Hlavní obsah

Pozor! Není vaše dítě emo?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Máte doma také příznivce emo?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Emo - noční můra rodičů teenagerů? Jejich dítě je slušné, tiché, nepije, ani nefetuje, a přesto se o ně maminky strachují. Důvodem je jejich zalíbení ve stylu zvaném emo. Prý mají sebevražedné sklony, jsou emočně labilní a rádi své tělo trestají žiletkami. Co je na tom pravdy? Je se čeho obávat?

Článek

S dětmi v pubertálním věku to nikdy nebylo snadné. V současné době mnoho rodičů děsí nový životní styl, jenž někteří mladí lidé vyznávají.

Vlasy do očí a černé oblečení

První, co asi každého rodiče teď napadne, je, jak vlastně takového vyznavače emo stylu pozná. Na rozdíl od různých nekalostí, jimž by se pubescent mohl věnovat, jeho zalíbení v emo stylu poznáte na první pohled. Chlapci, mladí muži, chcete-li, nosí polodlouhé vlasy na ramena, zpravidla černé barvy (neváhají se obarvit), s ofinou do očí. I dívky nosí ofinu přes kulmu přetočenou dopředu, aby jim nebylo příliš vidět do očí. Právě skrývání očí je totiž pro tento styl typické.

Pokud jde o oblečení, dalo by se tak trochu přirovnat k punkové či ravové módě. Hlavní barva je černá, ale v kombinaci s výraznými barvami sytých odstínů, hlavně růžovou.

Emaři se také poněkud výrazně líčí. Především si kreslí výrazné linky kolem očí. Pokud si lakují nehty, pak do tmavých barev, nejčastěji do černé. A to nejen dívky, ale i chlapci.

Foto: samphoto.cz/jiunlimitedEmaři jsou velmi citlivíEmo - od slova emoce

To, že váš syn bude nosit nalakované nehty nebo pokud si vaše dcera sčeše vlasy do očí, rozhodně není důvod k nějaké větší panice. Přece jen si stále můžete říct, že se jedná o bláznivou módu pubescentů. Emo styl ale není jen o módě. A právě toho se nejedni rodiče obávají. Emo styl bývá často médii prezentován ve spojení se sebepoškozováním a sebevraždami. Vyznavači mají sklony k temným myšlenkám, samotě a psychické labilitě.

Ve skutečnosti se však k extrému, kdy si skutečně mladý člověk, vyznavač emo stylu, ubližuje, přiblíží jen malé procento vyznavačů.

„Je to úplná hloupost. Emo znamená, že se nebojíte dávat najevo své city. Také velmi milujeme naši rodinu, ceníme si přátel a dokážeme soucítit s utrpením druhých. Ale rozhodně nemáme zapotřebí řezat se žiletkami nebo páchat sebevraždy," vysvětluje sedmnáctiletý Patrik, vyznavač emo stylu a student gymnázia.

Patrik není žádná výjimka. Většina Emanů skutečně žije hlavně tím, že se zajímají o pocity druhých, chodí navštěvovat své prarodiče a píší básničky, byť pesimistického rázu.

Nepanikařte, dokud nemusíte

Podle slov odborníků, není nutné panikařit hned poté, co zjistíte, že váš potomek má k emo stylu blízko. „Soudíte-li, že vaše dítě je příznivcem emo stylu podle oblečení, můžete být relativně v klidu. Mnoho mladých lidí našlo totiž zalíbení spíše v emo módě než v emo myšlenkách. Věnujte se svému dítěti, snažte se o komunikaci a spíše se zaměřte na pozorování, zda nemá na těle známky po sebepoškozování. Pokud se sebepoškozování projeví, je nezbytné vyhledat pomoc psychologa," radí Vojtěch Benda, psycholog.

Související témata:

Načítám