraje oblečení a barva, kterou se obklopujeme velký vliv na lidskou psychiku. „Je vědecky prokázáno, že pokud budete chodit jen v černé, uzavřete se do sebe a mohou se u vás dokonce projevit deprese. Stanete se k nim mnohem více náchylní," říká. A hned také dodává, že vaše černé oblečení má negativní vliv i na vaše okolí. A to je důvod, proč ztrácíte kamarády. Nikdo se nechce moc bavit s někým, kdo na první pohled vyvolává dojem odtažitosti.

A jakou barvu nejčastěji oblékáte vy? Chodíte v černé ráda? Jaký vliv mají barvy na vaši psychiku? Rozpovídejte se na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata:

Načítám