Hlavní obsah

Pozor na letní depresi. Hrozí vám z horka i z hádek o dovolené!

Foto: Shutterstock

Nechcete podlehnout letní depresi? Máme pro vás tipy, díky kterým se vám vyhneFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deprese a chmury má většina lidí spojené se sychravým podzimem nebo zimou. Ani sluneční paprsky, dovolená a teplé letní dny však bohužel nedokážou od negativních myšlenek uchránit. Naopak!

Článek

Letní deprese není tak častá jako podzimní či zimní, neznamená to však, že by byly její důsledky méně závažné. I v létě na lidi čeká řada nástrah, které mohou vést ke špatné náladě, apatii i k vážným psychickým problémům.

Odkládané problémy na dovolené neřešte

Dovolená je vrcholem letní sezony, na kterou se většina lidí těší celý rok. Její plánování i samotný pobyt na ní se ale může změnit v nepříjemnou prověrku vztahu. „Pokud partneři celý rok zakopávají problémy pod postel, právě na dovolené vše často vybouchne. Chvíle odpočinku se tak mohou změnit v týden plný hádek, což často vede i k ukončení vztahu,“ míní osobní kouč Aleš Kalina. Problémy proto řešte ihned, když nastanou, a vše podstatné si před dovolenou vyříkejte.

Foto: Shutterstock

Vhodné je naplánovat si alespoň oběd venku. Celodenní pobývání uvnitř budov není pro psychiku dobréFoto: Shutterstock

Uzpůsobte plány svým možnostem

Špatná nálada často vychází z pocitu, že vaše plány na léto nejsou tak zajímavé jako plány vašeho okolí. Nemáte na letenku do Ameriky nebo dovolenou u moře? Naplánujte si výlety po okolí nebo kratší dovolenou v dostupné cenové relaci a netrapte se nedosažitelnými představami.

Uměle naaranžované fotky známých, které vídáte na sociálních sítích, berte s rezervou. Stejně jako vy se nechlubíte fotografiemi rvačky vašich potomků nebo připáleným jídlem z výletní restaurace, vaši přátelé zas na síti „opomenou" zmínit špínu v hotelu, propršenou polovinu pobytu nebo pláže přecpané turisty.

Stejnou pohodu můžete zažít v exotických krajích i v českém kempu. A poradit vám může i vaše znamení aneb Vyberte si dovolenou podle svého znamení: Kam vyrazíte právě vy?

Obklopte se těmi, kdo vás mají rádi

Léto je obdobím plným flirtů, ale také dobou negativních myšlenek těch, kteří jsou aktuálně bez partnera. „Pokud člověk nemá dostatečný přísun lásky, může snadno upadnout do deprese,“ potvrzuje Aleš Kalina. Zároveň ale upozorňuje, že přízeň nemusí nutně pocházet od partnera. Pokud nemáte toto léto nikoho do páru, nezoufejte. Máte ideální příležitost pro dámskou jízdu s nejlepší kamarádkou, setkání s rodinou i se všemi, na které nemáte přes rok čas.

Foto: Shutterstock

Ne vždy je nutné cestovat daleko. Strávit hezké chvilky s milým protějškem můžete i nedaleko svého domovaFoto: Shutterstock

Dopřejte si slunce v práci i po ní

Že slunce dokáže člověka nabít pozitivní energií, není nic nového. Není tak divu, že skupinou, které v létě hrozí deprese nejvíce, jsou lidé pracující v kancelářích. Až 80 procent jich nestráví během pracovního dne venku ani hodinu! Jste-li na tom podobně, zkuste vyhledávat sluneční paprsky častěji. Oběd si snězte v parku, porady si domluvte ven na lavičku, postačí i několikaminutová pauza na balkoně.

Ovšem pozor, s pobytem na slunci to ani nepřehánějte. Dlouhotrvající vysoké teploty lidský organismus vyčerpávají a i ony mohou být spouštěčem depresivních nálad.

Základem je jídlo!

Dobrá nálada se dá ovlivnit i tím, co jíte. A to v létě mnohdy šidíte, protože je vám horko a na pořádné jídlo nemáte pomyšlení, nebo naopak podlehnete lákavé all inclusive nabídce na dovolené.

„Vybírejte potraviny bohaté na hořčík, vitamin C a B, ty působí jako životabudič. Dopolední kávu nahraďte zeleným čajem, dbejte na pravidelné stravování a jezte v menších porcích pětkrát denně,“ doporučuje Blanka Szabó, odbornice na správné stravování z webu PestryJidelnicek. Také konzumujte čerstvou zeleninu a ovoce, které právě dozrává. Pro dobrou náladu zařaďte borůvky a meruňky, ze zeleniny vybírejte tu červeně či zeleně zbarvenou.

Vrátili jste se z dovolené s dobrou náladou? A vůbec, jak snášíte letošní léto?

Reklama

Načítám