Hlavní obsah

Pracujete na počítači? Tyhle potíže s očima vám hrozí!

Foto: Profimedia

Neustálé hledění do počítačové obrazovky přináší různé problémy s očimaFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přibývá lidí, kterým každoročně přistanou na nose brýle. Kvůli počítači! Přitom tomu, aby vás bolely, pálily a řezaly oči lze snadno předejít. Jaké nemoci vám u monitoru hrozí? A jsou vážné? Tady je přehled!

Článek

Před počítačem průměrně prosedíte osm hodin denně. Některým očním onemocněním ale stačí i polovina času k tomu, aby se začala projevovat. Nemusíte to ale vidět tak černě – odborná veřejnost se přiklání k názoru, že nejsou trvalá. K jejich nápravě (v ještě lepším případě jejich předcházení) stačí ve většině případů zahájit včas oční hygienu.

Co trápí oči za počítačem?

„Vykoukané" oko se projevuje jakýmkoli očním nepohodlím. Může se jednat o pálení, řezání, rozostřené vidění či dvojité obrazy. Pokud se váš pohled po odpočinku zase vyjasní, pravděpodobně vaše oko bojuje s jednou z těchto nemocí „z počítače":

  • Obrna zaostřování –Někdy se jí též říká falešná krátkozrakost. Jedná se o stav, kdy právě kvůli nadměrnému zatěžování zraku do jedné vzdálenosti – tedy z nadměrného používání počítače (popřípadě tabletů a mobilů) dojde k obrně čočky, která pak není schopná zaostřovat a naopak rozostřovat.
  • Syndrom suchého oka –Syndrom suchého oka vzniká v důsledku sníženého mrkání a tím přirozeného zvlhčování oka. Upřený pohled do počítače totiž nutí oko být po dlouhou dobu „v akci”. Vhodné je používat například zvlhčující gelové kapky.
  • Syndrom počítačového vidění –Národní institut pro bezpečnost uvádí, že syndrom počítačového vidění vzniká už po třech hodinách denně strávených za obrazovkou. Poznáte jej podle pálení, slzení nebo třeba bolesti bulvy.

Dobrá zpráva je, že ani jedno z těchot onemocnění nemusí mít následky do budoucna. Ve většině případů stačí přijmout tato bezpečnostní opatření.

Foto: Profimedia

Na úlevu očí se prodávají různé kapkyFoto: Profimedia

Nezírejte na jedno místo

„Práce na počítači je dlouhodobá činnost na blízko, vyžadující udržení ostrého sítnicového obrazu. Přetížení však vede k růstu očního bulbu a tedy i postupnému zhoršování zraku,“ vysvětluje MUDr. Andrea Janeková, oční lékařka kliniky OCP.

Jednoduše řečeno. Pohledem na jedno místo navíc v krátké vzdálenosti nedovolujete čočce polevit a neustále ji nutíte ostřit. Proto, aby si odpočinula, byste správně měli střídat pohled do blízka i do dálky. Lékařka dále uvádí, že stimulovat čočku je nezbytné střídavě na denním i umělém světle. Limit, kdy si můžete dovolit pracovat v kuse na počítači, jsou dvě hodiny. Pak si rozhodně dopřejte pár minut pohledu někam jinam, abyste zase obnovili mrkání a oko dostatečně zvlhčili.

Dbejte na dobré světlo

„Měli byste mít dostatek bílého nebo žlutého světla, ideálně rozptýleného po celé pracovní ploše tak, abyste si nestínili,” říká optometristka Veronika Halíková z oční kliniky DuoVize. Přes den i na večer se doporučuje používat lampu. Lampa by měla být umístěna stranou od monitoru. Ne za ním ani před ním! Pak se objevují na obrazovce odlesky nebo se modifikuje světelný jas a oko se bez vašeho vědomí namáhá, protože se s odlesky musí vypořádat.

Důležité je také upravovat jas a kontrast samotné obrazovky. Musí být stejný jako jas okolního prostředí.

Foto: Profimedia

Pokud čtete, zajistěte si pak dostatek kvalitního světlaFoto: Profimedia

Posaďte se správně

Na počítač byste se měli dívat především pohodlně a nevykrucovat hlavu nebo krk. Začněte tedy tím, že si upravíte správně židli u svého pracovního místa do takové výšky, abyste neměli monitor z podhledu, ale přímo v úrovni očí i třeba za tu cenu, že si jej musíte celý vypodložit.

Pokud používáte notebook, jeho obrazovka by měla se zbytkem zařízení svírat pravý úhel. Pakliže tomu tak není, opět mu přidejte centimetry do výšky vhodným podkladem. A nároky se kladou též na vzdálenost, čím je menší, tím více musíte zaostřit a tím méně mrkáte, takže oko vysušujete. Držte si odstup. Aspoň 45 centimetrů.

Ruku na srdce – nezanedbáváte své oči i vy?

Reklama

Načítám